Image default
Πρώτο Θέμα

Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια του bitcoin για αξιοπιστία

Bitcoin price bitcoinΤου Mohamed El-Erian—​Αντί να φέρει περισσότερη σαφήνεια, η εντυπωσιακή άνοδος των τιμών την περασμένη εβδομάδα ενέτεινε τις διαφωνίες στο χρηματοπιστωτικό τομέα σχετικά με το μέλλον των bitcoins.

Οι απόψεις ποικίλλουν από εκείνους που ισχυρίζονται ότι γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης και ωρίμανσης ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος έως εκείνους που υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι “απάτη”. Στην πλειοψηφία ανήκουν οι πιο επιφυλακτικοί που είτε τηρούν στάση αναμονής, είτε υποστηρίζουν πως η μανία θα διαρκέσει αλλά ενδέχεται να βρισκόμαστε στην μέση μιας κερδοσκοπικής φούσκας τιμών.

Η θέση σας σε αυτό το debate θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την άποψή σας στα ακόλουθα τρία ζητήματα.

1) Ο αριθμός των αφοσιωμένων κατόχων bitcoins έναντι του αριθμού των επενδυτών που έχουν κίνητρο την κερδοσκοπία και αξιοποιούν το momentum

Τα Bitcoins έχουν πιστούς οπαδούς που πιστεύουν ότι το μέλλον των μέσων συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας θα είναι νομισματικές δομές που δεν θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Έχουν επίσης την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές βάσεις των κρυπτονομισμάτων τους δίνουν ένα μοναδικό και διαρκές πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σταθεροί δείκτες για το πόσο μεγάλη είναι αυτή η βάση των αφοσιωμένων κατόχων σε σχέση με τους traders που έχουν επιβιβαστεί προσωρινά –βγάζοντας μέχρι στιγμής μεγάλα κέρδη- στο τρένο του bitcoin. Όσο μικρότερη είναι η βάση των αφοσιωμένων, τόσο πιο ευάλωτα είναι τα bitcoins σε μια κερδοσκοπική φούσκα που τελικά θα σκάσει, καθυστερώντας τη δομική και κοσμική ωρίμανση των κρυπτονομισμάτων.

2) Οι προοπτικές για ευρεία υιοθέτηση των νομισμάτων:

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση θα εξαρτηθεί εν μέρει από την άποψή σας για το πόσο γρήγορα θα υιοθετηθούν τα bitcoins από έναν ευρύτερο πληθυσμό χρηστών, είτε για συναλλαγές είτε ως μέσο αποταμίευσης. Εδώ, πάλι, οι απόψεις ποικίλλουν.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Ενθαρρύνονται από τα σημάδια αυξημένου ενδιαφέροντος και υιοθέτησης, συμπεριλαμβανομένων της ανακοίνωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η CME Group Inc. θα προσφέρει μελλοντικά συμβόλαια bitcoin και της απόφασης της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα να αναγνωρίσει το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η διαδικασία υιοθέτησης απειλείται θεμελιωδώς από το αυξημένο ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες να πάρουν αργά ή γρήγορα αυστηρά μέτρα εναντίον των bitcoins. Σε τελική ανάλυση, υποστηρίζουν, οι αρχές θα αντισταθούν έντονα σε ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο τα προνόμια τους, ενθαρρύνει την κακοδιαχείριση και τις παράνομες πληρωμές, διαβρώνει την επιρροή τους στην εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού και δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους καταναλωτές. Επικαλούνται τα μέτρα που έλαβε η Κίνα ως ένδειξη για το μέλλον.

3) Χρηματοοικονομική μηχανική:

Οι κάτοχοι bitcoins έχουν επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επικριτές, ιδιαίτερα ορισμένα hedge funds, στην προσπάθειά τους να σορτάρουν το κρυπτονόμισμα. Είναι πολύ δύσκολο να “δανειστείς” το νόμισμα και δεν υπάρχουν απευθείας συσχετιζόμενα πάγια που να δημιουργούν επαρκή μοντέλα που στη συνέχεια να επηρεάζουν τις τιμές. Σαν αποτέλεσμα, η αγορά γέρνει δομικά προς όφελος των long.  

Στο παρελθόν, μια τέτοια δυναμική τόνωσε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων εργαλείων, ιδιαίτερα ορισμένων τύπων συνθετικών, για την εξισορρόπηση ορισμένων αγορών. Ήδη, συζητείται ότι η εμφάνιση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, εκτός από την ανάπτυξη ενός πληρέστερου κόσμου τιμολόγησης και ανταλλαγής, θα ανοίξει το δρόμο για ενεργή συμμετοχή των shorts.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα παίξουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών για τα bitcons, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Θα πρέπει να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα, ωστόσο η άποψή μου είναι η εξής:

Η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα ήρθε για να μείνει, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στη βελτίωση των οικονομικά αποτελεσματικών συστημάτων πληρωμών και στη μείωση των κενών ασφαλείας. Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης του bitcoin ενδέχεται να αποδειχθεί βραδύτερος από αυτόν που προβλέπουν οι ένθερμοι υποστηρικτές του, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι πιθανότατα ακόμη σχετικά μικρός σε σύγκριση με αυτόν των κερδοσκόπων και των βραχυπρόθεσμων παικτών που στηρίζονται στο momentum. Επιπρόσθετα, σύντομα θα αναδυθεί η δυνατότητα shorting.

Ως αποτέλεσμα, οι σημερινοί κάτοχοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικό κίνδυνο διόρθωσης ης τιμής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταβλητότητας των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Βέβαια, το ίδιο είχα πει και μερικές εβδομάδες πριν όταν τα bitcoins διαπραγματεύονταν περίπου στο ήμισυ της σημερινής τους αξίας. 

Σχετικα αρθρα

Η αμερικανική αξία και οι ευρωπαϊκές αξίες

admin

Πώς μπορεί η ΕΕ να καταρρεύσει το 2016

admin

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

admin

Γερμανικός Τύπος: Να μάθει ο Ερντογάν από την Αργεντινή

admin

Η Ρωσία είναι ο πιο επικίνδυνος γείτονάς

admin

Πολιτικές κρίσεις και στις δύο πλευρές του Αντλαντικού

admin

Χρέος και χάος

admin

Το πείραμα της Αυστρίας κατά του λαϊκισμού

admin

Έπρεπε το ΔΝΤ να είχε αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2010;

admin

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Η ΕΚΤ «μοιράζει» χρήμα αλλά οι ευρωπαϊκές τραπεζες λενε όχι!

admin

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

admin

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για πτώση

admin

Τι ακριβώς έκανε χθες ο Draghi

admin

Το Έτος του Αρουραίου: Πώς ο Κοροναϊός αλλάζει τον κόσμο

admin

Αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017

admin

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

admin