Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

greek economy650Η Ελλάδα αναμένει να ξεπεράσει τις προβλέψεις των πιστωτών και να επιτύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ισχυρή ανάπτυξη το 2018, ανέφεραν οι αρχές, καθώς οι δανειστές προχώρησαν σε «εποικοδομητικές» συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις διάσωσης.

Με τις οικονομικές της επιδόσεις υπό στενή παρακολούθηση από τους δανειστές που έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια στη χρεωμένη χώρα, η υπεραπόδοση των στόχων για τον προϋπολογισμό είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιο χρέος και παλεύει να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της δεινά για επτά χρόνια.

«Θα κλείσουμε αυτό το έτος με τον αριθμό 2 μπροστά (στον ρυθμό ανάπτυξης) και το επόμενο έτος θα αποδείξουμε ότι οι Κασσάνδρες κάνουν λάθος, η ανάπτυξη του 2018 θα μπορούσε να είναι κοντά στο 3,0%», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η Ελλάδα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη το περασμένο έτος από την αναζωπύρωση του τουρισμού και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης μετά από μια κρίση που εξαφάνισε περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν την οικονομία να επεκτείνεται κατά 2,4% το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προβλέπει μια αύξηση 1,8% το 2017 – λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση του Τσίπρα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, οι αρχές αναμένουν να αποφέρουν ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 2,8% της οικονομικής παραγωγής, ξεπερνώντας μια προηγούμενη πρόβλεψη για 2,2% και τον στόχο του 1,75% στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η αριστερόστροφη κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να ξοδέψει μέρος του πλεονάσματός της για ένα μαξιλαράκι σε μετρητά για την εποχή μετά τη διάσωση. Επίσης, αναμένει ότι θα έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, όταν λήγει το πρόγραμμα.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα διανεμηθεί στους φτωχούς έλληνες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι επιλέξιμος για αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνικό μέρισμα».

Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για ένα νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Έγιναν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος των δανειστών. Οι τεχνοκράτες που αξιολογούν την απόδοση της Ελλάδας θα επιστρέψουν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα καλείται να υποβάλει ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει την αγορά φυσικού αερίου και δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους δανειστές ποια εργοστάσια άνθρακα θα τεθούν προς πώληση.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin