Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

greek economy650Η Ελλάδα αναμένει να ξεπεράσει τις προβλέψεις των πιστωτών και να επιτύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ισχυρή ανάπτυξη το 2018, ανέφεραν οι αρχές, καθώς οι δανειστές προχώρησαν σε «εποικοδομητικές» συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις διάσωσης.

Με τις οικονομικές της επιδόσεις υπό στενή παρακολούθηση από τους δανειστές που έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια στη χρεωμένη χώρα, η υπεραπόδοση των στόχων για τον προϋπολογισμό είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιο χρέος και παλεύει να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της δεινά για επτά χρόνια.

«Θα κλείσουμε αυτό το έτος με τον αριθμό 2 μπροστά (στον ρυθμό ανάπτυξης) και το επόμενο έτος θα αποδείξουμε ότι οι Κασσάνδρες κάνουν λάθος, η ανάπτυξη του 2018 θα μπορούσε να είναι κοντά στο 3,0%», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η Ελλάδα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη το περασμένο έτος από την αναζωπύρωση του τουρισμού και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης μετά από μια κρίση που εξαφάνισε περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν την οικονομία να επεκτείνεται κατά 2,4% το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προβλέπει μια αύξηση 1,8% το 2017 – λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση του Τσίπρα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, οι αρχές αναμένουν να αποφέρουν ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 2,8% της οικονομικής παραγωγής, ξεπερνώντας μια προηγούμενη πρόβλεψη για 2,2% και τον στόχο του 1,75% στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η αριστερόστροφη κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να ξοδέψει μέρος του πλεονάσματός της για ένα μαξιλαράκι σε μετρητά για την εποχή μετά τη διάσωση. Επίσης, αναμένει ότι θα έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, όταν λήγει το πρόγραμμα.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα διανεμηθεί στους φτωχούς έλληνες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι επιλέξιμος για αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνικό μέρισμα».

Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για ένα νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Έγιναν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος των δανειστών. Οι τεχνοκράτες που αξιολογούν την απόδοση της Ελλάδας θα επιστρέψουν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα καλείται να υποβάλει ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει την αγορά φυσικού αερίου και δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους δανειστές ποια εργοστάσια άνθρακα θα τεθούν προς πώληση.  

Σχετικα αρθρα

H Ευρώπη επανέρχεται παρά τις Κασσάνδρες

admin

Η ακύρωση του Σένγκεν δε θα κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή

admin

Αγορές: Οι «ταύροι» επιμένουν

admin

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

DW: Έπαιξε διπλό παιχνίδι η Μέρκελ στο προσφυγικό;

admin

Eurobank και Alpha ολοκληρώνουν τις ΑΜΚ

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2018

admin

Η Κομισιόν πάγωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας !!! -Whatever it takes…

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin

Ασπίδα σωτηρίας αναζητά η Ευρώπη στην παγκόσμια ύφεση

admin

Το Ιράν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την επίθεση στα τάνκερ

admin

10 λόγοι για να μην επενδύσετε στην IPO της Saudi Aramco

admin

Η διαφθορά της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκκαθαριστεί από ξένους

admin

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

admin

Το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο και οι παραφωνίες

admin

Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη

admin

Η στιγμή της Αριστεράς στην Ευρώπη τελειώνει

admin