Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Η Τζαμάικα σε τροχιά συμβιβασμών

Πριν ξεκινήσει σήμερα το πρωί η δεύτερη φάση των διερευνητικών συνομιλιών οι Πράσινοι εκδήλωσαν την πρόθεση τους για συμβιβασμούς σε σημαντικά για αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα δεν επιμένει πλέον στο αίτημα του να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα ως το έτος 2030. Επίσης οι Πράσινοι παραιτούνται και από την απαίτησή τους να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Αντ` αυτού οι Πράσινοι αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως μια κυβέρνηση “Τζαμάικα” θα καταβάλει σύμφωνα με τον συνπρόεδρο του κόμματος κάθε “κάθε προσπάθεια” ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πέραν αυτού οι Πράσινοι ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα ως αντάλλαγμα να προβούν και αυτά σε συμβιβασμούς όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου.

Διαφορετικές αντιδράσεις

Σε μια πρώτη αντίδραση οι Φιλελεύθεροι χαιρέτησαν τη στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά τους σε θέματα της γεωργίας αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων. Για παράδειγμα θα μπορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ να επιβάλλονται με υψηλότερους φόρους. Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν που χαιρέτησε την κίνηση των Πρασίνων ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ Αλεξάντερ Ντόμπριντ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένδειξη συμβαβισμού: “Η παραίτηση από βλακώδεις ημερομηνίες δεν συνιστά συμβιβασμό.”

Πάντως, αυτά τα ζητήματα αλλά και όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην αποφασιστική τους φάση. Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είναι να καταλήξουν ως την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας σε μια συμφωνία. Με βάση αυτή τη συμφωνία τα εκάστοτε κομματικά όργανα θα αποφασίσουν αμέσως μετά κατά πόσο θα ξεκινήσουν τέλος του μηνός οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

EBRD:«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά»

admin

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

Γιατί μπαίνουν στο Χ.Α. οι ξένοι;

admin

Ευρώπη:Το επίκεντρο της επόμενης κρίσης;

admin

Κίνα: Πίσω από το οικονομικό θαύμα 7 δεκαετιών

admin

Οι ρυθμιστές πρέπει να εξετάσουν αυστηρά το Bitcoin

admin

«Απόβαση» αγροτών στη Αθηνα

admin

Ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν δεν είναι αναπότρεπτος

admin

Trump και Putin, σπίτια σας

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

Συνωστισμός εταιρειών για το άρθρο 99

admin

Η Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος και η «βόμβα» του χρέους

admin

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Το χάσμα μεταξύ των μεταρρυθμιστών της ευρωζώνης

admin

ΗΠΑ: Η κρίση τελείωσε… H νέα κρίση έρχεται…

admin

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, ένα annus horribilis για την Ελλάδα

admin

«Τα οκτώ ερωτήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας»

admin