Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Η Τζαμάικα σε τροχιά συμβιβασμών

Πριν ξεκινήσει σήμερα το πρωί η δεύτερη φάση των διερευνητικών συνομιλιών οι Πράσινοι εκδήλωσαν την πρόθεση τους για συμβιβασμούς σε σημαντικά για αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα δεν επιμένει πλέον στο αίτημα του να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα ως το έτος 2030. Επίσης οι Πράσινοι παραιτούνται και από την απαίτησή τους να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Αντ` αυτού οι Πράσινοι αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως μια κυβέρνηση “Τζαμάικα” θα καταβάλει σύμφωνα με τον συνπρόεδρο του κόμματος κάθε “κάθε προσπάθεια” ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πέραν αυτού οι Πράσινοι ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα ως αντάλλαγμα να προβούν και αυτά σε συμβιβασμούς όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου.

Διαφορετικές αντιδράσεις

Σε μια πρώτη αντίδραση οι Φιλελεύθεροι χαιρέτησαν τη στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά τους σε θέματα της γεωργίας αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων. Για παράδειγμα θα μπορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ να επιβάλλονται με υψηλότερους φόρους. Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν που χαιρέτησε την κίνηση των Πρασίνων ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ Αλεξάντερ Ντόμπριντ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένδειξη συμβαβισμού: “Η παραίτηση από βλακώδεις ημερομηνίες δεν συνιστά συμβιβασμό.”

Πάντως, αυτά τα ζητήματα αλλά και όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην αποφασιστική τους φάση. Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είναι να καταλήξουν ως την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας σε μια συμφωνία. Με βάση αυτή τη συμφωνία τα εκάστοτε κομματικά όργανα θα αποφασίσουν αμέσως μετά κατά πόσο θα ξεκινήσουν τέλος του μηνός οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin