Image default
Πρώτο Θέμα

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

1491971730696Είμαστε όλοι έρμαια της δικής μας εμπειρίας. Για τη γενιά αυτών που τώρα τείνουν να παίρνουν τις βασικές αποφάσεις για τα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις, η εμπειρία περιλαμβάνει πολλές τεράστιες χρηματοοικονομικές φυσαλίδες και κρίσεις στον δυτικό κόσμο και ένα πρωτοφανές φάσμα κρίσεων στον αναδυόμενο κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι περνάμε πάρα πολύ χρόνο να σκεφτόμαστε πιθανές μελλοντικές κρίσεις;

Η ερευνητική ομάδα των αγορών στην Deutsche, με επικεφαλής τον Τζιμ Ράιντ, δεν το πιστεύει. Αυτή την εβδομάδα συνέταξαν την τελευταία έκδοση της ετήσιας μακροπρόθεσμης έρευνας περιουσιακών τους στοιχείων και αφιέρωσαν σχεδόν το σύνολό της στην «Επόμενη Χρηματοπιστωτική Κρίση».

Είναι ένα τεράστιο και εξαιρετικό κομμάτι έρευνας, από το οποίο θα εξετάσουμε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία. Πρώτον, η εποχή στην οποία ζούμε, έχει πράγματι περισσότερες οικονομικές κρίσεις από εκείνες που προηγήθηκαν. Αυτό είναι αλήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που καταδεικνύεται με μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων και υπάρχει ένα σαφές σημείο κατά το οποίο άρχισαν να συσσωρεύονται οι κρίσεις – τον Αύγουστο του 1971, όταν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έθεσε σε πέρας τη συμφωνία του Bretton Woods, τερματίζοντας τη δέσμευση του δολαρίου, και εν τέλει των περισσότερων άλλων νομισμάτων, με την τιμή του χρυσού.

Πριν από αυτό το σημείο, ο χρυσός είχε σε πραγματικούς όρους χάσει κατά μέσο όρο 1,5% κάθε χρόνο. Από το τέλος του Bretton Woods, ο μέσος όρος απόδοσης ήταν 3,7%. Τα ισοδύναμα στοιχεία για τις μετοχές των ΗΠΑ ήταν 6,4 και 6,2%.

Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν ότι η μετάβαση σε νομίσματα που υποστηρίζονται από κυβερνητική εντολή και όχι την προμήθεια χρυσού που εξορύσσεται από το έδαφος επέτρεψε πρωτοφανή συσσώρευση χρεών. Η συνολική εκτίμησή τους για το συνολικό ποσό των κινήτρων στη δεκαετία μετά την κρίση, η οποία συνδυάζει επιπλέον χρήματα που εκτυπώνονται συν τη διεύρυνση των ελλειμμάτων του δημοσίου προϋπολογισμού, είναι 34 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η εγκατάλειψη του αυστηρού περιορισμό του κανόνα του χρυσού (και δεν υποστηρίζουν την επιστροφή του), έδωσε τουλάχιστον στις κυβερνήσεις την επιλογή να αντιμετωπίσουν μια κρίση εισάγοντας νέα χρήματα, και την έχουν εκμεταλλευτεί.

Σε ένα σύστημα που έχει γίνει επιρρεπές σε κρίσεις και με πρωτοφανές χρέος, που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη παύση του σε δύο δεκαετίες, οι πιθανότητες μιας μελλοντικής κρίσης είναι συντριπτικές. Δε χωρά αμφισβήτηση σε αυτό το επιχείρημα.

Αλλά ίσως το πιο ανησυχητικό μέρος της μελέτης της Deutsche είναι το πλήρες φάσμα των πιθανοτήτων για την επόμενη κρίση που αναφέρουν. Θα μπορούσε να οδηγηθεί από μια οικονομική ύφεση (η οποία θα βρει τις κυβερνήσεις να έχουν ξεμείνει από τις σφαίρες και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων εκτεθειμένες), μείωση κεντρικής τράπεζας, καθώς οι προσπάθειες να αποσυρθούν από τα ακραία ερεθίσματα (τα οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει με πολύ ήπιο τρόπο τον επόμενο μήνα) θα ωθήσουν τα ποσοστά και θα προκαλέσουν μια κατάρρευση. τον αποπληθωρισμό, ο οποίος θα επιφέρει περισσότερα νομισματικά κίνητρα και πιο αρνητικούς συντελεστές, και τελικά θα επιφέρει μια τραπεζική κατάρρευση, τις πιεσμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες προφανώς υπερτιμημένες μετοχές και ομόλογα θα αρχίσουν εν τέλει να καταρρέουν κάτω από την ανεφικτότητά τους, ή την έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς η εμπορία εξατμίστηκε σταθερά, ιδίως σε εταιρικά ομόλογα, επιτρέποντας σε σχετικά μικρές πωλήσεις να ενισχυθούν σε μια καταστροφική πτώση.

Εάν θέλετε πιο συγκεκριμένα εναύσματα, ο κ. Ράιντ και η ομάδα του αναφέρουν την Ιταλία (μια μεγάλη και πολύ χρεωμένη οικονομία με ένα τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα και απρόβλεπτες επικείμενες εκλογές), την Κίνα, η οποία εξακολουθεί να έχει βαθιές οικονομικές ανισορροπίες με τη Δύση, και όπου το ποσοστό ανάπτυξης του χρέους μετά την κρίση δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο, την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται σε δημογραφικής προέλευσης τέλμα εδώ και δεκαετίες, αλλά όπου ο τεράστιος ισολογισμός της Τράπεζας της Ιαπωνίας προσθέτει πλέον μεγαλύτερη διάσταση κινδύνου, και το Brexit, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Τέλος, υπάρχει και ο κίνδυνος του λαϊκισμού παντού. Διαλέξτε.

Ποια συμπεράσματα πρέπει να αντλήσουν οι επενδυτές από αυτό; Το πρώτο σημείο είναι ότι το τεράστιο φάσμα των σεναρίων καταστροφής δείχνει ότι οι ειδικοί της Deutsche απλά δεν ξέρουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αρκετά από τα σενάρια τους είναι αντικρουόμενα. Έχουν δείξει ότι το status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον, δεν έχουν δείξει πόσο θα διαρκέσει ή πώς θα τελειώσει. Δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχει έλλειψη ιστορικού προηγουμένου. Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με την υπόθεση ότι δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Σε αυτή τη βάση, θα αποτελούσε απαράδεκτο ρίσκο η πλήρης έξοδος από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Το να βάλετε όλα τα χρήματά σας σε μετρητά, εάν χρειάζεστε το αυγό σας να μεγαλώσει, είναι κατά κάποιον τρόπο εξίσου επικίνδυνο με το να τα βάλετε όλα σε μετοχές. Θα μπορούσατε να χάσετε τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς που θα σας επέτρεπε να χρηματοδοτήσετε τη σύνταξή σας, να πληρώσετε για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών σας ή οτιδήποτε άλλο. Και καθώς οι κίνδυνοι εκτείνονται από την Ιταλία ως την Κίνα και σε πολλά μέρη ενδιάμεσα, θα ήταν συνετό να τηρήσετε ποικιλομορφία.

Δεύτερον, ωστόσο, η Deutsche κατέστησε σαφές ότι έρχεται μια κρίση και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν. Αυτό μπορεί να σημαίνει χρυσό και πολύτιμα μέταλλα – όμως αυτά είναι δύσκολο να συναλλαχθούν σε ορισμένες περιπτώσεις και θα επηρέαζαν αρνητικά τον αποπληθωρισμό.

Το σοφότερο μάθημα είναι να έχετε αρκετά περισσότερα μετρητά από ό, τι συνήθως. Τα ίδια τα μετρητά θα μπορούσαν να απειληθούν σε μερικά σενάρια Αρμαγεδδώνα. Και αν το ράλι μετοχών συνεχιστεί ακόμη, κάτι που μπορεί να κάνει, θα έχετε μειώσει τα κέρδη σας, αλλά θα έχετε ακόμη κέρδη.

Αλλά το θέμα είναι ότι σας δίνει την επιλογή. Είναι εύκολο και χωρίς κόστος να βγείτε από αυτό και να προχωρήσετε σε κάτι άλλο βιαστικά όταν αρχίσει να διαμορφώνεται η κρίση. Είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι. 

Σχετικα αρθρα

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την τιμή του πετρελαίου

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Μην περιμένετε από την Κίνα να αλλάξει

admin

Το πρωινό της Δευτέρας 26-1-2015…

admin

Πώς να εξαφανίσεις μια οικονομία

admin

Η νέα Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ

admin

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

admin

Πολυνομοσχέδιο – Αναλυτικά οι μεταβολές σε ΦΠΑ (αγρότες) και ΕΝΦΙΑ

admin

Το Βερολίνο δεν φαίνεται πρόθυμο να διαταράξει την συμμαχική σχέση του με την Ουάσιγκτον

admin

Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Η ΕΕ κάνει «μεγάλο λάθος» με τη συμφωνία με την Τουρκία

admin

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

admin

Στη σκιά της Γερμανίας

admin

Η ευρωζώνη εγκρίνει τη δόση μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου

admin

Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin