Image default
Πρώτο Θέμα

Το σφάλμα του Brexit που θα μπορούσε να βλάψει την Ευρώπη

brexit eu fiscal unionΕλάχιστοι αμφιβάλουν ότι η βρετανική οικονομία θα τραυματιστεί σοβαρά αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια νέα συμφωνία για το εμπόριο και τις ρυθμίσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και για την ΕΕ. Ένας που έλαβε πολύ λίγη προσοχή αφορά η εξυγίανση των τραπεζών.

Το Brexit θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις αρχές της ΕΕ να επιβάλουν ζημίες στους επενδυτές σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας. Αυτό, με τη σειρά του, θα έθετε τους ευρωπαίους φορολογούμενους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το νέο καθεστώς της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος αναφέρει ότι όταν αποτύχει μια τράπεζα, οι κάτοχοι ομολόγων της πρέπει να μοιραστούν μέρος της επιβάρυνσης μέσω ενός λεγόμενου μηχανισμού bail in. Πολλά τραπεζικά ομόλογα είναι γραμμένα σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο. Εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην ΕΕ, θα εφαρμοστούν αυτομάτως οι αποφάσεις των αρχών επίλυσης διαφορών της ΕΕ για την επιβολή απωλειών στους πιστωτές. Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα το κάνουν.

Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ το γνωρίζουν. Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, ο αρμόδιος οργανισμός για τις τράπεζες που αποτυγχάνουν, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι το χρέος που εκδίδεται βάσει του βρετανικού δικαίου ενδέχεται να μην είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ μετά το Brexit. Εν τω μεταξύ, το SRB ζητά από τις τράπεζες να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα τίτλων που μπορούν να υπόκεινται σε bail in, έτσι η κλίμακα του προβλήματος αυξάνεται.

Θεωρητικά, μετά το Brexit, οι τράπεζες θα μπορούσαν να εισαγάγουν μια ρήτρα στις υπάρχουσες συμβάσεις ομολόγων λέγοντας ότι τα μέσα υπόκεινται στις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το ψήφισμα. Αλλά οι επενδυτές ενδέχεται να μην συμφωνούν με την αλλαγή, επειδή θα τους καθιστούσαν πιο ευάλωτους σε απώλειες.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα έλεγε στα δικαστήριά τους να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις εξυγίανσης που ελήφθησαν σε κάθε δικαιοδοσία. Αυτό θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών. Η ΕΕ δεν θα ήθελε να δει τις ρυθμίσεις bail in να καταρρέουν εν μία νυκτί και η Βρετανία θα διατηρήσει περισσότερες από τις δραστηριότητές της στον τομέα των νομικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εκδίδουν ομόλογα σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο.

Η Βρετανία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ένα άτακτο Brexit από ό, τι η ΕΕ. Ωστόσο, η στενή συνεργασία πριν και μετά το Brexit είναι κάτι που και η ΕΕ θα πρέπει να θέλει. 

Σχετικα αρθρα

Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

admin

Οι Μακιαβέλι της Ιταλίας παίζουν ένα αδίστακτο παιχνίδι

admin

ΙΟΒΕ: Στο 2,2% με 2,5% η ανάπτυξη το 2020

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin

Πρόεδρος για τέταρτη φορά ο Putin: Και τώρα, τι;

admin

Τεστάροντας το δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

O Ερντογάν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

admin

Ενδιαφέροντα ευρήματα από έρευνα για χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

admin

EUROBANK: Ανάπτυξη 1,8% το 2018

admin

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στην επιστροφή στις κεφαλαιαγορές

admin

Πώς μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

admin

Γενικό… βραχυκύκλωμα παροχών και ελαφρύνσεων

admin

Πρώτο τεστ για το ασφαλιστικό εν μέσω επικοινωνιακής φουρτούνας

admin

Bruegel: Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν – Χρειάζεται σταθερό μοντέλο ανάπτυξης

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Η ιστορία του Ν.Μαζιώτη από το 1995

admin