Image default
Πρώτο Θέμα

Δίμηνη απεργία από τους έλληνες συμβολαιογράφους

pleistiriasmoi stopΟι συμβολαιογράφοι της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει δίμηνη απεργία με στόχο να εμποδίσουν το σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανακτηθέντων ακινήτων αυτόν τον μήνα, όπως συμφωνήθηκε υπό την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης της χώρας με την ΕΕ.

Οι συμβολαιογράφοι κατέφυγαν στη συνδικαλιστική δράση μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους για προστασία από επιθέσεις από αριστερούς εξτρεμιστές που διαμαρτύρονταν κατά των κατασχέσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσής τους Γιώργο Ρόσκα.

Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν τον στόχο του φετινού έτους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πιθανές συνέπειες για τα αποτελέσματα των stress tests που θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα στις αρχές του 2018.

Τα νέα της απεργίας ώθησαν τον Μάριο Ντάγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ζητήσει την ταχεία επίλυση της διαμάχης κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο.

Οι τράπεζες της Ελλάδας αγωνίζονται να μειώσουν συνολικά 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.

Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τραπεζών, δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στον πλειστηριασμό ακινήτων θα έπλητταν τους ισολογισμούς των τραπεζών πριν από τα stress tests. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις προμήθειες στο μέλλον καθώς θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα», δήλωσε.

Ο κ. Ρόκας δήλωσε ότι οι συμβολαιογράφοι θα επιστρέψουν στην εργασία εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλάβει τη γενική ευθύνη για την εποπτεία των δημοπρασιών.

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να διεξάγονται στις αίθουσες των ειρηνοδικίων για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών και τα μέλη του επαγγέλματός μας να μην κινδυνεύουν από επιθέσεις», δήλωσε.

Σε ένα περιστατικό τον Μάρτιο, τα μέλη του Ρουβικώνα, μια αριστερή αναρχική ομάδα, φορώντας μάσκες και με ρόπαλα, εισέβαλαν στα γραφεία ενός αθηναίου συμβολαιογράφου στο κέντρο της πόλης και έσπασαν υπολογιστές και έπιπλα. Η ομάδα δήλωσε ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ελλήνων ιδιοκτητών σπιτιών που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις αποπληρωμές δανείων λόγω της επταετούς ύφεσης της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών προέβησαν σε συζητήσεις την Τρίτη με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση των πλειστηριασμών σε προστατευόμενους χώρους δικαστηρίων, δήλωσε ένας τραπεζίτης μετά τη διαδικασία.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε πίεση από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιταχύνει την ανάκτηση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων μετά από διακοπές σε φυσικούς πλειστηριασμούς από διαδηλωτές και προηγούμενη απεργία από συμβολαιογράφους.

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση μιας πρόσφατης δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης. Οι δημοπρασίες έπρεπε να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, αλλά αναγκάστηκαν να αναβληθούν λόγω έντονων συζητήσεων μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανάκτηση κατοικιών.

Οι τράπεζες πιέστηκαν να αποκλείσουν τις πρώτες κατοικίες από τη διαδικασία δημοπρασίας και να επικεντρωθούν σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 30-50% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με λίγες ενδείξεις βελτίωσης, αλλά οι τιμές για τις βίλες διακοπών και την εμπορική ιδιοκτησία αυξάνονται.

Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι οι τράπεζες είχαν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι τα σπίτια αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα συμπεριληφθούν στους πρώτους γύρους δημοπρασιών: «Έχουμε λάβει υπόψη την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή».

Σχετικα αρθρα

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

admin

Γιατί η Μέρκελ ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία παρά τους δυσμενείς ανέμους

admin

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

admin

Οι λόγοι που οδηγούν την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές

admin

Γερμανία:Πλούσιοι και φτωχοί

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

Πτώση 0,87% και πολύ χαμηλός τζίρος-Aπώλειες 2,46% στις Τράπεζες

admin

Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση η Ελλάδα έναντι της τρόικας

admin

Οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονής τους με το όραμα του Brexit

admin

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

admin

Στο περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα…

admin

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς – Αστάθεια στο ΧΑ

admin

Η λιτότητα δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας

admin

Έρχονται πρόστιμα για τις εισπρακτικές εταιρείες δικηγόρων

admin

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες «αγκομαχούν» και γιατί

admin