Image default
Πρώτο Θέμα

Ρώσοι χάκερ πυροδότησαν τον καταλονικό αυτονομισμό

Catalonia voteΟ αγώνας της Ισπανίας για την εξάλειψη του αποσχιστισμού στην περιφέρεια της Καταλονίας διαταράχθηκε από ρώσους χάκερ που δημιούργησαν αναστάτωση υπέρ της διάλυσης, σε μια προπαγανδιστική προσπάθεια για την καταστροφή της Ευρώπης, σύμφωνα με κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο στη Μαδρίτη.

Οι άγνωστοι ρώσοι διέδωσαν τόσο αληθινά όσο και ψεύτικα μηνύματα στο Facebook και στο Twitter κατά τη διάρκεια του παράνομου δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 1 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Μίρα Μιλόσεβιτς, ανώτερη αναλύτρια στο Elcano Royal Institute. Η εκστρατεία «dezinformatsiya» εξαπέλυσε trolls, bots και ψεύτικους λογαριασμούς και υποστηρίχθηκε από έντονη κάλυψη από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ανέφερε.

«Η Ρωσία έχει μια εθνικιστική ατζέντα και υποστηρίζει εθνικιστικά, λαϊκίστικα κινήματα στην Ευρώπη, διότι αυτό χρησιμεύει για τη διάσπαση της Ευρώπης», δήλωσε η Μιλόσεβιτς την Τετάρτη σε συνέντευξή της. Η ερευνήτρια μόλις δημοσίευσε άρθρο που επεκτείνεται σε αναφορά από την εφημερίδα El Pais, της 25ης Σεπτεμβρίου, που συνέδεσε ψευδείς ειδήσεις για την Καταλονία με ισχυρισμούς ρωσικής επιρροής στην εκστρατεία Brexit. Το Elcano χρηματοδοτείται μερικώς από την ισπανική κυβέρνηση και ο επίτιμος πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο βασιλιάς Φελίπε.

Οι αναφορές των ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν την τοπική πολιτική έχουν αναστατώσει την πολιτική σκηνή της Ισπανίας καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνούν ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους και στην ψηφοφορία του Brexit. Μία εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει αμέσως.

Η άνευ προηγουμένου καταστολή από την ισπανική του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι χρησιμοποίησε την παραδοσιακή αστυνομία και την αστυνομία του κυβερνοχώρου, που έκλεισαν μερικούς από τους ιστοτόπους υπέρ της ανεξαρτησίας που προωθούσαν την εξέγερση. Τώρα ο Ραχόι στοιχηματίζει ότι μπορεί να αποκαλύψει μια σιωπηλή, υπέρ της Ισπανίας πλειοψηφία στην Καταλονία που μπορεί να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει την τάξη στην εξεγερθείσα περιοχή στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τα πιο σημαντικά σχόλια που διαδόθηκαν στο Twitter και το Facebook προέρχονταν από τον συντάκτη του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, και τον υπεύθυνο για διαρροή κυβερνητικών μυστικών Έντουαρντ Σνόουντεν, ανέφερε η Μιλόσεβιτς, ιδιαίτερα ότι η «μπανανία» της Ισπανίας χρησιμοποίησε βία για να πνίξει μια δημοκρατική ψηφοφορία. Τα σχόλια «ανατροφοδοτήθηκαν και μοιράστηκαν στο Facebook από trolls και bots», είπε.

Ως φωτογραφία προφίλ του Twitter, ο Ασάνζ χρησιμοποιεί μια εικόνα των μονάδων υποκατάστασης τάξης της ισπανικής αστυνομίας, επενδυμένες με μαύρο προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ ένας από αυτούς ταλαντεύει το κλομπ του.

«Αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι η πιο σημαντική δυτική σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων και κράτους μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου – αλλά οι μέθοδοι της είναι του 2017, από VPN, proxies, καθρέφτες και κρυπτογραφημένη συνομιλία μέχρι την επιτήρηση και λογοκρισία στο διαδίκτυο, προπαγάνδα μέσω bots και θωράκιση», έγραψε ο Ασάνζ στο Twitter την ημέρα πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Σχετικα αρθρα

Γιατί δε θα υπάρξει Brexit

admin

Σε τεντωμένο σκοινί μετά το Eurogroup

admin

ΝΔ: Ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν προκάλεσε μόνος του 3 εκλογικές διαδικασίες

admin

Η Ευρώπη παλεύει για επιβίωση – ακόμα

admin

Στα όρια του «κραχ» το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

admin

Στην δίνη των διεθνών αγορών και το ΧΑ

admin

Ευρωβαρόμετρο: Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι προτεραιότητες των Ελλήνων

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

admin

Το ΔΝΤ στέλνει τη χώρα στις κάλπες;

admin

Μείωση επενδυτικών δαπανών στην βιομηχανία κατά 3,5% το 2016

admin

Η Ευρώπη εμμένει στον σοσιαλισμό

admin

Πώς η πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ελλάδας

admin

Γιατί η αναδιάταξη στη Γερμανία δε θα βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Ελβετικό φράγκο-Eurobank:Δικάζουν τα Εφετεία ανά την Ελλάδα

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Ισχνή οικονομική ανάπτυξη το 2014 στην ΕΕ

admin

Η άνοδος και η πτώση της Hertz…

admin