Image default
Πρώτο Θέμα

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

59f6f67afc7e93ce208b4567Η οικονομία της Ευρώπης αυξάνει τώρα το βήμα της, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα, αλλά ένα άτακτο Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αισθητά» χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο για τη Βρετανία όσο και για τη ζώνη του ευρώ.

Η τελευταία Περιφερειακή Οικονομική Έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εξετάζει περισσότερες από 40 χώρες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Τουρκία και τη Ρωσία, δήλωσε ότι η σημερινή ανάκαμψη φαίνεται όλο και περισσότερο εξασφαλισμένη.

Προκαλείται εν μέρει από την ενίσχυση των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομιών.

«Η ανάκαμψη αυτή φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», δήλωσε στο - ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Γεργκ Ντεκρεσίν, σε παρουσίαση της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ήταν θετική για 18 τρίμηνα, τελευταία γύρω στο 2,5%. Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν σημειώσει ανάπτυξη περίπου 3% για αρκετό καιρό. Έτσι, αυτή η ανάκαμψη όχι μόνο έχει γίνει ευρύτερη αλλά και ισχυρότερη».

Η παγκόσμια οικονομική προοπτική του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε στις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, προβλέπει ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή κατά 2,4% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος, αλλά από τότε έχει αλλάξει πολύ.

Ο Ντεκρεσίν δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του προγράμματος ενίσχυσής της. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δικαιολογεί την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση.

Η κύρια αβεβαιότητα στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το είδος των εμπορικών σχέσεων που μπορεί να δημιουργήσει η Βρετανία όταν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση των υπολοίπων 27 χωρών.

Ο Ντεκρεσίν είπε ότι η προσδοκία του ΔΝΤ παρέμεινε ότι θα επέλθει συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο. Οι οικονομολόγοι του δεν έχουν καταλήξει σε καμία πρόβλεψη «χωρίς συμφωνία», είπε, αλλά ένα άτακτο Brexit είναι πιθανό να έχει επιζήμιες συνέπειες.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε. «Τότε θα δούμε ενδεχομένως αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που σχεδιάζουμε επί του παρόντος.»

Προς το παρόν, όμως, σημείωσε πόσο πιο θετική ήταν η διάθεση από ό, τι πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανησυχίες στην ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί σε έξοδο.

Οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την επιτάχυνση της ενοποίησης στην ευρωζώνη αποτέλεσαν σημαντικό μέρος αυτής, δήλωσε ο κ. Ντεκρεσίν. Εξέφρασε επίσης τη σαφέστερη ως τώρα υποστήριξη του ΔΝΤ για τα σχέδια για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε δανειστή κρίσης τύπου ΔΝΤ.

«Υποστηρίζουμε τον στόχο», είπε. «Με μια κατάλληλη δομή διοίκησης και μια ισχυρή εντολή επιτήρησης, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.»

Η ικανότητα λήψης γρήγορων και αποφασιστικών αποφάσεων θα είναι καθοριστική. Η ευρωζώνη συχνά δυσκολευόταν κατά τη διάρκεια των διαφόρων κρίσεών της, επειδή χρειαζόταν επίσημη έγκριση των μέτρων από πολλά εθνικά κοινοβούλια.

Το ΔΝΤ έχει επίσης χτυπηθεί λόγω της συμμετοχής του στην κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας κατά τα τελευταία επτά χρόνια, η οποία συχνά το είδε να έρχεται σε αντίθεση με την Αθήνα αλλά και με το Βερολίνο.

«Δεν έχουμε στόχο να υποχωρήσουμε από την υποστήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο», δήλωσε ο Ντεκρεσίν.

«Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με κάθε κρίση αν και όποτε προκύψει. Ελπίζουμε επίσης να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησης μας.»  

Σχετικα αρθρα

Τριγμοί στη Γερμανία λόγω Ελλάδας

admin

ΕΥΑΘ made in France και… bonus η ATTICA BANK

admin

Η Μαδρίτη πρέπει να δώσει στην πειθώ μία ακόμη ευκαιρία

admin

Η παγίδα της ανεργίας της μέσης ηλικίας στην Ευρώπη

admin

Ο πόλεμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

admin

Το μακροπρόθεσμο κόστος της αβεβαιότητας του Brexit

admin

Μέρκελ: η στήριξη Σόιμπλε αναβάλει το πραξικόπημα

admin

H 1η Ιανουαρίου 2015 και… το τέλος των συντάξεων

admin

Οι περιορισμοί της ΕΚΤ δυσκολεύουν την ελάττωση του QE

admin

Μειωμένος κατά 42,7% ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2015

admin

Βρίσκοντας την πηγή των υφέσεων

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

admin

Ηρεμία πριν την καταιγίδα:Γιατί οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

admin

Σε εξέλιξη ο αφανισμός της μεσαίας τάξης

admin