Image default
Πρώτο Θέμα

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

XA221Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα την μετοχή της Eurobank νέα πτώση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,27% στις 717,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 714,14 μονάδων (-2,72%) και 731,38 μον. (-0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 51,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,69 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,73%, στις 1.874,35 μονάδες, ενώ στο -2,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 991,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,19% στις 662,15 μονάδες.

Από τις  3 Νοεμβρίου, έως σήμερα ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 15,6% της αξίας του, χάνοντας πάνω από 120 μονάδες.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση του MSCI για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, με την αγορά να προεξοφλεί όπως φαίνεται σημαντικές “εξόδους” ελληνικών μετοχών. Αυτή η φημολογία προκάλεσε έντονες ανακατατάξεις, και κυρίως εκροές χαρτοφυλακίων από μετοχές που συνδέονται με τον MSCI Standard Greece και συγκεκριμένα τις Motor Oil, Μυτιληναίο, Πειραιώς και Folli Follie.

Επίσης, όπως αναφέρει σήμερα η Merit, πολλές από τις βαρύδεικτες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας έχουν ήδη σύσταση ‘’HOLD’’ με βάση την μέση τιμή στόχο (consensus target price). Οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζονται με σύσταση ‘’Accumulate’’, αλλά απέχοντας περί το 5%-10% από την μεταβολή τους σε ‘’Hold’’. Δοκιμασία αποτελούν οι 710 μονάδες για τον γενικό δείκτη.

Εκτός των παραπάνω, η ανασφάλεια που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο για το ύψος του λογαριασμού των λογιστικών προσαρμογών και του τεστ αντοχής εξακολουθεί να λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Πάντως οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9 θα ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 6 δισ. ευρώ πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών στον SSM και θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα των τραπεζών στα τέλη του έτους, κάνοντας όμως απόσβεση τμηματικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο “λογαριασμός” των πρόσθετων προβλέψεων λόγω IFRS 9 διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ανώτερο επίπεδο του εύρους των 4 – 6 δισ. ευρώ στο οποίο αναμενόταν η επιβάρυνση από το νέο λογιστικό πρότυπο.

Η Attica Bank έχασε σήμερα 5,66%, με την Eurobank να ακολουθεί με απώλειες 5,37%. Απώλειες 4,04% και 4% αντίστοιχα σημείωσαν οι Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Εθνική, ΕΕΕ και ΟΤΕ. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Βιοχαλκο και Τιτάν.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% κατέγραψαν οι μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, Folli Follie, Λάμδα, Grivalia, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Aegean και ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 1,94 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να περιορίζει στο τέλος μόλις στο 0,11%.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin