Image default
Πρώτο Θέμα

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

XA221Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα την μετοχή της Eurobank νέα πτώση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,27% στις 717,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 714,14 μονάδων (-2,72%) και 731,38 μον. (-0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 51,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,69 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,73%, στις 1.874,35 μονάδες, ενώ στο -2,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 991,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,19% στις 662,15 μονάδες.

Από τις  3 Νοεμβρίου, έως σήμερα ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 15,6% της αξίας του, χάνοντας πάνω από 120 μονάδες.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση του MSCI για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, με την αγορά να προεξοφλεί όπως φαίνεται σημαντικές “εξόδους” ελληνικών μετοχών. Αυτή η φημολογία προκάλεσε έντονες ανακατατάξεις, και κυρίως εκροές χαρτοφυλακίων από μετοχές που συνδέονται με τον MSCI Standard Greece και συγκεκριμένα τις Motor Oil, Μυτιληναίο, Πειραιώς και Folli Follie.

Επίσης, όπως αναφέρει σήμερα η Merit, πολλές από τις βαρύδεικτες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας έχουν ήδη σύσταση ‘’HOLD’’ με βάση την μέση τιμή στόχο (consensus target price). Οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζονται με σύσταση ‘’Accumulate’’, αλλά απέχοντας περί το 5%-10% από την μεταβολή τους σε ‘’Hold’’. Δοκιμασία αποτελούν οι 710 μονάδες για τον γενικό δείκτη.

Εκτός των παραπάνω, η ανασφάλεια που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο για το ύψος του λογαριασμού των λογιστικών προσαρμογών και του τεστ αντοχής εξακολουθεί να λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Πάντως οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9 θα ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 6 δισ. ευρώ πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών στον SSM και θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα των τραπεζών στα τέλη του έτους, κάνοντας όμως απόσβεση τμηματικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο “λογαριασμός” των πρόσθετων προβλέψεων λόγω IFRS 9 διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ανώτερο επίπεδο του εύρους των 4 – 6 δισ. ευρώ στο οποίο αναμενόταν η επιβάρυνση από το νέο λογιστικό πρότυπο.

Η Attica Bank έχασε σήμερα 5,66%, με την Eurobank να ακολουθεί με απώλειες 5,37%. Απώλειες 4,04% και 4% αντίστοιχα σημείωσαν οι Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Εθνική, ΕΕΕ και ΟΤΕ. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Βιοχαλκο και Τιτάν.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% κατέγραψαν οι μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, Folli Follie, Λάμδα, Grivalia, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Aegean και ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 1,94 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να περιορίζει στο τέλος μόλις στο 0,11%.

Σχετικα αρθρα

Το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών δίνει το πάνω χέρι στους λαϊκιστές

admin

Η προώθηση ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι πιο δύσκολη απ’ ότι φαίνεται

admin

Ποιος είναι ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

admin

WSJ: Ήρθε η ώρα για τελεσίγραφο στην Ελλάδα

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Θα επιβιώσει το ευρώ ως ένα μακροχρόνιο νόμισμα;

admin

Η βρετανική οικονομία μπορεί να είναι χειρότερα απ’ ότι δείχνει

admin

Σήματα κινδύνου και για τις τράπεζες

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Η Όπρα Γουίνφρεϊ επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

admin

Οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Μια ομόφωνη απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι η μόνη λύση

admin

Τέσσερα σενάρια για το Brexit

admin

Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ

admin

“Βουτιά” στην τουρκική λίρα,sell-off σε ομόλογα και μετοχές

admin

ΔΝΤ: Εύσημα για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης – Ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin