Image default
Πρώτο Θέμα

Η Γερμανία καίει πάρα πολύ κάρβουνο

germany coalΗ Γερμανία θεωρείται ευρέως παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Χάρη στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου των ΗΠΑ. Ο στόχος της Γερμανίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020 είναι πολύ πιο φιλόδοξος από αυτόν της Ευρώπης στο σύνολό της ή των ΗΠΑ

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον τελευταίο άνθρωπο στη γη να πειστεί από τα επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή», εξήγησε.

Υπάρχει όμως και άλλη ανησυχητική πλευρά στη γερμανική ιστορία: Η χώρα εξακολουθεί να λαμβάνει το 40% της ενέργειας της από άνθρακα, μεγαλύτερο μερίδιο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και το μεγαλύτερο μέρος του είναι ο λιγνίτης, το πιο βρώμικο είδος άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία αναμένεται να μείνει πολύ μακριά από τον στόχο της για το 2020.

Αυτή η εξάρτηση από τον άνθρακα είναι εν μέρει παρενέργεια της εγκατάλειψης της χωρίς εκπομπές ρύπων πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία, και εν μέρει από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης που φοβάται ότι θα αποξενώσει τους ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προεκλογικής εκστρατείας, η Μέρκελ απέφυγε σε μεγάλο βαθμό το θέμα.

Ξαφνικά, όμως, η πολιτική άλλαξε. Η Μέρκελ αγωνίζεται να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, και το κόμμα των Πρασίνων, ένας από τους τρεις πιθανούς εταίρους του συνασπισμού, επιμένει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν – οι 20 πιο ρυπογόνοι αμέσως. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα έθετε τη Γερμανία σε μια πορεία προς σοβαρές μειώσεις των εκπομπών και είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναμπεί σε πορεία προς τον στόχο για τις εκπομπές το 2020. Για να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς που έχει κάνει, η Μέρκελ θα πρέπει να πραγματοποιήσει τα εν λόγω κλεισίματα.

Δεν είναι μόνο η πολιτική στιγμή κατάλληλη. Η ανεργία στη Γερμανία είναι σε χαμηλά επίπεδα και έχουν ανοίξει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – δημιουργώντας μια βέλτιστη συγκυρία για να βοηθηθούν οι ανθρακωρύχοι και οι εργάτες των ορυχείων να μετακινηθούν σε άλλα είδη εργασίας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πλευρά της έχει βρίσκεται σε υπερπροσφορά, συνεπώς, η απώλεια μονάδων άνθρακα δεν θα αυξήσει αισθητά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα.

Όσον αφορά το μέλλον, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα παραμείνουν κλειστές είναι μια αυξανόμενη τιμή άνθρακα. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν καλά νέα: Οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων στο σύστημα ανώτατων ορίων εμπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μείωναν τη χρόνια υπερπροσφορά των αδειών εκπομπών. Μέχρι το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της - New Energy Finance, αυτό θα τριπλασιάσει την τιμή του άνθρακα στα 24 ευρώ τον τόνο – αρκετά υψηλό ώστε να απομακρύνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από τον άνθρακα.

Αν η Μέρκελ υλοποιήσει την πρόταση να κλείσει αυτές τις εγκαταστάσεις λιγνίτη, θα δώσει σε αυτήν την από καιρό αναγκαία στροφή μια νέα ώθηση.

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα, η Ευρώπη και ο κορονοϊός

admin

Ζημιωμένη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χωρίς συμφωνία για το Brexit

admin

Die Welt: Noμπελίστες οικονομολόγοι επικρίνουν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη

admin

ΚΕΦιΜ:Αμεση μείωση φορολογίας

admin

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Μέρκελ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης

admin

Το Brexit ανοίγει ευρωπαϊκό μέτωπο για τους επενδυτές που φοβούνται τη μετάδοση

admin

Κερέ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά

admin

ΕΚΤ: Τελευταία σε ανάπτυξη και ιδιωτική κατανάλωση η Ελλάδα το 2017

admin

Ο καθόλου αγγελικά πλασμένος κόσμος των golden boys

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

Πόσο πιθανή είναι τελικά μια ανάτπυξη V;

admin

Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Η Merkel και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Aνεπαρκής έως ύποπτη η στάση του Βερολίνου στα Ελληνοτουρκικά

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin