Image default
Πρώτο Θέμα

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Στο τέλος Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Μετά τις εξαγγελίες του μερίσματος και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, επιχειρείται να κλείσουν και τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς εκπνέει ο χρόνος.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών στην Αθήνα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου έχει συνδεθεί χρονικά με μία πρώτη τεχνική συμφωνία και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να «κλείσει» προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Στο πρώτο Eurogroup του 2018 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου θα καθοριστεί, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ και η ατζέντα των συζητήσεων για το τέλος του προγράμματος καθώς και το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους.

Η αίσθηση που υπάρχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 28-29 Νοεμβρίου όταν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το προϋπολογισμό του 2018 και οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ενέργεια, πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα είναι τα μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει «αναίμακτα». Τα θέματα αυτά κρύβουν δυσκολίες και σε διαπραγματευτικό, αλλά και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τη συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ενέργεια: Φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για την μείωση του ποσοστού που έχει η ΔΕΗ στην αγορά.

Πλειστηριασμοί: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χθες στη διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή των μελών του δ.σ. συμβολαιογραφικών συλλόγων συμφωνήθηκε να προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά στις 29 Νοεμβρίου, έτσι οι τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Κοινωνικό μέρισμα: Κοντά σε συμφωνία για το κοινωνικό μέρισμα (οι τέσσερις τομείς που θα διανεμηθούν τα ποσά. Υπάρχει συμφωνία για την κατανομή). Απαραίτητο να παραμείνει 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως μαξιλάρι. Είναι συμφωνημένο.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες μεταφέρονται για την επόμενη αξιολόγηση για τεχνικούς λόγους.

:


Σχετικα αρθρα

Handelsblatt : Οι πυρκαγιές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον τουρισμό στην Eλλάδα

admin

Το Eurogroup «ηρεμεί» τις αγορές

admin

Θα χρειαστεί η Τουρκία πακέτο βοήθειας τύπου ΔΝΤ;

admin

Η οικονομία σημείωσε +0,3% ανάπτυξη λόγω τουρισμού το 2016

admin

Spiegel: Η ιταλική τραγωδία

admin

Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

admin

Μπορεί η Γερμανία να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη;

admin

Ιταλικό θρίλερ και βόμβα 375 δισ. στις τράπεζες!

admin

Ο COVID σπρώχνει τις ΗΠΑ στο «χείλος του γκρεμού» του… χρέους

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Το ερώτημα της Ευρώπης για το 2016

admin

ΗΠΑ-Foreign Policy: «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο»

admin

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για το χρέος, τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

admin

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζες

admin

Μην εφησυχάζεστε για τις εκλογές της Ιταλίας

admin

Το σκληρό «πόκερ» Βορρά – Νότου για τις τράπεζες

admin