Image default
Πρώτο Θέμα

Η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στο τέλος της;

angie sad poor poorΘυμάστε τη φετινή πρόβλεψη ότι ό, τι κι αν γινόταν στις γερμανικές εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ θα κέρδιζε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο;

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του συνασπισμού την Κυριακή το βράδυ, αυτή η πρόβλεψη κατέληξε όπου και οι περισσότερες άλλες πολιτικές προβλέψεις τα τελευταία χρόνια.

Είναι πρόωρο να γράψουμε την πολιτική νεκρολογία της κ. Μέρκελ, αλλά δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο. Είναι μία από τους πιο έμπειρους πολιτικούς της Γερμανίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης κυριαρχίας της, κατάφερε να καταστρέψει όλους τους μικρότερους εταίρους των συνασπισμών της. Το SPD, κάποτε θηρίο της γερμανικής πολιτικής, φτάνει τώρα στο 20 τοις εκατό στις κάλπες.

Το φιλελεύθερο FDP, το οποίο πυροδότησε την κατάρρευση των συνομιλιών, εξακολουθεί να συνέρχεται από την καταστροφική εμπειρία ως συνεργάτης συνασπισμού με την κα Μέρκελ από το 2009 έως το 2013. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του FDP, δήλωσε ότι απλώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Τα γερμανικά κόμματα προτιμούν τώρα να βρίσκονται στην αντιπολίτευση παρά να είναι στην κυβέρνηση μαζί της.

Αν σκεφτείτε όλες τις επιλογές του γερμανικού συντάγματος, είναι δύσκολο τώρα να προβλέψουμε μία όπου η κα Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος πέρα ​​από μερικούς μήνες. Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μπορεί να καλέσει το FDP να αναστρέψει την απόφασή του. Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα.

Μπορεί να καλέσει το SPD να αλλάξει γνώμη. Αλλά το κόμμα έχει ήδη πει ότι δεν είναι διαθέσιμο για νέο μεγάλο συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό την τεράστια πίεση να εγκαταλείψει την αντιπολίτευση ως θυσία για χάρη της πολιτικής σταθερότητας. Το SPD θα ήταν τρελό να ενδώσει. Θα οδηγούσε περισσότερους από τους ψηφοφόρους του στα ακραία κόμματα.

Είτε σχηματιστεί συνασπισμός είτε όχι, ο κ. Στάινμαϊερ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ορίσει την κ. Μέρκελ ως καγκελάριο, απλώς και μόνο επειδή η CDU και το αδελφικό της κόμμα, η βαυαρική CSU, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων. Στη συνέχεια ακολουθούν τρεις γύροι ψηφοφορίας. Στις δύο πρώτες, ο υποψήφιος απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία. Στον τρίτο γύρο αρκεί μια σχετική πλειοψηφία. Η κα Μέρκελ θα κερδίσει εύκολα στην τελική ψηφοφορία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Στάινμαϊερ μπορεί να αρνηθεί να διορίσει την κα Μέρκελ με την αιτιολογία ότι η κυβέρνησή της δε θα είναι σταθερή, οδηγώντας σε νέο γύρο εκλογών εντός 60 ημερών. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ορίσει τη Μέρκελ καγκελάριο μιας μειονοτικής κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι αυτός και η κ. Μέρκελ θα εξετάσουν σοβαρά αυτή την επιλογή, αλλά το μπλοκ CDU/CSU θα έχει μόνο το ένα τρίτο περίπου των εδρών στη Bundestag.

Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε, φυσικά, να προσπαθήσει να συγκεντρώσει πλειοψηφίες για κάθε νομοθετική πράξη – για την Ευρώπη με το SPD, για το περιβάλλον με τους Πράσινους. Οι κυβερνήσεις μειονοτήτων μπορεί να είναι εκπληκτικά σταθερές, όπως βλέπουμε στην Ισπανία και ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά χρειάζονται μια σταθερή βάση στήριξης και είναι αμφίβολο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα της επιτρέψουν να παίξει αυτό το παιχνίδι για πολύ καιρό.

Έτσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Γερμανία πιθανόν να έχει νέες εκλογές το 2018. Θα κατέβαινε εκ νέου η κα Μέρκελ; Θα το επέτρεπε η CDU; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς αντιδρά το κοινό στα πρόσφατα γεγονότα. Από τις εκλογές, η CDU και η CSU έχουν χάσει την υποστήριξή τους στις δημοσκοπήσεις. Το FDP κατόρθωσε να κερδίσει λίγο. Το ίδιο συνέβη και με το δεξιό AfD.

Το SPD έχει αποδυναμωθεί, αλλά θα μπορούσε να ανακάμψει υπό νέα ηγεσία. Εάν υπήρξε μια νέα εκλογή, ο Μάρτιν Σουλτς θα μπορούσε να υποχωρήσει να είναι υπέρ της Αντρέα Ναλς, της νεοεκλεγείσας ηγέτη του SPD στη Bundestag ή της Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργού του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν ο Όλαφ Σολτς, ο δήμαρχος του Αμβούργου. Εάν το SPD βελτίωνε το μερίδιό του στην ψηφοφορία και αν χάσουν οι CDU/CSU, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ίσων.

Το μοναδικό σενάριο κατά το οποίο η κα Μέρκελ θα μπορούσε να επανεμφανιστεί ως πολιτικός ηγέτης, θα απαιτούσε μια γρήγορη μετατόπιση της λαϊκής υποστήριξης προς τη CDU και την ίδια. Εάν διεκδικούσε τις εκλογές και βελτίωνε το θλιβερό αποτέλεσμα της CDU με μια καλή διαφορά, θα γινόταν πιο δύσκολο για το FDP να συνεχίσει να αντιστέκεται στην είσοδο σε συνασπισμό.

Υπάρχουν πάρα πολλά πιθανά σενάρια για να προβλέψουμε οτιδήποτε. Αλλά το σενάριο, κατά το οποίο η κα Μέρκελ επανεμφανίζεται ως γερμανίδα καγκελάριος για άλλα τέσσερα χρόνια, έχει χαμηλή πιθανότητα. Έτσι αν είστε ένας από εκείνους που την θεωρούν αρχηγό του δυτικού κόσμου, είναι καιρός να ψάξετε κάπου αλλού.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin