Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης πρωτοστατούν στην ανάπτυξη

5a2e9f78b43f73abf9ae9d8ff5fa6a7e8163ca50Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σε άνοδο. Τα επιτόκια φτάνουν στο ναδίρ. Ο τραπεζικός τομέας της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται σε θετική τροχιά.

Μετά την επιβίωση από το τοξικό μείγμα του σχεδόν μηδενικού κόστους δανεισμού, των σκληρών κανονιστικών περιορισμών και των ζημιών από υποθήκες σε ξένο νόμισμα, οι δανειστές επωφελούνται από την οικονομική επέκταση που επιταχύνεται σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης. Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα των πολωνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 8% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, εξαιρουμένης της πώλησης της συμμετοχής Visa Europe πέρυσι. Η OTP της Ουγγαρίας αύξησε το κέρδος κατά ένα πέμπτο σε αυτήν την περίοδο.

Ακόμη και οι πολιτικοί έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις τράπεζες ως σάκο του μποξ.

Πάρτε τους κορυφαίους παίκτες στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής. Η πολωνική Bank Pekao SA και η PKO Bank Polski SA σημείωσαν αμφότερες υψηλότερα κέρδη για τους μετόχους. Οι μονάδες της Erste Group Bank AG και της Societe Generale SA ενισχύθηκαν από την πρόωρη νομισματική αυστηρότητα στην Τσεχία, ενώ οι ρουμάνοι ομόλογοι επωφελούνται από την οικονομία που αναπτύσσεται με σχεδόν διψήφιο ρυθμό. Ακόμη και η Ουγγαρία, η οποία έχει πειραματιστεί με τον υψηλότερο τραπεζικό φόρο στην Ευρώπη, έχει δηλώσει ανακωχή με τη βιομηχανία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ING Bank Slaski Μπρούνον Μπάρτκιεβιτς σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία μετά την ανακοίνωση άλματος στα κέρδη του τρίτου τριμήνου. «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια ανάκαμψη των επενδύσεων. Οι κανονισμοί φαίνεται να είναι πιο ήπιοι από όσο νομίζαμε. Η οικονομία είναι ισχυρή και υγιής.»

bb east eu banks 1

Το αυξημένο δέλεαρ του χρηματοπιστωτικού κλάδου προσελκύει επενδυτές μετοχών και ωθεί τις αποτιμήσεις, με τα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή υψηλά σε όλη την περιοχή. Ο μέσος όρος τιμής προς τη λογιστική αξία των πολωνικών τραπεζών σημείωσε άνοδο σε υψηλά δύο ετών στο 1,44 αυτό το μήνα από την αρχή του περασμένου έτους. Αυτό συγκρίνεται με τους δείκτες που κυμαίνονται κάτω από 1 για τους δυτικοευρωπαίους ομολόγους.

Είναι το «τέλειο περιβάλλον για τις τράπεζες», δήλωσε ο Σεζάρι Στιπουλκόβσκι, διευθύνων σύμβουλος της MBank SA, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας.

Τα βελτιωμένα θεμελιώδη μέτρα ενθαρρύνουν επίσης τα στελέχη για να ξεκινήσουν τις εξαγορές. Η OTP Bank Nyrt, η μεγαλύτερη της Ουγγαρίας, επιδιώκει να επεκτείνει μια σειρά αγορών, εκμεταλλευόμενη ένα κύμα ενοποίησης που δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες. Η Raiffeisen Bank International AG έχει επίσης αναβιώσει τις προσπάθειες πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου στην πολωνική μονάδα της, αφού προσεγγίστηκε από έναν ή περισσότερους δυνητικούς αγοραστές.

Οι τράπεζες ωφελούνται καθώς η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρουμανία πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη, με 8,8 τοις εκατό για το τρίτο τρίμηνο, αν και η πολωνική και η τσεχική οικονομία σημείωσαν επίσης υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5%. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο 2,5% στη ζώνη του ευρώ.

«Η σταθερή κατανάλωση, η άνοδος των μισθών και η προσεκτική νομισματική σύσφιγξη σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι από τις βασικές τάσεις που θα βοηθήσουν πολύ», δήλωσε ο Γκούντερ Ντέουμπερ, επικεφαλής οικονομικών, σταθερού εισοδήματος και έρευνας στο Raiffeisen.

Ως ένα πρόσθετο όφελος, πολλοί πολιτικοί στην περιοχή σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν τις τράπεζες ως πηγή μετρητών για τις εκλογές. Η Ουγγαρία έχει μειώσει τον τραπεζικό της φόρο και έχει ολοκληρώσει τον δαπανηρό καθαρισμό υποθηκών σε ξένο νόμισμα. Πολωνοί νομοθέτες έχουν παγώσει νομοθεσία για τις μετατροπές των δανείων που θα ωθούσαν ορισμένες τράπεζες στο κόκκινο και επικεντρώθηκαν σε λιγότερο δαπανηρή ρύθμιση για να βοηθήσουν μόνο τους πιο προβληματικούς δανειολήπτες.

Σίγουρα, οι κανονιστικές απειλές δεν έχουν εξαφανιστεί, ειδικά στην Πολωνία. Ο οικονομικός επιτηρητής στη Βαρσοβία ετοιμάζει πρόσθετους κεφαλαιακούς κανόνες για τις τράπεζες με έκθεση σε υποθήκη σε ξένο νόμισμα και το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δανειοληπτών.

«Προφανώς, εξακολουθούν να υφίστανται κανονιστικοί κίνδυνοι, αλλά τώρα φαίνονται να είναι διαχειρίσιμοι», δήλωσε ο Στιπουλκόβσκι τον περασμένο μήνα. «Η οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας που οδηγείται από την ισχυρή κατανάλωση μαζί με τις αναδυόμενες επενδύσεις και συνοδεύεται από τις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τις τράπεζες.»

Η τράπεζα του Στιπουλκόβσκι, μια μονάδα της Commerzbank AG της Γερμανίας, έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων εκτός του ζλότυ και θα είναι ένα από τα πιο επηρεασμένα από νέες υποχρεώσεις. Πράγματι, μόνο ένας από τους 16 αναλυτές που ερωτήθηκαν από την - συνιστά την αγορά μετοχών της MBank έναντι 12 προσκλήσεων για πώληση. Η PKO, μια άλλη ομάδα με μεγάλη έκθεση σε δάνεια σε ξένο νόμισμα, έχει επίσης 12 πωλήσεις έναντι 10 συστάσεων για κατοχή και μόνο 1 αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Ο λόγος αντιστρέφεται για την Pekao, η οποία έχει λιγότερα από αυτόν τον επικίνδυνο τύπο ενυπόθηκου δανείου.

Παρόλα αυτά, η MBank σκέφτεται να αυξήσει την αναλογία απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε 10% σε τρία χρόνια από περίπου 8%. Το βελτιωμένο περιβάλλον έχει ενισχύσει τα κέρδη των δανειστών της περιοχής με αξιοσημείωτη συνοχή, καθώς η Πολωνική PKO, η Ουγγρική ΟΤΡ και η Komercni Banka AS της Τσεχίας ξεπερνούν ακόμη και την υψηλότερη εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το - το τελευταίο τρίμηνο.

Η Pekao, της οποίας η ελεγχόμενη από το κράτος PZU SA αγόρασε αποφασιστικό μερίδιο πέρυσι, αναμένει ότι το καθαρό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 32%, φθάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια ζλότυ (836 εκατομμύρια δολάρια) το 2020. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της PKO δήλωσε ότι μπορεί να αυξήσει τα κέρδη σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ζλότυ φέτος από 2,9 δισεκατομμύρια ζλότυ το 2016 και θα το ενισχύσει ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος αν διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Έχοντας αντιμετωπίσει πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια, τα οποία μείωσαν τα περιθώρια των τραπεζών, ο κλάδος είναι έτοιμος για σύσφιξη.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων «θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον τερματισμό του μακροχρόνιου πόνου για ορισμένες τράπεζες», σύμφωνα με τον Τόμας Νίτσελ, ανατολικοευρωπαίο τραπεζικό αναλυτή του - Intelligence.  

Σχετικα αρθρα

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

admin

Σε φθίνουσα πορεία εμφανίζεται η κατανάλωση πετρελαιοειδών καυσίμων

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 19 ετών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

admin

Ο κορονοϊός “φυτίλι” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

admin

Οι φόβοι αυξάνονται για το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης

admin

Τεστ «αποδολαριοποίησης» από τη Ρωσία -Εκδίδει το πρώτο ομόλογο σε ευρώ από το 2013

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Η Ε.Ε ζητεί από την Ιταλία να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό της!

admin

Νέοι κανόνες για το νομισματικό παιχνίδι

admin

Το υπουργείο Οικονομίας κατηγορεί το ΔΝΤ για αναποφασιστικότητα

admin

Η Κίνα λέει ψέματα για τα κρούσματα της !

admin

Γιατί οι Γερμανοί έχουν μπουχτήσει με τον Τραμπ και την Αμερική

admin

Πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές για την Ελλάδα

admin

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

Γιατί τα χαμηλά επιτόκια δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τις επενδύσεις

admin

O αγώνας δρόμου του κ.Τσίπρα

admin

Ο οικονομικός Αρμαγεδδών που έρχεται…

admin

H Γερμανία και ο «υπόγειος» πόλεμος με την ΕΚΤ

admin