Image default
Πρώτο Θέμα

Το SPD δέχεται να συνομιλήσει με τη Μέρκελ

german elections opposition leader martin schulz levels with angela merkel in new pollΤο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας δήλωσε ότι είναι ανοικτό σε συνομιλίες για τη στήριξη μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, προσφέροντας έναν τρόπο να αποκατασταθεί η πολιτική ηγεσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Γενικός Γραμματέας Χουμπέρτους Χέιλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις αν αυτή είναι η πορεία που επιλέγει ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Μίλησε μετά από οκτώ ώρες συνομιλιών με την ηγεσία του SPD στο Βερολίνο που ολοκληρώθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι χρειάζονται συνομιλίες», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χέιλ, όπως ανέφερε η Deutsche Presse-Agentur newswire. «Το SPD δε θα απορρίψει τέτοιου είδους συνομιλίες.»

Δύο μήνες μετά τη μη τελεσίδικη εκλογική αναμέτρηση που έφερε ένα ακροδεξιό κόμμα στο κοινοβούλιο, η Μέρκελ εξακολουθεί να προσπαθεί να διερευνήσει πώς μπορεί να κυβερνήσει μετά την προσπάθειά της να σφυρηλατήσει μια συμφωνία με τρία μικρότερα κόμματα που κατάρρευσε την Κυριακή. Ενώ η καγκελάριος είναι σκεπτική για μια κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς θέλει να αποφύγει έναν επίσημο συνασπισμό, οι δύο πλευρές τείνουν πιο κοντά καθώς προσπαθούν να φέρουν σταθερότητα στη χώρα.

Ο Σουλτς αντιμετωπίζει τις εκκλήσεις των βουλευτών του SPD και των ηγετών του κράτους να αποβάλει την άρνησή του να συμμετάσχει σε συνασπισμό της Μέρκελ. Ο Σουλτς τάσσεται υπέρ της δέσμευσης για τη στήριξη από το SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση, μια διευθέτηση που επιθυμεί να αποφύγει η Μέρκελ. Η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει δέσμευση του SPD να υποστηρίξει τη Μέρκελ στη νομοθεσία κατά περίπτωση, χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνησή της.

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σαν πεισματάρικο παιδί», δήλωσε αργότερα την Πέμπτη στην τηλεόραση του ZDF ο Χάικο Μάας, μέλος της επιτροπής ηγεσίας του κόμματος. Η αναστροφή της απόφασης του κόμματος να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση της Μέρκελ θα μπορούσε να απαιτήσει ψηφοφορία των μελών, πρόσθεσε ο Μάας.

Ο Σουλτς, ο οποίος οδήγησε το SPD στο χειρότερο αποτέλεσμά του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται υπό πίεση από το κόμμα του για να αποχωρήσει, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για έναν μεγάλο συνασπισμό. Ο Χέιλ προσπάθησε να μετριάσει τις εικασίες την Πέμπτη, λέγοντας ότι «θέματα προσωπικού» δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη μέχρι τώρα.

Ο Σουλτς συναντήθηκε με τον Στάινμαϊερ την Πέμπτη, καθώς ο αρχηγός κράτους της Γερμανίας, πρώην υπουργός Εξωτερικών του SPD, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

Καθώς προετοιμάζονται να συνεργαστούν με τη Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες διχάζονται μεταξύ των αριστερών που βλέπουν τους δύο συνασπισμούς με τη Μέρκελ ως κύριο λόγο για την πτώση της υποστήριξής τους και εκείνους που προσβλέπουν στην ευκαιρία να προωθήσουν πολιτικές όπως η διευρυμένη υγειονομική περίθαλψη και η συνεργασία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ.

Πολλοί στο SPD θα προτιμούσαν να παραμείνουν εκτός κυβέρνησης για να εμποδίσουν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με 12,6 τοις εκατό των ψήφων το Σεπτέμβριο, να γίνει η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη.  

Σχετικα αρθρα

DW: Εκτός γερμανικής προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα;

admin

Τα σχέδια της Κίνας στην Ελλάδα

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Τα μπρος πίσω του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξορμήσεις του Αλέξη

admin

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με την έκδοση ομολόγων

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξετάσει το χρέος

admin

Deutsche Bank: Γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα που κανείς δεν θέλει να έχει

admin

Πώς μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

admin

Σύνοδος “Brexit”: οι βασικές διαφορές δεν έχουν ακόμη επιλυθεί

admin

Ευρω-πλεόνασμα κατήφειας με την αποδυνάμωση της Γερμανίας

admin

Το ποτήρι ξεχείλισε…

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται καλύτερο σύστημα απορρόφησης σοκ

admin

Το μεγάλο bazooka του Μάριο Ντράγκι αποδεικνύεται σφεντόνα

admin

Ρίχνει λάδι στη φωτιά η ισπανική δικαιοσύνη;

admin

Τσακαλώτος: Αν έμενα υπουργός Οικονομικών για ακόμη 3-4 χρόνια…

admin

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

admin