Image default
Πρώτο Θέμα

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

  • Written by EDITOR
  • Published in TOP STORY

Euro coins GreeceΣτα όσα ορίζει η νομολογία του ΣτΕ, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και η κοινή λογική, προσαρμόζονται οι ποινές της εφορίας για φορολογικές παραβάσεις, καθώς υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ φέρνουν διατάξεις που «κουρεύουν» αναδρομικά το βάρος των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για περιπτώσεις ελέγχου σε χρήσεις ως το 2013, οι προσαυξήσεις που σήμερα μπορούν να φτάσουν ως το 120%, θα πέσουν στο 10-50%, ενώ θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενοι τόκοι 8,76%. Οι αλλαγές αυτές ισχύουν και για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα φορολογικά δικαστήρια.

Πολύ πιο «ελαφρύ» θα είναι το βάρος για τις εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις, λειτουργώντας έτσι ως κίνητρο για όσους διστάζουν να αποκαλυφθούν στην εφορία. Οι διορθώσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- κλείνει το «παράθυρο» της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Με τις αλλαγές που έρχονται και αφορούν σε χρήσεις ως το 2013, αντί της προσαύξησης 60% που προβλέπεται σήμερα, θα ισχύσουν μόνο τόκοι 8,76% για την εκπρόθεσμη δήλωση.

Το ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει, μάλιστα, ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει έλεγχος, καθώς δεν θα μπαίνει απαγορευτικό ότι στις αρχικές ούτε στις τροποποιητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ τώρα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα τέτοιων δηλώσεων (με τις «βαριές» προσαυξήσεις) μόνο μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου, εφεξής θα ισχύει το ευνοϊκό πλαίσιο ακόμα κι αν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και μέχρι αυτή να κοινοποιηθεί στον ελεγχόμενο.

Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται ως επιβεβλημένες, αφού δεν είναι απλώς μνημονιακή υποχρέωση, αλλά προσαρμογή στην πραγματικότητα, που δείχνει αφενός ότι στα κρατικά ταμεία μπαίνει μόλις το 5% των ογκωδέστατων προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται αφετέρου ότι σχεδόν σε ποσοστό 50% τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία προέρχονται από ανείσπρακτα πρόστιμα της εφορίας!

Το νέο πλαίσιο διορθώνει ένα ακόμα σφάλμα της πάλαι ποτέ Τρόικας, η οποία το 2013 επέμεινε και επέβαλε ένα πλαίσιο εξοντωτικών προστίμων, προκειμένου υποτίθεται να λειτουργήσουν ως «κόφτης» στη φοροδιαφυγή, αγνοώντας τις τεράστιες αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού και υποτιμώντας τον κίνδυνο εκτόξευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξ αυτού του λόγου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια σε μια από τις Εκθέσεις της ΑΑΔΕ, που συνοδεύει το φετινό Προϋπολογισμό, αποτυπώνεται πλήρως η παράνοια των εξοντωτικών προστίμων και των τοκογλυφικών προσαυξήσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν εισπράττονται ποτέ. Σε 898 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (πάνω από 200.000 ευρώ η καθεμία), οι αναλογούντες φόροι υπολογίστηκαν στα 834,4 εκατ. ευρώ συνολικά. Ωστόσο το τελικό ποσό έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς καταλογίστηκαν προσαυξήσεις 875,2 εκατ. ευρώ και πρόστιμα 500,4 εκατ. ευρώ!

Last modified onΚυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 10:22

Σχετικα αρθρα

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται

admin

Ινστιτούτο Ifo: Κρίσεις στην ευρωζώνη και στο μέλλον αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο η πρώτη

admin

Πτώση των πωλήσεων στους 18 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους το 2013

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς

admin

Η υπεράσπιση της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω αυξανόμενων φόβων ύφεσης

admin

Μάριο Ντράγκι: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

admin

XA:Χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος

admin

Ρετιρέ σε τιμή μικρού ΙΧ και ενοικίαση… χωρίς ενοίκιο φέρνει η κρίση στην Θεσσαλονίκη

admin

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

Ο Τραμπ είναι πρόεδρος. Και τώρα τι;

admin

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν για το short selling

admin

Φόβοι και ελπίδες για την προεδρία Τραμπ

admin

Τα «κρυφά» χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin