Image default
Πρώτο Θέμα

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

  • Written by EDITOR
  • Published in TOP STORY

Euro coins GreeceΣτα όσα ορίζει η νομολογία του ΣτΕ, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και η κοινή λογική, προσαρμόζονται οι ποινές της εφορίας για φορολογικές παραβάσεις, καθώς υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ φέρνουν διατάξεις που «κουρεύουν» αναδρομικά το βάρος των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για περιπτώσεις ελέγχου σε χρήσεις ως το 2013, οι προσαυξήσεις που σήμερα μπορούν να φτάσουν ως το 120%, θα πέσουν στο 10-50%, ενώ θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενοι τόκοι 8,76%. Οι αλλαγές αυτές ισχύουν και για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα φορολογικά δικαστήρια.

Πολύ πιο «ελαφρύ» θα είναι το βάρος για τις εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις, λειτουργώντας έτσι ως κίνητρο για όσους διστάζουν να αποκαλυφθούν στην εφορία. Οι διορθώσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- κλείνει το «παράθυρο» της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Με τις αλλαγές που έρχονται και αφορούν σε χρήσεις ως το 2013, αντί της προσαύξησης 60% που προβλέπεται σήμερα, θα ισχύσουν μόνο τόκοι 8,76% για την εκπρόθεσμη δήλωση.

Το ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει, μάλιστα, ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει έλεγχος, καθώς δεν θα μπαίνει απαγορευτικό ότι στις αρχικές ούτε στις τροποποιητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ τώρα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα τέτοιων δηλώσεων (με τις «βαριές» προσαυξήσεις) μόνο μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου, εφεξής θα ισχύει το ευνοϊκό πλαίσιο ακόμα κι αν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και μέχρι αυτή να κοινοποιηθεί στον ελεγχόμενο.

Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται ως επιβεβλημένες, αφού δεν είναι απλώς μνημονιακή υποχρέωση, αλλά προσαρμογή στην πραγματικότητα, που δείχνει αφενός ότι στα κρατικά ταμεία μπαίνει μόλις το 5% των ογκωδέστατων προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται αφετέρου ότι σχεδόν σε ποσοστό 50% τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία προέρχονται από ανείσπρακτα πρόστιμα της εφορίας!

Το νέο πλαίσιο διορθώνει ένα ακόμα σφάλμα της πάλαι ποτέ Τρόικας, η οποία το 2013 επέμεινε και επέβαλε ένα πλαίσιο εξοντωτικών προστίμων, προκειμένου υποτίθεται να λειτουργήσουν ως «κόφτης» στη φοροδιαφυγή, αγνοώντας τις τεράστιες αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού και υποτιμώντας τον κίνδυνο εκτόξευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξ αυτού του λόγου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια σε μια από τις Εκθέσεις της ΑΑΔΕ, που συνοδεύει το φετινό Προϋπολογισμό, αποτυπώνεται πλήρως η παράνοια των εξοντωτικών προστίμων και των τοκογλυφικών προσαυξήσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν εισπράττονται ποτέ. Σε 898 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (πάνω από 200.000 ευρώ η καθεμία), οι αναλογούντες φόροι υπολογίστηκαν στα 834,4 εκατ. ευρώ συνολικά. Ωστόσο το τελικό ποσό έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς καταλογίστηκαν προσαυξήσεις 875,2 εκατ. ευρώ και πρόστιμα 500,4 εκατ. ευρώ!

Last modified onΚυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 10:22

Σχετικα αρθρα

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική

admin

ΑΑΔΕ: Αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

DW: Αναβιώνει η ιδέα περί Μεγάλης Αλβανίας;

admin

Παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

admin

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να γίνει λιγότερο ιταλική…

admin

Πώς θα ηττηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

admin

Αποχωρεί από την προεδρία του CDU η Μέρκελ

admin

Τα λάθη του Τσίπρα και το στοίχημα του Μητσοτάκη

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

DW: Σημαντικό έτος το 2018 για την Ελλάδα

admin

Τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο

admin

H 1η Ιανουαρίου 2015 και… το τέλος των συντάξεων

admin

Έντονη οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης Folli Follie!

admin

ΧΑ:Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin

Η μυστική διάσωση της Ευρώπης

admin

Bloomberg: Το ελληνικό χρηματιστήριο η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως

admin

Ο επικεφαλής της Bundesbank σε πορεία σύγκρουσης με τον Ντράγκι

admin