Image default
Πρώτο Θέμα

Τριπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018

Tameio 280113Τριπλή επιβάρυνση περιμένει το 2018 τους ελευθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι επιβαρύνσεις αυτές, αφορούν τόσο στο σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα από το 2018 αλλάζει πάλι ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Τονίζεται ότι η ευθεία σύνδεση των εισφορών με τα εισοδήματα των μη μισθωτών οδήγησε στη δήλωση χαμηλών εισοδημάτων, με συνέπειες και για τους φόρους και για τα έσοδα του ΕΦΚΑ.Τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν και φορολογήθηκαν για περίπου 900 εκατ. ευρώ μικρότερα εισοδήματα από πέρσι.

Όπως έχει παραδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- επί τη βάσει εισοδημάτων- λειτούργησε ως κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, την έκταση των οποίων είναι φανερό ότι είχε υποτιμήσει το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Οι εισφορές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν να εισπράττονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2018. Η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, σε 11 ή 12 δόσεις. Δηλαδή θα πληρωσουν διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ το 2018.

Την ιδια ώρα όλοι οι μη μισθωτοί, μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρεπει το 2018 να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2016. Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρσι υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015, θα καταβάλλουν υψηλότερες τρέχουσες εισφορές.

Κι όλα αυτά καταγράφονται όταν έρχεται το 2018 νέο χαράτσι το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

Πάντως χωρίς σημαντικές νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές τους θα είναι το 2018 όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω των 10.000 ευρώ, που και εντός του 2017 κατέβαλαν την κατώτερη δυνατή εισφορά (167,95 ευρώ τον μήνα). Αντίστοιχα, δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω όσοι δηλώσουν εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ, οι οποίοι άλλωστε καταβάλλουν ήδη την ανώτατη δυνατή εισφορά (1.589,49 ευρώ τον μήνα).

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με 10.000 ευρώ κέρδη, το 2017 πλήρωσε εισφορές 2.695 ευρώ. Με την παραδοχή ότι θα διατηρήσει το ίδιο ποσό ως κέρδη προ εισφορών και το 2018, θα κληθεί να καταβάλει εισφορές της τάξης των 2.900 ευρώ, αυξημένες κατά 7,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το 2019 δε, που δεν θα υπάρχει έκπτωση εισοδήματος της τάξης του 15%, θα κληθεί να καταβάλει εισφορές της τάξης των 3.421 ευρώ, αυξημένες κατά 26,95% σε σχέση με το 2017.Κάποιος που έχει εισόδημα 30.000 ευρώ, το 2018 θα κληθεί να καταβάλει για εισφορές επιπλέον 639 ευρώ σε σχέση με τις 8.085 ευρώ που πλήρωσε το 2017, ενώ το 2019 η επιβάρυνση σε σχέση με τις εισφορές του τρέχοντος έτους θα είναι της τάξης των 1.540 ευρώ (26,95%).

Μικρότερες αυξήσεις θα υποστούν την επόμενη 4ετία οι επιστήμονες, για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει εκπτώσεις που δεν ισχύουν για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πραγματική και μόνιμη επιβάρυνση θα υπάρξει από το 2022 και μετά, με τις εισφορές να αυξάνονται κατά 37,95%.

Σχετικα αρθρα

Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

O «φτωχός» ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ

admin

Τι κρύβει η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Η Μυστική Ιστορία της Οικονομικής Κρίσης

admin

Ο πόλεμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

admin

Απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν να σώσει τη λίρα με τεράστια αύξηση-έκπληξη στα επιτόκια

admin

Το καλύτερο deal φέτος δεν επετεύχθη στη Σιγκαπούρη, αλλά στην πΓΔΜ

admin

Τα «μυστικά» των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία

admin

SZ: Θεαματική κωλοτούμπα της Ρώμης για το έλλειμμα -Κόστισε δισ. στους Ιταλούς το αντάρτικο

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

Η ώρα της κρίσης: Πού στοχεύουν τα κόμματα, τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα

admin

Η πολιτική της οικονομικής ανοησίας

admin

Οι ευρωπαίοι χρειάζονται μια κοινή ταυτότητα

admin

Εξηγώντας την άνοδο του Ερντογάν

admin

OTE vs ΕΕΤΤ: Παράνοια με 425 εγκρίσεις για 35 πακέτα!

admin

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο;

admin