Image default
Πρώτο Θέμα

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις αγορές να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες

OECD offices Paris 1Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν φτάσει σε υπερβολικά ύψη για μια παγκόσμια οικονομία που αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ το επόμενο έτος και μια κάμψη της αγοράς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επέκταση.

Η παγκόσμια παραγωγή πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 3,7% το 2018, το καλύτερο εδώ και χρόνια, προτού επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2019, δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης την Τρίτη σε εξαμηνιαία έκθεση. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της το επόμενο έτος, ενώ η ζώνη του ευρώ, η Ιαπωνία και η Κίνα πιθανότατα θα επιβραδυνθούν τόσο το 2018 όσο και το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται για το ότι οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι ασυμβίβαστες με τις προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη και τη στάση πολιτικής, επιδεινώνοντας τους κινδύνους των δημοσιονομικών διορθώσεων και των αναπτυξιακών οφελών.»

Με τον δείκτη MSCI World να ανεβαίνει 18% φέτος και να διπλασιάζει το επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2009, η πιθανότητα «αιχμηρών» διορθώσεων είναι υψηλή, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2018, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε πτωτική τροχιά. Ακόμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ινδία και η Βραζιλία θα επηρεάσουν την παγκόσμια τάση, με το ΑΕΠ να επιταχύνεται μέχρι το 2019.

bb oecd 1

Μπορεί να είναι «η κορυφή του κύκλου», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν σε συνέντευξή της. Η κατάσταση είναι «εύθραυστη από την άποψη της οικονομικής έκθεσης», ανέφερε. «Η επέκταση δεν είναι επαρκώς θεμελιωμένη στην πραγματικότητα για να υποστηρίξει τις προσδοκίες των νέων για θέσεις εργασίας, των μεσήλικων για εισόδημα και των ηλικιωμένων για συντάξεις.»

Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ενισχύθηκαν χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδέχεται να αλλάξουν καθώς αποσύρεται αυτό το κίνητρο, ανέφερε η Μαν. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση σε κλίμακα αυτής του 2008, αυτό σημαίνει ότι μια ύφεση της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ακόμη χειρότερα, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν μικρό περιθώριο να αντιδράσουν σε μια σοβαρή κάμψη.

«Ο δημοσιονομικός και ο νομισματικός χώρος είναι πολύ περιορισμένοι για να μην υπάρξει οικονομική ζημιά», δήλωσε η Μαν. «Αυτό αποδίδει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες διαρθρωτικής πολιτικής.» 

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin