Image default
Πρώτο Θέμα

Ένα ζευγάρι σοσιαλιστών διεκδικεί τα ηνία του Eurogroup

eurogroup genikiΔύο νοτιοευρωπαίοι σοσιαλιστές βρίσκονται στη μάχη διαδοχής του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ηγεσία του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, καθώς οι κυβερνήσεις συμμετέχουν σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να περιορίσουν το εύρος των πιθανών υποψηφίων πριν από τη ψηφοφορία της Δευτέρας.

Ο Μάριο Σεντένο, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, και ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο οταλός ομόλογός του, έχουν αναδειχθεί ως οι κορυφαίοι υποψήφιοι για τον ρόλο, ο οποίος φαίνεται όλο και πιο πιθανό να παραμείνει στην κεντροαριστερή Ευρώπη.

Ο Πίτερ Κάζιμιρ, ένας άλλος από την κεντροαριστερά που διεκδικεί τον ρόλο, θεωρείται ότι έχει λιγότερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια, αλλά η Σλοβακία είναι δημοφιλής στα δεξιά και θα μπορούσε ακόμα να εμφανιστεί ως συμβιβαστικός υποψήφιος.

Η προεδρία της Eurogroup, μια από τις πλέον υψηλές θέσεις στην ΕΕ, περιλαμβάνει τυπικά την προεδρία των συνεδριάσεων των υπουργών οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης. Στην πράξη, συνεπάγεται επίσης τη διαμεσολάβηση συμβιβασμών σε κρίσιμα ζητήματα από τη διάσωση σε κρίσεις έως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την Πέμπτη, οι πρωτεύουσες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν μια άτακτη αναμέτρηση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο αγώνας για την προεδρία έχει αναστατωθεί από την απόφαση αυτής της εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ομάδα των κεντροδεξιών κομμάτων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μην υποβάλει υποψήφιο. Αυτό δημιούργησε την πιθανότητα οι υπουργοί του να ρίξουν το βάρος τους πίσω από έναν κεντροαριστερό υποψήφιο.

Ο κ. Παντοάν είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και είναι σεβαστός για την οικονομική του εμπειρία. «Έχει όλες τις ιδιότητες για να είναι καλός επικεφαλής του Eurogroup. Είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία, υπουργός μιας σημαντικής χώρας, ένας εξαιρετικός οικονομολόγος», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα της ΕΕ.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι πιθανότητες του κ. Παντοάν θα παρακωλυθούν από τις ιταλικές εκλογές του επόμενου έτους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών. Ένας άλλος παράγοντας που αντιτίθεται στον κ. Παντοάν είναι η κυριαρχία της Ιταλίας στις ανώτερες θέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόφαση του ΕΛΚ να μην υποβάλει υποψήφιο – αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η κεντροδεξιά κατέχει υπερβολικά πολλές κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ – διέλυσε τις ελπίδες του αυστριακού Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Οι πολιτικοί του ΕΛΚ έχουν ήδη την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία, όπου οι οκτώ υπουργοί οικονομικών του ΕΛΚ στην ευρωζώνη θα ψηφίσουν για έναν κεντροαριστερό υποψήφιο, εάν προκύψει. Οι οκτώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που θα ήθελαν με αντάλλαγμα την υποστήριξη.

Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ένα πλήγμα για άλλους πιθανούς υποψηφίους εκτός του κεντροαριστερού Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ρεϊζνιέτσε-Οζόλα αναμένεται να κατέβει, και του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

Οι διπλωμάτες και οι εθνικοί αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν κεντροαριστερό υποψήφιο, αν και προειδοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Εάν οι πρωτεύουσες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε έναν ενωτικό υποψήφιο, άλλοι υπουργοί θα μπορούσαν ακόμα να προωθηθούν σε μια αναμέτρηση που θα ήταν τότε ανοιχτή.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση τον Ιανουάριο.

Σχετικα αρθρα

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin