Image default
Πρώτο Θέμα

Βερολίνο: Έντονες ζυμώσεις για μεγάλο συνασπισμό

Δυόμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό. Σε ρόλο-κλειδί ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεκίνησε νέο γύρο διερευνητικών προσκαλώντας στο προεδρικό Μέγαρο τους επικεφαλής των Κ.Ο. από τους Πράσινος, τους Χριστιανοδημοκράτες και του κόμματος η Αριστερά. Ζυμώσεις συνεχίζονται και σε επίπεδο κομμάτων. Το πρωί συνεδριάζουν τα προεδρεία του CDU και των Πρασίνων.

Σουλτς: “Δεν επιδιώκω τίποτα”

Με χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη Πέμπτη, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού θα διερευνήσουν για πρώτη φορά τα περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας, στελέχη της Χριστιανική Ένωσης CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες είχαν ένα εξαιρετικά έντονο Σαββατοκύριακο. Εξ ονόματος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πίεσε για έναν όσο το δυνατόν πιο γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης απορρίπτοντας και πάλι την προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εμφανίστηκε διατεθειμένο να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, όχι όμως με κάθε κόστος. Ήδη από χθες ηγετικά στελέχη του άρχισαν να αρθρώνουν προϋποθέσεις πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο διάλογος σε επίπεδο αρχηγών, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς προκάλεσε σύγχυση με τις δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine της Κυριακής. “Δεν επιδιώκω μεγάλο συνασπισμό, ούτε κυβέρνηση μειοψηφίας, ούτε νέες εκλογές. Δεν επιδιώκω τίποτα. Αυτό που επιδιώκω είναι να συζητήσουμε δρόμους, που είναι οι καλύτεροι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων κάθε μέρα και καλύτερη” δήλωσε ο πρόεδρος του SPD εννοώντας όλα και τίποτα μαζί.

Ευρώπη και φορολογικό

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αποκρυσταλλώνεται η βούληση έναρξης διαλόγου με το Σοσιαλδημοκρατικό και με κατάληξη το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Πάνω από 4 ώρες διήρκησε χθες βράδυ η συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, στην οποία καταγράφηκε ευρεία συναίνεση και βεβαιότητα ότι “προτεραιότητα έχει η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων”, όπως επιβεβαίωσε ο τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν, Ντάνιελ Γκίντερ, μετά το τέλος της συνάντησης. Ποια θέματα συζητήθηκαν; Σύμφωνα με τα λεγόμενα παρισταμένων ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το μέλλον της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η CDU πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν. Δεν είναι δυνατόν να λέει κανείς συνεχώς όχι στις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, φέρεται να είπε στους κομματικούς της συντρόφους.

Η ευρωπαϊκή πολιτική θεωρείται ένας από τους τομείς, στον οποίο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα ζητήσει από τον πιθανό εταίρο του συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά όχι μόνο. Ένας άλλος τομέας είναι η φορολογική πολιτική, η οποία κατά την αντίληψη των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να κινηθεί μέσα στο προεκλογικό πρότυπο του κόμματος. Το SPD ζητά κατάργηση μέχρι το 2020 του φόρου αλληλεγγύης στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ παράλληλα ζητά να αυξηθεί η φορολογία για τις μεγάλες περιουσίες. “Θα οδηγήσει σε ελαφρύνσεις ύψους 15 δις ευρώ”, δηλώνει στέλεχος του κόμματος.

Σχετικα αρθρα

Ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα έχει να χειριστεί μια οικονομία αργής ανάπτυξης

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

Trump: Το ευρώ είναι 22% φτηνότερο από το δολάριο!

admin

Η Brexit-ική “έξοδος” των τραπεζιτών από το City του Λονδίνου έχει αρχίσει

admin

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

admin

Τι θα περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

Le Monde: Η Ελλάδα θα πετάξει τώρα με τα δικά της φτερά

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Citi: To 2022 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

admin

Ο trader που έβγαλε 2 δισ. δολάρια το 2019 χωρίς κανέναν πελάτη

admin

Οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ήρθαν για να μείνουν και όσοι μιλούν για “φούσκα”, ας το ξανασκεφτούν

admin

Η φιλοευρωπαϊκή και αναίμακτη επανάσταση της Γαλλίας

admin

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Bloomberg: Η ΕΚΤ έτοιμη να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στη μάχη για την ανάκαμψη

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Φουντώνει ο νομισματικός πόλεμος

admin