Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δε φτάνει τις προσδοκίες

ECB2222Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια υπενθίμηση ότι η βελτίωση της οικονομίας δεν εγγυάται την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της, καθώς η ανεργία μειώθηκε απροσδόκητα, αλλά η αύξηση των τιμών των καταναλωτών δεν έπιασε τις εκτιμήσεις.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 8,8 τοις εκατό τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο σε σχεδόν εννέα χρόνια. Ωστόσο, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έφτασε μόλις στο 1,5%, χάνοντας την πρόβλεψη για 1,6% στην έρευνα του - και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές δεν κατάφεραν να επιταχυνθούν.

bb inflation euro stuff 1

Τα τελευταία στοιχεία τιμών υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Ακόμη και με την οικονομία της περιοχής να οδεύει προς την ταχύτερη ανάπτυξη σε μια δεκαετία και την πιο ευρεία εξάπλωση από το 1997, η διαρκής ανάκαμψη των τιμών παραμένει κάπως μακριά. Ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναγνώρισαν ότι η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί λιγότερη πρόσθετη νομισματική στήριξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε μια «υπομονετική και επίμονη» προσέγγιση στην έξοδο από το πρόγραμμα ενίσχυσης της κεντρικής τράπεζας.

«Η σταθερή και ευρεία οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ συνεχίζεται», δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ. «Το εύρος της επέκτασης είναι αξιοσημείωτο.»

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και ο καπνός, παρέμεινε σε ένα χλιαρό 0,9% τον Νοέμβριο, υπολείποντας του 1% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων.

Το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα μετά την έκθεση, και ήταν στα 1,1829 δολάρια στις 11:44πμ στη Φραγκφούρτη.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί σταθερά τις προσδοκίες, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η πτώση της ανεργίας θα μεταφερθούν τελικά στις τιμές.

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές προχωρώντας», δήλωσε ο Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του - την Τετάρτη. «Είναι μια σταδιακή διαδικασία, αλλά το βλέπουμε να πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γενς Βάιντμαν και Κλάας Κνοτ ζήτησαν την πιο αποφασιστική αναγνώριση της ενίσχυσης της οικονομίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές θα είναι τουλάχιστον τόσο καλές όσο είχαν προβλεφθεί, αν όχι ακόμα καλύτερες», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Βάιντμαν. «Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για κάμποσο.»

Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στη συνέχεια στις 14 Δεκεμβρίου, θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά μια εικόνα σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και υποτονικών πιέσεων στις τιμές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο ότι θα μειώσουν κατά το ήμισυ τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Απουσία του κινδύνου αποπληθωρισμού, η πλήρης κατάργηση των αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά δικαιολογείται», δήλωσε ο Κνοτ στο Λονδίνο.

Σχετικα αρθρα

Η ασφαλιστική αγορά στους ρυθμούς των capital controls

admin

Έχουν σειρά οι τράπεζες της Κίνας;

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Η άνοδος του πληθωρισμού ξανανοίγει τα χάσματα στην ευρωζώνη

admin

Οι εμμονές Ερντογάν κόντρα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Η ώρα της αλήθειας

admin

Η ιστορία πίσω από την έλλειψη εμπιστοσύνης του Πούτιν στη Δύση

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

Η παράδοξη, επίμονη αδυναμία των μισθών

admin

Κοροναϊός: Φόβοι ότι θα αφανίσει χρηματιστηριακή αξία $400 δισ. στην Κίνα

admin

ΗΠΑ και Ευρώπη παλεύουν με το φάντασμα της ανάκαμψης

admin

Το SPD έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα

admin

Από τον Τόμσεν στη Ντέλια Βελκουλέσκου

admin

Η τουρκική λίρα αναπτύσσει ανοσία στον πληθωρισμό

admin

Εντείνεται ο «πόλεμος» των αναψυκτικών

admin

Σε υψηλά 6 μηνών το ΧΑ

admin

Τους δίνεις την ευκαιρία η όχι;

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Μια χαμένη δεκαετία…

admin