Image default
Πρώτο Θέμα

Βρετανία και ΕΕ στα πρόθυρα συμφωνίας

brexit flag euΗ Βρετανία και η ΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα να σφραγίσουν μια συμφωνία διαζυγίου Brexit τη Δευτέρα, καθώς η Τερέζα Μέι μπορεί να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες με πιθανές λύσεις για τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά εμπόδια στην έναρξη των εμπορικών συνομιλιών.

Η Βόρεια Ιρλανδία και ο μελλοντικός ρόλος των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη Βρετανία είναι τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που πρέπει ακόμη να διοχετευτούν σε ένα κοινό σχέδιο κειμένου που η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να υπογράψει το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από τους πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ ή το Λονδίνο είναι οι κύριοι δυνητικοί διαμεσολαβητές, σύμφωνα με διπλωμάτες που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν ακόμα σημάδια μιας οριστικής κατάρρευσης, αφήνοντας τη συμφωνία μετέωροι. Ο Σάιμον Κόβενι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, αλλά το Δουβλίνο θα διατηρήσει σταθερό το αίτημά του έως ότου ληφθούν δεσμευτικές δεσμεύσεις από το Λονδίνο.

«Αυτό που έχουμε είναι μια συζήτηση σχετικά με κείμενο που δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει», δήλωσε ο κ. Κόβενι, ο οποίος έχει την ευθύνη για το Brexit ως υπουργός Εξωτερικών, τη Δευτέρα το πρωί στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTE. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει να είμαστε αλλά είναι δυνατόν να το κάνουμε σήμερα.»

Μια προσωρινή συμφωνία θα αποτελούσε μια σημαντική καμπή για τις συνομιλίες του Brexit, δίνοντας τέλος σε μια πρώτη φάση εννέα μηνών αφιερωμένη αποκλειστικά στη λύση των σχέσεων του παρελθόντος, σε δυσαρέσκεια του Λονδίνου.

Η κ. Μέι έχει υποκύψει σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει χρηματοπιστωτικό διακανονισμό ύψους 40 έως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ καθαρά και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, αλλά οι τελικοί συμβιβασμοί που απαιτούνται είναι πολιτικά δύσκολοι. Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την κ. Μέι ότι η συνάντηση της Δευτέρας είναι μια σταθερή προθεσμία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, εάν θέλει να εξασφαλίσει μια σύνοδο κορυφής «επαρκούς προόδου» της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ευαίσθητες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η συναίνεση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, κοινοβουλευτικού συμμάχου της κ Μέι, με τη διατύπωση του προτεινόμενου συμβιβασμού στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ένα άτομο που ενημερώθηκε σχετικά με τις συζητήσεις είπε ότι η κ. Μέι «δυσκολεύτηκε να δεχθεί μερικά από αυτά που έχει καταθέσει [η ΕΕ]».

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «μένουν ακόμα πολλές συζητήσεις» και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας ήταν «σημαντική στάση» στον δρόμο για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία έχει επίσης επισημάνει κάποιες καθυστερημένες επιφυλάξεις σχετικά με έναν προτεινόμενο συμβιβασμό σχετικά με το ρόλο των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στην ερμηνεία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ – ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και ορισμένους Brexiters. Η διαφορά αφορά το πώς τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραπέμπουν σχετικές υποθέσεις στο Λουξεμβούργο μετά το Brexit.

Η Ιρλανδία, ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις συνομιλίες της Δευτέρας. Η πλευρά της ΕΕ θέλει η κ Μέι για να εγκρίνει ένα σχέδιο που, στην πραγματικότητα, αναγνωρίζει την ανάγκη για μια μοναδική εναλλακτική λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία, αν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ και ΗΒ κάνουν ένα σκληρό σύνορο αδύνατο να αποφευχθεί. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας θέλουν να καταστήσουν το ιρλανδικό ζήτημα σε ξεχωριστό κεφάλαιο στις εμπορικές συνομιλίες το επόμενο έτος.

«Το κείμενο εξετάστηκε από την ομάδα διαπραγματεύσεών μας και προφανώς και από την διαπραγματευτική ομάδα της ομάδας εργασίας της ΕΕ. Οπότε υπήρξαν συνομιλίες το Σαββατοκύριακο στο Δουβλίνο, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο “, δήλωσε ο κ. Κόβενι στο RTE.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεργαστεί με τη βρετανική κυβέρνηση εδώ, όχι να στραφεί εναντίον της, έτσι ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ώστε όλοι να μπορούν να προχωρήσουν με μια βάση. Αυτό κάνουμε σήμερα το πρωί.»

Το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί πριν από την άφιξη της κ. Μέι στις Βρυξέλλες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είπε καθώς ξεκινούσε η συνάντηση ότι παραμένει ένα χάσμα να γεφυρωθεί στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Λονδίνο. «Σίγουρα δεν είναι εκεί ακόμα» είπε ο αξιωματούχος.

Το DUP δεν έχει ακόμα δηλώσει δημοσίως το χέρι του. Η Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του DUP, το βράδυ του Σαββάτου τόνισε ότι δε θα «δεχτεί» τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση της Βόρειας Ιρλανδίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί ένα αποτελεσματικό βέτο τον επόμενο μήνα σχετικά με το θέμα των συνόρων και ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράνταρ υπερασπίστηκε σθεναρά τη στάση του, λέγοντας ότι η ιρλανδική κυβέρνηση «ήταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού που ήθελε να επιτύχει».

Υψηλόβαθμο ιρλανδικό πρόσωπο είπε: «Είμαστε πολύ σαφείς για τη διατύπωση που ψάχνουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε αυτό, και εάν όχι, θα έχουμε μια δύσκολη μέρα».

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι μια συμφωνία ήταν «δύσκολη αλλά δυνατή μεταξύ εταίρων που είναι λογικοί». Σημειώνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στο Westminster, ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι θα ήταν σημαντικό να δούμε ότι η κ. Μέι είχε «πλήρη εντολή» να κλείσει μια συμφωνία.

Οι βρετανοί διαπραγματευτές πιστεύουν ότι εργάζονται για μια συμφωνία με έναν «ούριο άνεμο», αλλά αναγνωρίζουν τους πολιτικούς κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού ρόλου των ευρωπαίων δικαστών στην ερμηνεία της συνθήκης απόσυρσης.

Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσε προειδοποίηση την Κυριακή σχετικά με πιθανή συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στους Βρετανούς δικαστές να παραπέμπουν συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με πολίτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια «δεσμευτική ερμηνεία» – αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις όπου το Ανώτατο Δικαστήριο δε διαθέτει ήδη σχετικό νομικό πλαίσιο.

Μια ομάδα 30 ευρωσκεπτικιστών από μια ακτιβιστική ομάδα που ονομάζεται Leave Means Leave δήλωσε την Κυριακή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις, εκτός αν ικανοποιηθούν ορισμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της «οποιασδήποτε δικαιοδοσίας» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin