Image default
Πρώτο Θέμα

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

trump mayΤερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ – μια ρήξη ήταν πάντα στα ενδεχόμενα. Όταν ο προσεκτικός σφυρηλατεί έναν δεσμό με το καυστικό, είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα που μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναδημοσιεύσει και να υποστηρίξει σιωπηρά τρία βίντεο από το Britain First, μια εξτρεμιστική υπερεθνικιστική πολιτική ομάδα, προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταδικάσει τις δημοσιεύσεις του. Μέλη του υπουργικού της συμβουλίου και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος εξανάγκασαν τις ενέργειές της.

Ωστόσο, αντί να αφήσει τη ρήξη να ξεθυμάνει, ο κ. Τραμπ όπως συνήθως διπλασιάστηκε. Απηύθυνε tweet στην πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ (αψηφώντας όλο το διπλωματικό πρωτόκολλο, φυσικά): «Μην επικεντρώνεστε σε μένα, επικεντρωθείτε στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς είμαστε μια χαρά.» Έτσι έχουμε μια διάσπαση που αναδύεται στη λεγόμενη ειδική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. Η κ. Μέι έχει την ίδια τύχη με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ο οποίος έχει έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αρκετές φορές.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η διαφωνία με τον κ. Τραμπ θα ενισχύσει τη θέση της κ. Μέι στο εσωτερικό και για πολλούς συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόφασή της να αγκαλιάσει τον πρόεδρο μόλις εισήλθε στο Λευκό Οίκο έγινε δεκτή με τρόμο από βουλευτές και πολλούς άλλους ηγέτες του κόσμου.

Σκοπός ήταν να αποδείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχωρεί από την παγκόσμια σκηνή μετά το Brexit. Αναπτύχθηκαν στενοί σύνδεσμοι μεταξύ του Νικ Τίμοθι και της Φιόνα Χιλ, των πρώην επικεφαλής προσωπικού της Downing Street και του Τζάρεντ Κούσνερ και του Στιβ Μπάνον στον Λευκό Οίκο. Ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικός, ήταν επίσης πρόθυμος να κινήσει τα γρανάζια της διατλαντικής συμμαχίας.

Πολύ γρήγορα γύρισε μπούμερανγκ. Η κ. Μέι φάνηκε νωχελική ύστερα από την περίφημη φωτογραφία με τα πιασμένα χέρια και την αμερικανική απαγόρευση ταξιδιού από έξι μουσουλμανικά έθνη που ακολούθησε την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον. Η φιλικότητα προς τον κ. Τραμπ ήταν άστοχη τότε και τώρα φαίνεται πιο ακατανόητη. Αφού έχασε μεγάλο μέρος της πολιτικής της δύναμης στις γενικές εκλογές του Ιουνίου, η πρωθυπουργός υιοθέτησε μια πιο ψυχρή στάση απέναντι στον πρόεδρο.

Η πίεση αυξάνεται για την κα Μέι να ακυρώσει την κρατική επίσκεψη του κ. Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προγραμματισμένη για το επόμενο έτος. Το βρετανικό κοινό έχει δείξει λίγη αγάπη για τον πρόεδρο, οπότε η ακύρωση θα κερδίσει εγχώρια εύσημα. Αλλά μπορεί να διακινδυνεύσει να εμβαθύνει αυτή τη διάσπαση σε μια πλήρη διπλωματική ρήξη;

Η απολαβή ενός επίσημου καλωσορίσματος στο Blighty ήταν μια βασική προτεραιότητα του προέδρου και η ακύρωσή του θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα. Όπως πάντα, σε ό, τι αφορά αυτήν την ακατάσταση προεδρία, δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να προγραμματιστούν ενέργειες ή σενάρια. Πόσο μάλλον το τι θα προκύψει μετά από αυτό.  

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin