Image default
Πρώτο Θέμα

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

trump mayΤερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ – μια ρήξη ήταν πάντα στα ενδεχόμενα. Όταν ο προσεκτικός σφυρηλατεί έναν δεσμό με το καυστικό, είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα που μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναδημοσιεύσει και να υποστηρίξει σιωπηρά τρία βίντεο από το Britain First, μια εξτρεμιστική υπερεθνικιστική πολιτική ομάδα, προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταδικάσει τις δημοσιεύσεις του. Μέλη του υπουργικού της συμβουλίου και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος εξανάγκασαν τις ενέργειές της.

Ωστόσο, αντί να αφήσει τη ρήξη να ξεθυμάνει, ο κ. Τραμπ όπως συνήθως διπλασιάστηκε. Απηύθυνε tweet στην πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ (αψηφώντας όλο το διπλωματικό πρωτόκολλο, φυσικά): «Μην επικεντρώνεστε σε μένα, επικεντρωθείτε στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς είμαστε μια χαρά.» Έτσι έχουμε μια διάσπαση που αναδύεται στη λεγόμενη ειδική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. Η κ. Μέι έχει την ίδια τύχη με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ο οποίος έχει έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αρκετές φορές.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η διαφωνία με τον κ. Τραμπ θα ενισχύσει τη θέση της κ. Μέι στο εσωτερικό και για πολλούς συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόφασή της να αγκαλιάσει τον πρόεδρο μόλις εισήλθε στο Λευκό Οίκο έγινε δεκτή με τρόμο από βουλευτές και πολλούς άλλους ηγέτες του κόσμου.

Σκοπός ήταν να αποδείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχωρεί από την παγκόσμια σκηνή μετά το Brexit. Αναπτύχθηκαν στενοί σύνδεσμοι μεταξύ του Νικ Τίμοθι και της Φιόνα Χιλ, των πρώην επικεφαλής προσωπικού της Downing Street και του Τζάρεντ Κούσνερ και του Στιβ Μπάνον στον Λευκό Οίκο. Ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικός, ήταν επίσης πρόθυμος να κινήσει τα γρανάζια της διατλαντικής συμμαχίας.

Πολύ γρήγορα γύρισε μπούμερανγκ. Η κ. Μέι φάνηκε νωχελική ύστερα από την περίφημη φωτογραφία με τα πιασμένα χέρια και την αμερικανική απαγόρευση ταξιδιού από έξι μουσουλμανικά έθνη που ακολούθησε την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον. Η φιλικότητα προς τον κ. Τραμπ ήταν άστοχη τότε και τώρα φαίνεται πιο ακατανόητη. Αφού έχασε μεγάλο μέρος της πολιτικής της δύναμης στις γενικές εκλογές του Ιουνίου, η πρωθυπουργός υιοθέτησε μια πιο ψυχρή στάση απέναντι στον πρόεδρο.

Η πίεση αυξάνεται για την κα Μέι να ακυρώσει την κρατική επίσκεψη του κ. Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προγραμματισμένη για το επόμενο έτος. Το βρετανικό κοινό έχει δείξει λίγη αγάπη για τον πρόεδρο, οπότε η ακύρωση θα κερδίσει εγχώρια εύσημα. Αλλά μπορεί να διακινδυνεύσει να εμβαθύνει αυτή τη διάσπαση σε μια πλήρη διπλωματική ρήξη;

Η απολαβή ενός επίσημου καλωσορίσματος στο Blighty ήταν μια βασική προτεραιότητα του προέδρου και η ακύρωσή του θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα. Όπως πάντα, σε ό, τι αφορά αυτήν την ακατάσταση προεδρία, δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να προγραμματιστούν ενέργειες ή σενάρια. Πόσο μάλλον το τι θα προκύψει μετά από αυτό.  

Σχετικα αρθρα

Η Βρετανία πρέπει να προσφέρει περισσότερα χρήματα για ένα ομαλό Brexit

admin

Ο Σαμαράς, οι ξένοι και οι πρόωρες κάλπες

admin

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο

admin

Brexit: Η αντίστροφη μέτρηση έως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

admin

Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

admin

Πρώτο τεστ για το ασφαλιστικό εν μέσω επικοινωνιακής φουρτούνας

admin

Γιατί οι αγορές αδιαφορούν για την πολιτική αναταραχή

admin

Από το Brexit ως τον Τραμπ, η πόλωση αυξάνει τον κίνδυνο

admin

Οι εξελίξεις και οι επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων

admin

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Ιστορικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους τραπεζίτες!

admin

Η μεγάλη Ευρωαπειλή

admin

Τα «αρπακτικά» του χρέους και η συσσώρευση

admin

Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των CEOs διεθνώς για τις προοπτικές ανάπτυξης

admin

Τα ανησυχητικά “σήματα” που στέλνει ο Warren Buffett εγκαταλείποντας τις τράπεζες και επενδύοντας στον χρυσό

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin