Image default
Πρώτο Θέμα

Το σχέδιο των Βρυξελλών για τον ΕΜΣ ξεσηκώνει μέλη της ΕΕ

76261759Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα σχέδιά της να αυξήσει την εποπτεία του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεσηκώνοντας κράτη μέλη που φοβούνται κατάληψη εξουσίας.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν την Τετάρτη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – που δημιουργήθηκε το 2012 στο ζενίθ της κρίσης χρέους – να μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» με ευρείες νέες εξουσίες. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν γενικά την ιδέα του EMF, οι ανώτεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι οι Βρυξέλλες κινδυνεύουν να βλάψουν την ανεξαρτησία του μηχανισμού αλλάζοντας τη νομική του θέση. Λένε ότι οι αλλαγές θα μειώσουν τον έλεγχο που έχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πάνω στο ισχυρό θεσμικό όργανο, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές για διασώσεις.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα ελάχιστα γνωστό άρθρο των Συνθηκών της ΕΕ για να προτείνει τη δημιουργία ενός EMF. Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη νομική αλλαγή για τον ΕΜΣ, ο οποίος επί του παρόντος ελέγχεται από τις 19 κυβερνήσεις της ευρωζώνης μέσω διεθνούς συμφωνίας και δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι η νόμιμη μεταστροφή θα βελτίωνε τη δημοκρατική λογοδοσία του Ταμείου, το οποίο διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι το μελλοντικό EMF «πρέπει να είναι σταθερά αγκυροβολημένο στους κανόνες και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, η κίνηση θα αγγίξει ένα ευαίσθητο νεύρο για τις κυβερνήσεις, οι οποίες παρέχουν περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταβεβλημένο κεφάλαιο που επιτρέπει στον ΕΜΣ να δανείσει σε κράτη μέλη που χρειάζονται οικονομικές διασώσεις.

Η ανεξαρτησία του ΕΜΣ προστατεύεται σθεναρά από τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο συνεισφέροντά του.

Η χρονική συγκυρία της πρότασης απειλεί να δημιουργήσει αντίδραση από το Βερολίνο, το οποίο είναι ακόμα χωρίς νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι εθνικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σχέδια της κομισιόν θα ανοίξουν το δρόμο για τις Βρυξέλλες να έχουν αποκλειστικά δικαιώματα να προτείνουν αλλαγές στις εξουσίες ή τις διαδικασίες του EMF.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η νομική διάταξη κινδυνεύει να μετατρέψει το ταμείο σε «μέσο που βασίζεται στην Κομισιόν», δίνοντάς του παρόμοια θέση με τους 40 εξειδικευμένους οργανισμούς της ΕΕ – όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – οι οποίοι είναι υπό την επήρεια της κομισιόν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο απερχόμενος πρόεδρος του eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε «πολύ ισχυρή συμφωνία» μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με την «εργασία εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου» για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ αντί να προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο «διακυβερνητικός» χαρακτήρας του ΕΜΣ «βοήθησε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών» και ότι η ανεξαρτησία του ταμείου ήταν καθοριστική για την αξιοπιστία του στις αγορές.

Οι υποστηρικτές των σχεδίων της κομισιόν υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος για να φέρει τον ΕΜΣ στο πλαίσιο της νομοθετικής εξουσίας της ΕΕ χωρίς τις πολιτικές δυσκολίες που θα προκύψουν από την εκ νέου έναρξη των συνθηκών της ΕΕ. Ένα τέτοιο βήμα είναι ανάθεμα για τους ηγέτες της ΕΕ που ανησυχούν για τις ήττες στα εθνικά δημοψηφίσματα που πιθανώς να χρειαστούν κάποιες χώρες για να εξασφαλίσουν την έγκριση για οποιαδήποτε αναθεώρηση της συνθήκης.

Οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του ΕΜΣ βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ζώνης ενιαίου νομίσματος και τη δημιουργία εργαλείων για την καταπολέμηση των μελλοντικών κρίσεων.

Σχετικα αρθρα

ΙCAP: Οι leaders της ελληνικής οικονομίας -Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το 2017

admin

Τα επόμενα βήματα στην επανάσταση του Μακρόν

admin

XA:Απέναντι σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας

admin

New York Times: Έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα

admin

Η επιστροφή των υπνοβατών

admin

Μια … επανεξέταση του JFK

admin

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

admin

Μετεκλογική δοκιμασία για τη Μέρκελ

admin

D-Day: Μια ημέρα με κοινή συλλογική μνήμη;

admin

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα κρύβει αναπτυξιακές ευκαιρίες

admin

Το bail in, η Ευρώπη και η Lehman

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Λέντορφ: Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ιστορική μείωση επιτοκίων από τη FED

admin

Πόσο εφικτη είναι μια καθαρή εξόδος από το μνημόνιο;

admin

Η Ισπανία αρπάζει τη θέση της Ιταλίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ

admin

Bloomberg: Όσο ανεβαίνει το € θα πέφτουν οι μετοχές – Τι λένε οι γκουρού της αγοράς

admin