Image default
Πρώτο Θέμα

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

f catalone b 20171023 870x580Η προεκλογική εκστρατεία της Καταλονίας ξεκινάει την Τρίτη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη στην οποία η προσέλευση θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ουσιαστικά πενήντα-πενήντα το αν οι αυτονομιστές θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο με τις τελευταίες προβλέψεις να τοποθετούν που θέτουν τα τρία κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στο όριο των 68 εδρών που θα χρειαστούν για να κρατήσουν τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στοιχηματίζει ότι η αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων που ενθουσιάζονται λιγότερο με την εκστρατεία ανεξαρτησίας θα μπορούσε να στρέψει την ισορροπία εναντίον των αυτονομιστών και να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει ένα βαθμό κανονικότητας μετά από μήνες αναταραχής μετά από παράνομο δημοψήφισμα. Εάν οι αυτονομιστές δε συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους, ένας κυβερνητικός συνασπισμός που δεν ορίζεται αποκλειστικά από τη στάση του για την ανεξαρτησία θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή και στην Ισπανία την ευκαιρία να προχωρήσει.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα όπου οι ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι, είναι ένα πολωτικό ζήτημα και το κλειδί είναι αν θα πείσετε τους ψηφοφόρους σας να βγουν να ψηφίσουν», δήλωσε ο Κίκο Γιαρένας, ερευνητής στη Quantio, εταιρεία ανάλυσης πολιτικού κινδύνου που εδρεύει στη Μαδρίτη. «Οι ψηφοφόροι υπέρ της ανεξαρτησίας κινητοποιούνται πολύ, οπότε το περιθώριο για την αξιοποίηση αυτού είναι μικρό.»

Σε πρόσφατες εκλογές, η υποστήριξη για τις αυτονομιστικές ομάδες έχει συμπιεστεί καθώς η προσέλευση αυξήθηκε, αν και με την υποστήριξή τους συγκεντρωμένη σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες αγροτικές περιοχές, οι αποσχιστές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο νομοθετικό σώμα.

bb catalan vote 1

Ένας παράγοντας που επιβαρύνει στα αποσχιστικά κόμματα είναι η κατάρρευση της συμμαχίας που σφυρηλατήθηκε για την προηγούμενη περιφερειακή ψηφοφορία το 2015. Ο εκτοπισμένος περιφερειακός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν ανταγωνίζεται τώρα με τους πρώην συμμάχους του Esquerra Republicana. Η Esquerra αναμένεται να ξεπεράσει το κόμμα του Πουτζδεμόν για να γίνει το μεγαλύτερο αυτονομιστικό κόμμα, παρόλο που ο ηγέτης της Οριόλ Ζουνκέρας βρίσκεται στη φυλακή στη Μαδρίτη όπου το Ανώτατο Δικαστήριο τον διερευνά για το ρόλο του στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Οκτωβρίου.

«Η Esquerra θέλει να είναι η ηγετική δύναμη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας και κατεβαίνοντας μόνη της διευρύνει τον χώρο για μελλοντικούς συνασπισμούς», δήλωσε ο Γιανέρας. «Η απώλεια των εδρών είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς για την μεμονωμένη εκστρατεία.»

Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία για τις Βρυξέλλες μετά την κήρυξη μιας ανεξάρτητης καταλανικής δημοκρατίας, καταλήγει στην τρίτη ή τέταρτη θέση καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ορμή στην εκστρατεία του από την αυτοεπιβαλλόμενη εξορία του.

Τα φιλοϊσπανικά κόμματα ηγούνται από τους Ciudadanos, οι οποίοι μάχονται την Esquerra για το ποιος θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι τρεις αυτονομιστικές ομάδες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κερδίσουν το 45,5% συνολικά, ενώ τα κόμματα που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία στο 44,5%. Η Catalunya en Comu, σύμμαχος του αντικαθεστωτικού κόμματος Podemos, υπολογίζεται να φτάσει στο 7,5% και υποστηρίζει την αυτοδιάθεση της περιοχής χωρίς να απαιτεί ανεξαρτησία.

bb catalan vote 2

Σχετικα αρθρα

Ώρα μηδέν για τις ασφαλιστικές

admin

Τελευταία προθεσμία για τη Βενεζουέλα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

admin

Το ισχυρότερο νόμισμα μειώνει το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

admin

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών η Ιταλία

admin

Eπιστρέφoντας στην πραγματικότητα ύστερα από τον … Πούτιν

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Mad as Hellas –P.Krugman

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Ο νέος Καναδάς του νέου Τρουντώ

admin

Τι θα ισχύσει από 1/5/2020 για την πρώτη κατοικία

admin

Βαλκανική άνοιξη προ των πυλών;

admin

Le Monde: Οκτώ χώρες έκαναν κλειστή λέσχη οικονομικών γερακιών στις Βρυξέλλες

admin

Η πορεία της Τουρκίας καμπανάκι για τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές

admin

Υποδεχόμενοι τη φιλοευρωπαϊκή ακροδεξιά

admin

ΗΠΑ-Foreign Policy: «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο»

admin

Το ράλι του ευρώ θα επιταχύνει την ανατροπή του

admin

To παράδοξο του 1 τρισ. δολαρίων

admin