Image default
Πρώτο Θέμα

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

eurodollarΤα πράγματα ετοιμάζονται να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα για το δολάριο και το ευρώ, με τόσο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, ενώ η ΕΚΤ θα κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν, όπου βρίσκεται από τις αρχές του 2016. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δολάριο είναι έτοιμο να ξεπεράσει το ευρώ που θα μείνει πίσω.

Το δολάριο είχε ένα δύσκολο έτος, κυρίως εξασθενώντας από το τέλος του 2016, πριν ανακάμψει για λίγο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τώρα, είναι ξανά υπό πίεση, καθώς η πραγματικότητα των πρόσθετων ελλειμματικών δαπανών αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για φορολογικές περικοπές. Η τεχνική εικόνα των συναλλαγών επίσης δε φαίνεται καλή για το δολάριο, ακόμη και αν η πολιτική της Fed είναι πιθανόν να είναι πιο επιθετική το 2018 από ό, τι το 2017.

bb ecb surprise euro 1

Αναμένουμε από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο από τον Ιούλιο. Οι έμποροι θέτουν τις πιθανότητες αύξησης του επιτοκίου την επόμενη εβδομάδα σε σχεδόν 100 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Και μην κάνετε κανένα λάθος – με τη σχεδόν πλήρη εφαρμογή των φορολογικών περικοπών, έρχονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. Την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παράσχει επίσης ενημερωμένες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια και είναι πιθανό ότι θα αντανακλούν τις δυνατότητες για πιο επιθετική δράση πολιτικής το 2018 και το 2019 από ό, τι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι πιθανό να δώσει ώθηση στο δολάριο, ακόμη και αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.

Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, η οικονομία έχει πάρει φωτιά. Ο γερμανικός δείκτης Ifo, που είναι ένα κρίσιμο μέτρο επιχειρηματικού κλίματος στο έθνος, συνεχίζει να πιάνει νέα υψηλά ρεκόρ. Επιπλέον, το κατασκευαστικό PMI της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε θετικό σερί, αυξανόμενο για 53 συνεχείς μήνες έως το Νοέμβριο του 2017, όταν πέτυχε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2000.

Ενώ το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί χάρη τις προσδοκίες της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει την ταχύτητα διαφυγής. Μια έκπληξη θα έρθει από την ΕΚΤ κάποιον από αυτούς τους μήνες. Αν δεν έρθει την επόμενη εβδομάδα, το ευρώ θα μπορούσε να δεχθεί πίεση πριν από τις εκλογές της 21ης ​​Δεκεμβρίου στην Καταλανία. Αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει, απλώς ξεθωριάζει στο παρασκήνιο. Αλλά μην ξεγελιέστε από την επανεμφάνιση του καταλανικού εθνικισμού: η Ευρώπη είναι στην ισχυρότερη θέση της από την αρχή της νέας χιλιετίας – και η ΕΚΤ θα συσφίξει τελικά την πολιτική.

Τα πρότυπα εμπορικών συναλλαγών επίσης δείχνουν ευνοϊκές προοπτικές για το ευρώ. Ακόμη και μετά την ψήφιση της φορολογικής νομοθεσίας της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο έμεινε κάτω από τον κρίσιμο μέσο όρο των 100 ημερών. Στην πραγματικότητα, το δολάριο είναι κάτω από τα πιο κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με τον τελευταίο δείκτη στήριξης του αμερικανικού δολαρίου στο 92,6. Αυτή η κακουχία στις τεχνικές συναλλαγών σε δολάρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρώ, το οποίο απέτυχε να κλείσει κάτω από τα 1,1607 δολάρια με βάση την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών Globex της CME.

bb ecb surprise euro 2

Στη μάχη μεταξύ των δύο πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων παγκοσμίως, ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να είναι ένας ασταθής μήνας, αλλά το ευρώ είναι πιθανό να αναδειχθεί σε νικητή το 2018.

Σχετικα αρθρα

Economist: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα

admin

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

admin

Ο νέος πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών!

admin

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

admin

«Καζάνι» που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της

admin

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

admin

Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας άλλαξε τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου 

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Οι αγορές ομολόγων έχουν δίκιο να ανησυχούν για το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στον Macron;

admin

Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

admin

Τι σκέφτεται η Μέρκελ για την Ευρώπη

admin

Η ΔΕΗ (-17%) «βραχυκύκλωσε» το Χ.Α. (-0,86%)

admin

Γιατί υπάρχει κόσμος που στηρίζει ακόμη τον Trump;

admin

Σε πτώση οι μετοχές- Νευρικότητα στα ομόλογα

admin