Image default
Πρώτο Θέμα

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

eurodollarΤα πράγματα ετοιμάζονται να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα για το δολάριο και το ευρώ, με τόσο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, ενώ η ΕΚΤ θα κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν, όπου βρίσκεται από τις αρχές του 2016. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δολάριο είναι έτοιμο να ξεπεράσει το ευρώ που θα μείνει πίσω.

Το δολάριο είχε ένα δύσκολο έτος, κυρίως εξασθενώντας από το τέλος του 2016, πριν ανακάμψει για λίγο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τώρα, είναι ξανά υπό πίεση, καθώς η πραγματικότητα των πρόσθετων ελλειμματικών δαπανών αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για φορολογικές περικοπές. Η τεχνική εικόνα των συναλλαγών επίσης δε φαίνεται καλή για το δολάριο, ακόμη και αν η πολιτική της Fed είναι πιθανόν να είναι πιο επιθετική το 2018 από ό, τι το 2017.

bb ecb surprise euro 1

Αναμένουμε από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο από τον Ιούλιο. Οι έμποροι θέτουν τις πιθανότητες αύξησης του επιτοκίου την επόμενη εβδομάδα σε σχεδόν 100 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Και μην κάνετε κανένα λάθος – με τη σχεδόν πλήρη εφαρμογή των φορολογικών περικοπών, έρχονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. Την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παράσχει επίσης ενημερωμένες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια και είναι πιθανό ότι θα αντανακλούν τις δυνατότητες για πιο επιθετική δράση πολιτικής το 2018 και το 2019 από ό, τι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι πιθανό να δώσει ώθηση στο δολάριο, ακόμη και αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.

Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, η οικονομία έχει πάρει φωτιά. Ο γερμανικός δείκτης Ifo, που είναι ένα κρίσιμο μέτρο επιχειρηματικού κλίματος στο έθνος, συνεχίζει να πιάνει νέα υψηλά ρεκόρ. Επιπλέον, το κατασκευαστικό PMI της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε θετικό σερί, αυξανόμενο για 53 συνεχείς μήνες έως το Νοέμβριο του 2017, όταν πέτυχε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2000.

Ενώ το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί χάρη τις προσδοκίες της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει την ταχύτητα διαφυγής. Μια έκπληξη θα έρθει από την ΕΚΤ κάποιον από αυτούς τους μήνες. Αν δεν έρθει την επόμενη εβδομάδα, το ευρώ θα μπορούσε να δεχθεί πίεση πριν από τις εκλογές της 21ης ​​Δεκεμβρίου στην Καταλανία. Αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει, απλώς ξεθωριάζει στο παρασκήνιο. Αλλά μην ξεγελιέστε από την επανεμφάνιση του καταλανικού εθνικισμού: η Ευρώπη είναι στην ισχυρότερη θέση της από την αρχή της νέας χιλιετίας – και η ΕΚΤ θα συσφίξει τελικά την πολιτική.

Τα πρότυπα εμπορικών συναλλαγών επίσης δείχνουν ευνοϊκές προοπτικές για το ευρώ. Ακόμη και μετά την ψήφιση της φορολογικής νομοθεσίας της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο έμεινε κάτω από τον κρίσιμο μέσο όρο των 100 ημερών. Στην πραγματικότητα, το δολάριο είναι κάτω από τα πιο κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με τον τελευταίο δείκτη στήριξης του αμερικανικού δολαρίου στο 92,6. Αυτή η κακουχία στις τεχνικές συναλλαγών σε δολάρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρώ, το οποίο απέτυχε να κλείσει κάτω από τα 1,1607 δολάρια με βάση την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών Globex της CME.

bb ecb surprise euro 2

Στη μάχη μεταξύ των δύο πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων παγκοσμίως, ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να είναι ένας ασταθής μήνας, αλλά το ευρώ είναι πιθανό να αναδειχθεί σε νικητή το 2018.

Σχετικα αρθρα

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin