Image default
Πρώτο Θέμα

WSJ: Η θεραπεία της Ευρώπης ξεκινά και τελειώνει με την Ελλάδα

Greece 2582352bΗ Ελλάδα, ο τόπος όπου πρωτοεμφανίστηκε η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά να μπορεί να ξεφύγει από τα έτη διάσωσής της. Οι πεινασμένοι για αποδόσεις επενδυτές ακολουθούν έξυπνα την πορεία της.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν βγει από τα προγράμματα διάσωσής τους. Μόνο η Ελλάδα παραμένει. Οι πρόσφατες αξιολογήσεις με τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης προχώρησαν ομαλά, σε απόλυτη σύγκριση με τους προηγούμενους γύρους. Δεν υπήρξε τίποτα όπως η σύγκρουση του 2015 που οδήγησε σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και ελέγχους κεφαλαίων. Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να είναι οικονομική ώθηση καθώς και πολιτικό όφελος: χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν υπονομεύσει το επενδυτικό κλίμα και δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Φυσικά, η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει αναπτυχθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια και έχει το βαρύτερο χρέος οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους, παρόλο που οι μακρόχρονες διάρκειες για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο περιθώριο. Αλλά η κατεύθυνση της πορείας της είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης το 2017 για πρώτη φορά μετά την κρίση. Η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή σε ποσοστό άνω του 20%, έχει μειωθεί από ένα αποκορύφωμα κοντά στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ χαμηλότερα κατά 45% από το ζενίθ τους, σταθεροποιήθηκαν και αυξήθηκαν 4,4% φέτος στο υψηλότερο από το 2015 και οι τράπεζες άρχισαν να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων. Εξαιρουμένων των πληρωμών του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερα από ό, τι παίρνει και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Όπως και με άλλα προγράμματα διάσωσης, η πρώτη προϋπόθεση για την έξοδο είναι η σχετική σταθερότητα.

Αυτό αντανακλάται στις αγορές ομολόγων και πρέπει να συνεχιστεί. Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν για πρώτη φορά κάτω από το 5% από το 2009. Όσον αφορά την απόδοση, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι έκτοπη: τα διετή της ομόλογα εμπορεύονται με θετική απόδοση, ενώ οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας με αρνητική όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το τελευταίο μεγάλο στοίχημα για τις χαμηλότερες αποδόσεις που απομένουν στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Επιπλέον, αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, θα χρειαστεί να κρατήσει την αγορά ομολόγων ευτυχισμένη: η δημιουργία ενός ρυθμιστικού ταμείου, όπως έπραξαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα είναι ένα σημαντικό βήμα.

Η οικονομία της Ελλάδας έχει πολύ δρόμο να προχωρήσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από τη διάσωση, η οποία κάποτε φαινόταν πολύ μακρινή, τώρα μοιάζει με κάτι στο οποίο πρέπει να ποντάρετε.

Σχετικα αρθρα

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

admin

«Μπλόφα» δημοψηφίσματος και στο βάθος εκλογές

admin

ΕΚΤ: Δεκτά όλα τα ελληνικά ομόλογα!

admin

Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ

admin

DW: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

admin

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

admin

Οι τέσσερις τρόποι που το δημοψήφισμα του Ρέντσι μπορεί να αλλάξει την Ιταλία

admin

EBRD για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,4% το 2020

admin

Οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν…

admin

Το νησί σταθερότητας της ευρωζώνης

admin

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση για το προσφυγικό

admin

ΧΑ:Inferno διχως τελος -10% ο ΓΔ, -12% οι τράπεζες

admin

Η απειλή των λαϊκιστών για το μέλλον της Ευρώπης

admin

Η κρυφή δύναμη της ευρωζώνης

admin

Αλυτο μυστήριο η πραγματική της Saudi Aramco

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός Nότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin