Image default
Πρώτο Θέμα

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

AboutBrasil Business Brazil Crisis 2015 1Είναι κάποια πράγματα που δεν τα βλέπει κανείς κάθε μέρα. Ορισμένα πρωτοσέλιδα στη Βραζιλία ευθυγραμμίζονται για να δείξουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ένα μονοπάτι πίσω στην εμπιστοσύνη – και, ενδεχομένως, να αποκαταστήσουν κάποια από την εμπιστοσύνη του κόσμου στη δημοκρατία.

Η πρώτη ασυνήθιστη περίσταση είναι ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να γράψει μια επιστολή στο υπουργείο οικονομικών, εξηγώντας γιατί ο πληθωρισμός τελειώνει το έτος κάτω από το όριο 3% του στόχου. Οι υπερβολικά υψηλές αυξήσεις των τιμών ήταν παραδοσιακά το πρόβλημα της Λατινικής Αμερικής. Αυτό είναι πάντα μια ιστορία «σκύλου που δαγκώνει άνθρωπο» που δεν αξίζει αναφοράς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι είδηση, παρόμοια με το «άνθρωπος δάγκωσε σκύλο».

Η δεύτερη περίσταση είναι ότι με τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς στο 7% την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα έφερε το επιτόκιό της σε συμφωνία με εκείνο της εθνικής τράπεζας ανάπτυξης BNDES. Το τελευταίο έχει χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες για να δανειστούν σε επιτόκια χαμηλότερα από την αγορά, συχνά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κοντά στην κυβέρνηση. Προκάλεσε μεγάλες στρεβλώσεις και κακές επενδυτικές αποφάσεις. Η BNDES είναι σαν να τον Γκοντζίλα που καταστρέφει το επιχειρηματικό έδαφος λήψης αποφάσεων.

Το τρίτο είναι το πώς τα μικροσκοπικά ποσοστά έγκρισης ενθαρρύνουν την κυβέρνηση του προέδρου Μικέλ Τεμέρ και το συνέδριο της Βραζιλίας να συνεργαστούν για να εγκρίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών και την αναμόρφωση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνήθως, τα ποσοστά έγκρισης σε χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς θα οδηγούσαν τους πολιτικούς να απομακρυνθούν από τη μεταρρύθμιση. Αλλά τόσο μεγάλη είναι η δημόσια οργή με τη διαφθορά ειδικά και την πολιτικής τάξης γενικά που οι πολίτες της Μπραζίλια προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τα δίκρανα- και αυτό σημαίνει ότι κάνουν κάτι. Σε αυτό, βοηθούνται από την απόφαση του Τεμέρ να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Ευτυχώς, η σπάνια συνάφεια αυτών των ατομικά σημαντικών γεγονότων κάνει τη διαφορά στην οικονομία της Βραζιλίας, η οποία είχε παλέψει με τη χειρότερη ύφεση που είχε ποτέ και την παραλυτική έλλειψη εμπιστοσύνης στη χάραξη πολιτικής. Ο Τεμέρ, ο οποίος παραλίγο να χρειαστεί να παραιτηθεί, είναι μόνο πρόεδρος επειδή η Ντίλμα Ρούσεφ εκτοπίστηκε πέρυσι.

Όπως έχει γράψει ο Ντέιβιντ Μπίλερ, τα πράγματα τώρα αρχίζουν να δείχνουν βελτίωση: Η κατανάλωση αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο και οι επενδύσεις ανέκαμψαν. Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% από το δεύτερο τρίμηνο, το εντυπωσιακό είναι το μίγμα. Το 1,6% των επενδύσεων ήταν η πρώτη θετική ανάγνωση σε τέσσερα χρόνια. Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ανεβάζουν τις προβλέψεις τους, ενώ η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ το επόμενο έτος αυξήθηκε τώρα στο 2,6%, σύμφωνα με εβδομαδιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ίσως είναι δελεαστικό να αποδώσουμε τουλάχιστον κάποια από τη σχετική ανάκαμψη στην ευρύτερη παγκόσμια αναπήδηση. Εξάλλου, η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας βασικών προϊόντων. Δελεαστικό, αλλά αρκετά άστοχο. Η Βραζιλία είναι σχετικά μονωμένη από τους παγκόσμιους ανέμους. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις 0,1% το 2009, ενώ πολλές οικονομίες είχαν σχεδόν ελεύθερη πτώση. Ομοίως, μέχρι πρόσφατα η παγκόσμια επέκταση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση φαινόταν να την προσπερνά.

Τώρα οι κιτρινοπράσινοι βλαστοί φαίνεται να ξεπετάγονται στη Βραζιλία – ακριβώς επειδή τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα. Όποιο και αν είναι ο λόγος, όλοι πρέπει να επικροτήσουμε την πρόοδο, ειδικά σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι στρατιωτικοί κυβερνούσαν τόσο πρόσφατα. Είναι σημαντικό αυτές τις μέρες οι δημοκρατίες να δείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν και να κάνουν πράγματα.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin