Image default
Πρώτο Θέμα

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

AboutBrasil Business Brazil Crisis 2015 1Είναι κάποια πράγματα που δεν τα βλέπει κανείς κάθε μέρα. Ορισμένα πρωτοσέλιδα στη Βραζιλία ευθυγραμμίζονται για να δείξουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ένα μονοπάτι πίσω στην εμπιστοσύνη – και, ενδεχομένως, να αποκαταστήσουν κάποια από την εμπιστοσύνη του κόσμου στη δημοκρατία.

Η πρώτη ασυνήθιστη περίσταση είναι ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να γράψει μια επιστολή στο υπουργείο οικονομικών, εξηγώντας γιατί ο πληθωρισμός τελειώνει το έτος κάτω από το όριο 3% του στόχου. Οι υπερβολικά υψηλές αυξήσεις των τιμών ήταν παραδοσιακά το πρόβλημα της Λατινικής Αμερικής. Αυτό είναι πάντα μια ιστορία «σκύλου που δαγκώνει άνθρωπο» που δεν αξίζει αναφοράς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι είδηση, παρόμοια με το «άνθρωπος δάγκωσε σκύλο».

Η δεύτερη περίσταση είναι ότι με τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς στο 7% την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα έφερε το επιτόκιό της σε συμφωνία με εκείνο της εθνικής τράπεζας ανάπτυξης BNDES. Το τελευταίο έχει χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες για να δανειστούν σε επιτόκια χαμηλότερα από την αγορά, συχνά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κοντά στην κυβέρνηση. Προκάλεσε μεγάλες στρεβλώσεις και κακές επενδυτικές αποφάσεις. Η BNDES είναι σαν να τον Γκοντζίλα που καταστρέφει το επιχειρηματικό έδαφος λήψης αποφάσεων.

Το τρίτο είναι το πώς τα μικροσκοπικά ποσοστά έγκρισης ενθαρρύνουν την κυβέρνηση του προέδρου Μικέλ Τεμέρ και το συνέδριο της Βραζιλίας να συνεργαστούν για να εγκρίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών και την αναμόρφωση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνήθως, τα ποσοστά έγκρισης σε χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς θα οδηγούσαν τους πολιτικούς να απομακρυνθούν από τη μεταρρύθμιση. Αλλά τόσο μεγάλη είναι η δημόσια οργή με τη διαφθορά ειδικά και την πολιτικής τάξης γενικά που οι πολίτες της Μπραζίλια προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τα δίκρανα- και αυτό σημαίνει ότι κάνουν κάτι. Σε αυτό, βοηθούνται από την απόφαση του Τεμέρ να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Ευτυχώς, η σπάνια συνάφεια αυτών των ατομικά σημαντικών γεγονότων κάνει τη διαφορά στην οικονομία της Βραζιλίας, η οποία είχε παλέψει με τη χειρότερη ύφεση που είχε ποτέ και την παραλυτική έλλειψη εμπιστοσύνης στη χάραξη πολιτικής. Ο Τεμέρ, ο οποίος παραλίγο να χρειαστεί να παραιτηθεί, είναι μόνο πρόεδρος επειδή η Ντίλμα Ρούσεφ εκτοπίστηκε πέρυσι.

Όπως έχει γράψει ο Ντέιβιντ Μπίλερ, τα πράγματα τώρα αρχίζουν να δείχνουν βελτίωση: Η κατανάλωση αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο και οι επενδύσεις ανέκαμψαν. Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% από το δεύτερο τρίμηνο, το εντυπωσιακό είναι το μίγμα. Το 1,6% των επενδύσεων ήταν η πρώτη θετική ανάγνωση σε τέσσερα χρόνια. Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ανεβάζουν τις προβλέψεις τους, ενώ η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ το επόμενο έτος αυξήθηκε τώρα στο 2,6%, σύμφωνα με εβδομαδιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ίσως είναι δελεαστικό να αποδώσουμε τουλάχιστον κάποια από τη σχετική ανάκαμψη στην ευρύτερη παγκόσμια αναπήδηση. Εξάλλου, η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας βασικών προϊόντων. Δελεαστικό, αλλά αρκετά άστοχο. Η Βραζιλία είναι σχετικά μονωμένη από τους παγκόσμιους ανέμους. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις 0,1% το 2009, ενώ πολλές οικονομίες είχαν σχεδόν ελεύθερη πτώση. Ομοίως, μέχρι πρόσφατα η παγκόσμια επέκταση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση φαινόταν να την προσπερνά.

Τώρα οι κιτρινοπράσινοι βλαστοί φαίνεται να ξεπετάγονται στη Βραζιλία – ακριβώς επειδή τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα. Όποιο και αν είναι ο λόγος, όλοι πρέπει να επικροτήσουμε την πρόοδο, ειδικά σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι στρατιωτικοί κυβερνούσαν τόσο πρόσφατα. Είναι σημαντικό αυτές τις μέρες οι δημοκρατίες να δείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν και να κάνουν πράγματα.

Σχετικα αρθρα

Ενότητα, το βασικό στοιχείο της Ευρώπης

admin

Η ψυχολογική προκατάληψη μας αφήνει απροετοίμαστους για την καταστροφή

admin

Συνωστισμός εταιρειών για το άρθρο 99

admin

Το ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

admin

EBRD:«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά»

admin

Ο προϋπολογισμός του 2020 – Όλο το προσχέδιο

admin

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

admin

Αν δεν έρθει η τρόικα… έρχονται οι κάλπες!

admin

Πώς θα σωθεί τώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

admin

Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργαστεί με τον Μακρόν

admin

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

admin

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την παραίτηση Καμμένου

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία για τη δόση

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Η διατλαντική συμφωνία και ο τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους

admin