Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

eurobank ypokatastima logotupoΕίναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ταμπλό του Χρηματιστήριου πάντα ξέρει καλυτέρα και αρκετά πιο πριν τι ακριβώς συμβαίνει…

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις συμφώνα με του καλά γνωρίζοντες η συμπεριφορά της μετοχής της Eurobank είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη. 

Το αποκορύφωμα της ιδιαίτερης συμπεριφοράς της παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 18-12-2017 όπου οι οξυδερκείς επενδυτές διαπότισαν έκπληκτοι ότι όλες οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ σημείωναν μικρά έως μέτρια κέρδη εκτός από την μετοχή της Eurobank.

ΕΥΡΩΒ  0,8000   -1,23%

ΠΕΙΡ      2,9500   3,15%

ΑΛΦΑ   1,7960   0,90%

ΕΤΕ         0,3070   3,02%

Τι ξέρει λοιπόν το ΧΑ που αγνοούμε εμείς ; Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Αλλά τα σύννεφα φαίνεται πως πληθαίνουν… Σε έγκριτο περί των τραπεζικών θεμάτων site έχει δει το φως της δημοσιότητας ένα επίσης αξιοπερίεργο ρεπορτάζ για μια τράπεζα που ίσως χρειαστεί ανακεφαλαιοποιηση 2.7 δισ. € !!! Στο ρεπορτάζ βεβαία το σενάριο αναπτύσσεται και αναλύεται υπό την μορφή ρητορικού ερωτήματος, κάτι δηλαδή σαν ασκηση επί χάρτου όποτε είναι αδύνατον να ξέρουμε επί του παρόντος σε ποια τράπεζα αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποιηση αυτή θα γίνει με κούρεμα καταθέσεων.

Η «βόμβα» των δανείων σε ελβετικό

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζει η Eurobank η όποια συμφώνα με πληροφορίες έχει περίπου στο χαρτοφυλάκιο της δάνεια σε ελβετικό φράγκο 3 δισ. € τα όποια σε περίπτωση που «κουρευτούν» έστω και στο 50% θα δημιουργήσουν μια νέα τρύπα στον ισολογισμό της Eurobank, γεγονός που εάν συμβεί σε συνδυασμό με το συνεχώς επιδεινούμενο γενικότερο κλίμα , αναμένεται να καταστήσει την Eurobank την πρώτη τράπεζα που πιθανώς θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Προειδοποίηση κ. Ξαφα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρούει το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Μιράντα Ξαφά, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό.

Σε μία ιδιαίτερα καίρια, ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και εκτενή συνέντευξη η κα Ξαφά, τόνισε: «Αυτή, η 2η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2016. Αλλά, με την υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απλώς σήμερα βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση και δημιουργούνται και νέα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα αποκάλυψε: «Έτσι ενισχύονται οι φόβοι πως θα χρειαστεί κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει με «bail in», δηλαδή με κούρεμα καταθέσεων».

Και εμμένοντας στο θέμα αυτό, με ερώτηση του το zougla.gr δηλαδή για το αν ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος είπε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως ελλοχεύει. Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και παρατείνεται η αβεβαιότητα, αυτό σημαίνει πως καθυστερεί η ανάταση της οικονομίας, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια που διαβρώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών».

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

admin

Συντάξεις: Κίνδυνος… τρακαρίσματος με ΔΝΤ – αγορές!

admin

Το αίνιγμα του Brexit

admin

CNBC: Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος

admin

Οι περικοπές των δαπανών δεν βοηθούν την ανάπτυξη

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

H ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, αλλά κίνδυνοι ελλοχεύουν…

admin

Οι ελίτ στο Νταβός ψάχνουν λύση στον λαϊκισμό

admin

XA:7 μήνες ανόδου

admin

ΕΚΤ:Αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή συμφωνίας…

admin

Τι μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας;

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin

M.Draghi: Αν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί … διαγράψτε ιδιωτικά δάνεια!

admin

Η κεντροαριστερά της Ευρώπης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων

admin

Μεγάλες οι προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο τη φετινή χρονιά

admin

XA:Διόρθωση πριν την νέα άνοδο- Ο ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

admin

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

admin