Image default
Πρώτο Θέμα

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

tsiprassssΑναλυτικό άρθρο για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα χρονιά δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: “Για την Ελλάδα το 2018 θα είναι μια χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της.

Τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Πιο γρήγορα και με λιγότερα εμπόδια απ’ ό,τι αναμενόταν η Αθήνα ολοκλήρωσε στις αρχές Δεκεμβρίου την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο μετά την αξιολόγηση είναι πριν από την αξιολόγηση: τη νέα χρονιά αναμένεται η τέταρτη και τελευταία. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2018 να υλοποιήσει 82 προαπαιτούμενα. Εάν υπολογίσει κανείς και τα ‘χρωστούμενα μαθήματα’ της τρίτης αξιολόγησης τότε τα μέτρα είναι πάνω από 100. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο Τσίπρας θέλει να περάσει ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων από τη βουλή. Μετά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν να εγκρίνουν στην πρώτη τους συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 5,5 δις €. Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν να γίνουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση. Οι πιστωτές επιμένουν σε μια γρήγορη υλοποίηση. Όχι μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τους δανειστές θα ήταν μια πολιτική καταστροφή εάν η Αθήνα δεν μπορέσει αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές”.

Στη συνέχεια ο ανταποκριτής της Handelsblatt από την Αθήνα αναφέρεται αναλυτικά στις φορολογικές αυξήσεις που περιμένουν τους Έλληνες τη νέα χρονιά και επισημαίνει: “Ακόμη και τους τουρίστες θέλει να μαδήσει ο Τσίπρας: τη νέα χρονιά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο διαμονής μέχρι και τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αυτό ενδέχεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα: έρευνα της εταιρείας Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκτιμά ότι ο νέος φόρος θα επιφέρει μείωση του τζίρου ύψους 340 εκ. € και απώλεια σχεδόν 6.200 θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο”.

“Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια”

Σε άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα: “Η κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων παραμένει κρίσιμη. Εν όψει του χειμώνα ασκείται όλο και πιο έντονη κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Λέγεται ότι η κατάσταση στη Λέσβο, στο hotspot της Μόριας επιδεινώθηκε. Υπάρχουν επικρίσεις ότι το κέντρο έχει πάρα πολύ κόσμο και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου παρά τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. (…) Τις περασμένες μέρες το ζήτημα των προσφύγων στην Ελλάδα αποτέλεσε πρωτοσέλιδη είδηση και για άλλο λόγο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung άγνωστος αριθμός προσφύγων φέρεται να εγκατέλειψε την Ελλάδα και να ταξίδεψε προς τη Β. Ευρώπη. Προς το παρόν οι ελληνικές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος”.

Σκάνδαλο η διαχείριση της τρομοκρατικής επίθεσης

Ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση σε κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα η γερμανική κυβέρνηση. Το σχόλιο της εφημερίδας Die Welt: “Είναι σωστό να λέει κανείς: ‘Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν τον τρόπο ζωής μας!’. Είναι όμως λάθος μετά από μια επίθεση να συμπεριφέρεται κανείς σαν να μην συνέβη τίποτα. Χρειάζεται μια υπεύθυνη στάση η οποία πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην πολιτική. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο: αυτό το κράτος κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες του. Αυτό το κράτος δεν δέχεται χώρους μέσα στους οποίους εξαπλώνεται ο ισλαμισμός. Αυτό το κράτος ελέγχει τα σύνορά του. Αυτό το κράτος προφυλακίζει και απελαύνει επίδοξους τρομοκράτες. Όλα αυτά δεν πρόκειται μεν να εμποδίσουν το έργο μανιακών μεμονωμένων δραστών, ωστόσο είναι η μόνη λογική στάση για να διαχειριστεί κανείς ανοιχτά τον τρομοκρατικό κίνδυνο και να υπερασπιστεί σε μόνιμη βάση τον τρόπο ζωής μας”.

Η Märkische Oderzeitung γράφει: “Τα λάθη στον τρόπο αντιμετώπισης των συγγενών των θυμάτων είναι αμελητέα σε σχέση με το ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει εύκολα την τρομοκρατική επίθεση. Το ότι ένα χρόνο μετά  δεν υπάρχουν εξηγήσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών είναι σκάνδαλο. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Διότι η διάθεση που επιδεικνύουν μέχρι στιγμής οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος στο να ενημερώνουν επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: δεν έβαλαν μυαλό”.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin