Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα και η ανοησία της προσπάθειας επίλυσης ενός προβλήματος υπερβολικών δαπανών με αυξήσεις φόρου

greek piggy bankΥπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά των αυξήσεων των φόρων, εστιάζοντας κυρίως στο λόγο για τον οποίο οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα μειώσουν την ανάπτυξη και θα ενθαρρύνουν περισσότερες κρατικές δαπάνες.

Σήμερα, ας δούμε ένα πρακτικό, πραγματικό παράδειγμα.

Ας δούμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα φορολογικό και οικονομικό ναυάγιο. Υπάρχει πολλή ενδιαφέρουσα ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα έφτασε στο χάος λόγω υπερβολικών δαπανών και εξηγείται ότι πολιτικοί όπως η Μέρκελ είχαν εμπλακεί μόνο επειδή ήθελαν να διασώσουν τις εγχώριες τράπεζες τους που έδωσαν ανόητα πολλά χρήματα στο ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά το πιο αξιόλογο μέρος είναι το γεγονός ότι η «λιτότητα» δεν λειτούργησε στην Ελλάδα, επειδή ο ιδιωτικός τομέας έχει πνιγεί από τις γιγαντιαίες φορολογικές αυξήσεις.

«… η τρόικα … επέβαλε το λανθασμένο είδος φορολογικών μεταρρυθμίσεων. … Αυτό που συνέβη κυρίως είναι ότι οι έλληνες πολιτικοί αύξησαν δραματικά την ήδη ασφυκτική φορολογία του έθνους. Η δημοσιονομική βάση δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει μια πολύ άσχημη ιστορία. … την παραμονή της κρίσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν σε 38,9% του ΑΕΠ. Φέτος, οι φόροι αναμένεται να φτάσουν το 52,0% της οικονομικής παραγωγής. Κάθε σημαντικός φόρος στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά, συμπεριλαμβανομένων των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, των φόρων εισοδήματος των επιχειρήσεων, των φόρων προστιθέμενης αξίας και των φόρων ιδιοκτησίας. Ήταν μια καταιγίδα φόρων … Τι συνέβη στην πλευρά των δαπανών του δημοσιονομικού βιβλίου; Έχουν υπάρξει ‘άγριες’ και ‘δραστικές’ περικοπές του προϋπολογισμού; … υπήρξαν μερικές περικοπές, αλλά το βάρος των κρατικών δαπανών εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία. Οι δαπάνες ανήλθαν στο 54,1% του ΑΕΠ το 2009 και τώρα η κυβέρνηση καταναλώνει το 52,2% της οικονομικής παραγωγής.»

Για ό, τι αξίζει, οι αριθμοί δαπανών θα φαίνονταν καλύτεροι αν η οικονομία ήταν ισχυρότερη. Με άλλα λόγια, η απόδοση της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο θλιβερή εάν το ΑΕΠ αυξανόταν αντί να συρρικνώνεται.

Και γι’ αυτό οι φορολογικές αυξήσεις είναι τόσο λανθασμένες. Δίνουν στους πολιτικούς μια δικαιολογία για να αποφύγουν τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται πολύ, εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ας κλείσουμε αναθεωρώντας την απόδοση της Ελλάδας σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου. Η συνολική βαθμολογία για την Ελλάδα μειώθηκε ελαφρά από το 2009, αλλά η πραγματική ιστορία είναι ότι η φορολογική βαθμολογία του έθνους επιδεινώθηκε δραματικά, πέφτοντας από 5,61 σε 4,66 σε κλίμακα 0-10. Με άλλα λόγια, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έπρεπε να καταλάβει και να καταστεί πιο δημοσιονομικά υπεύθυνη, οι πολιτικοί συμμετείχαν σε ένα όργιο φορολογικών αυξήσεων και η Ελλάδα πήγε από έναν βαθμό αποτυχίας στη δημοσιονομική πολιτική σε έναν βαθμό τραγικής αποτυχίας.»

Ακολουθεί ένα σχετικό γράφημα από την ιστοσελίδα της EFW. Όπως μπορείτε να δείτε, το σκορ πέφτει επί μία δεκαετία, όχι μόνο από το 2009.

Greece Size of Government EFW

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Οι έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να πιέζουν τη φορολογική βαθμολογία του έθνους προς τουλάχιστον το 7 από τα 10, αν όχι 8 στα 10. Αντίθετα, η βαθμολογία έχει πάει προς λάθος κατεύθυνση λόγω των αυξήσεων των φόρων.

Αν και δεν περιμένουμε από τη Χίλαρι και τον Μπέρνι να πάρουν το σωστό μάθημα. 

Σχετικα αρθρα

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση

admin

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα βελτιώσει το σκορ του Μακρόν

admin

Η χαριστική βολή του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ

admin

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν

admin

Η ευρωπαϊκή κρίση του κράτους δικαίου

admin

Τα junk bonds της κρίσης οι νικητές της δεκαετίας

admin

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Αντίδραση στο Χ.Α. (+1,10%), σε μια πολύ νευρική συνεδρίαση-Στο +1,44% οι τράπεζες

admin

Οι 10+1 ημερομηνίες στον χάρτη της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα

admin

Τι συμφωνήθηκε και τι όχι στο ολονύκτιο Eurogroup

admin

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

admin

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

DW: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

admin

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά της μπύρας

admin

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin

Τα νεύρα της ΕΚΤ φθείρονται με την Ελλάδα

admin

Capital Economics: Οι επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

admin