Image default
Πρώτο Θέμα

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

“Η γυναίκα μου παραπονιέται ότι το πρόγραμμά μου έχει ασφυκτικά περιθώρια για ελεύθερο χρόνο, όπως και τότε που ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχει άδικο” λέει ο ασπρομάλλης Γάλλος, που σήμερα κλείνει τα 75 χρόνια του. Ακόμη και αν έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του στην ΕΚΤ, η διπλωματική του δεξιοτεχνία και η εμπειρία του ένθερμου ευρωπαϊστή τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

“Έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις”

Ακόμη και δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν έχει αυταπάτες. “Κάναμε πολλά για να βελτιώσουμε τον κόσμο αλλά οι σκιές αυτής της δραματικής κρίσης συνεχίζουν να βρίσκονται πάντα μπροστά μας” είπε πρόσφατα σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη. Το Σεπτέμβριο του 2008 η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε σοκ στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Με μειώσεις επιτοκίων και με ενέσεις δισεκατομμυρίων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις οφείλουν οι κεντρικές τράπεζας και οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να εμποδίσουν δράματα” τονίζει σήμερα ο Τρισέ. Ωστόσο οι αγορές δεν ηρεμούν τόσο εύκολα. Το 2010 ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Το δημόσιο χρέος πήρε απειλητικές διαστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπό το φόβο της διάλυσης της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τότε τον Τρισέ έσπασε να ταμπού: αγόρασε κρατικά ομόλογα από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, για να τις στηρίξει. “Ξέρω ότι ορισμένοι δεν χαιρέτισαν οπωσδήποτε την απόφαση” παραδέχεται ο Τρισέ, “αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αναγκαία, κυρίως στην Ευρώπη. Ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ τάχθηκε τον Μάιο του 2010 δημόσια εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων και παραιτήθηκε λίγο αργότερα.

“Ο πιο μορφωμένος υπάλληλος της Γαλλίας”

Η αναρρίχηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε αυτό το αξίωμα δεν θα μπορούσε να έρθει, εάν δεν είχε προηγηθεί αθώωσή του από σκάνδαλο παραποίησης προϋπολογισμού της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais. Ο γιος ενός κλασικού φιλολόγου που γεννήθηκε στη Λυόν διέθετε μεγάλη εμπειρία. Σπούδασε μηχανικός εξόρυξης μετάλλων και συνέχισε στην φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ΕΝΑ Οικονομικές Επιστήμες. Αρχές του 1970 ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, όπου έφτασε μέχρι το αξίωμα του υπουργού. Το φθινόπωρο του 1993 ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Γαλλικής Τράπεζας. Ήδη σε αυτό το πόστο τάχθηκε υπέρ των σταθερών τιμών και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής. Γι αυτές τις θέσεις λοιδορήθηκε ως “κλώνος” της Μπούντεσμπανκ.

Το γαλλικό περιοδικό L´Express όμως τον αποκάλεσε ως τον πιο “μορφωμένο υπάλληλο της Γαλλίας” εξαιτίας της αγάπης του για τη λογοτεχνία και την όπερα. Η ποίηση και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τρισέ, όταν διαθέτει χρόνο. Παραμένει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστή αεροσκαφών Airbus και της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Θυμάται πολύ ευχάριστα τα οκτώ χρόνια που έζησε στην Φρανκφούρτη με τη σύζυγό του. “Είμαι και από τα δύο, και από την Φρανκφούρτη και από το Παρίσι”. Τα γενέθλιά του θα περάσει στο Παρίσι με τους δυο του γιούς και τα 5 εγγόνια του.

Σχετικα αρθρα

Με μετρητά από το στρώμα γεμίζουν τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά

admin

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

admin

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τρόικας – Προβοπούλου

admin

Η αναρχία του bitcoin είναι χαρακτηριστικό, όχι ελάττωμα

admin

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα σπάσει τις υποσχέσεις της

admin

Η Βραζιλία πρέπει να ξεπεράσει τον Λούλα

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Μη φοβού το ΔΝΤ

admin

Πρέπει να ανησυχούμε για τις μετοχές ή για μια νέα ύφεση;

admin

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει τη γοητεία της

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Αποδομώντας το ευρώ…

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Ενημέρωση από τις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και το Τείχος

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

admin

O Ζούκερμπεγκ κέρδισε μόνο τη μισή μάχη στις Βρυξέλλες

admin