Image default
Πρώτο Θέμα

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

“Η γυναίκα μου παραπονιέται ότι το πρόγραμμά μου έχει ασφυκτικά περιθώρια για ελεύθερο χρόνο, όπως και τότε που ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχει άδικο” λέει ο ασπρομάλλης Γάλλος, που σήμερα κλείνει τα 75 χρόνια του. Ακόμη και αν έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του στην ΕΚΤ, η διπλωματική του δεξιοτεχνία και η εμπειρία του ένθερμου ευρωπαϊστή τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

“Έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις”

Ακόμη και δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν έχει αυταπάτες. “Κάναμε πολλά για να βελτιώσουμε τον κόσμο αλλά οι σκιές αυτής της δραματικής κρίσης συνεχίζουν να βρίσκονται πάντα μπροστά μας” είπε πρόσφατα σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη. Το Σεπτέμβριο του 2008 η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε σοκ στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Με μειώσεις επιτοκίων και με ενέσεις δισεκατομμυρίων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις οφείλουν οι κεντρικές τράπεζας και οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να εμποδίσουν δράματα” τονίζει σήμερα ο Τρισέ. Ωστόσο οι αγορές δεν ηρεμούν τόσο εύκολα. Το 2010 ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Το δημόσιο χρέος πήρε απειλητικές διαστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπό το φόβο της διάλυσης της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τότε τον Τρισέ έσπασε να ταμπού: αγόρασε κρατικά ομόλογα από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, για να τις στηρίξει. “Ξέρω ότι ορισμένοι δεν χαιρέτισαν οπωσδήποτε την απόφαση” παραδέχεται ο Τρισέ, “αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αναγκαία, κυρίως στην Ευρώπη. Ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ τάχθηκε τον Μάιο του 2010 δημόσια εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων και παραιτήθηκε λίγο αργότερα.

“Ο πιο μορφωμένος υπάλληλος της Γαλλίας”

Η αναρρίχηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε αυτό το αξίωμα δεν θα μπορούσε να έρθει, εάν δεν είχε προηγηθεί αθώωσή του από σκάνδαλο παραποίησης προϋπολογισμού της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais. Ο γιος ενός κλασικού φιλολόγου που γεννήθηκε στη Λυόν διέθετε μεγάλη εμπειρία. Σπούδασε μηχανικός εξόρυξης μετάλλων και συνέχισε στην φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ΕΝΑ Οικονομικές Επιστήμες. Αρχές του 1970 ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, όπου έφτασε μέχρι το αξίωμα του υπουργού. Το φθινόπωρο του 1993 ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Γαλλικής Τράπεζας. Ήδη σε αυτό το πόστο τάχθηκε υπέρ των σταθερών τιμών και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής. Γι αυτές τις θέσεις λοιδορήθηκε ως “κλώνος” της Μπούντεσμπανκ.

Το γαλλικό περιοδικό L´Express όμως τον αποκάλεσε ως τον πιο “μορφωμένο υπάλληλο της Γαλλίας” εξαιτίας της αγάπης του για τη λογοτεχνία και την όπερα. Η ποίηση και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τρισέ, όταν διαθέτει χρόνο. Παραμένει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστή αεροσκαφών Airbus και της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Θυμάται πολύ ευχάριστα τα οκτώ χρόνια που έζησε στην Φρανκφούρτη με τη σύζυγό του. “Είμαι και από τα δύο, και από την Φρανκφούρτη και από το Παρίσι”. Τα γενέθλιά του θα περάσει στο Παρίσι με τους δυο του γιούς και τα 5 εγγόνια του.

Σχετικα αρθρα

Ελάχιστη ανακούφιση από την ελάφρυνση χρέους για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα

admin

Mη τραπεζικά χαρτιά χάλασαν το κλίμα- Άνοδος 2,55% στις τράπεζες

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

To πανάκριβο ενοίκιο του ιστορικού Caffe Greco

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

admin

Η ώρα της Γερμανίας

admin

Αγοράζουν δάνεια με discount 70%

admin

Brexit: Ώρα να αφήσουμε τις ευγένειες

admin

Τι σημαίνει η αποχώρηση της Merkel για τη Γερμανία και τους συμμάχους της

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Deutsche Bank: O νο 1 πονοκέφαλος για την γερμανική κυβέρνηση

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Οι 9 ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

admin

Χ.Α.:Νέα υψηλά 13 μηνών-Μεγάλα κέρδη 6,04% στις Τράπεζες

admin

Που έκανε λάθος το ΔΝΤ

admin