Image default
Πρώτο Θέμα

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

“Η γυναίκα μου παραπονιέται ότι το πρόγραμμά μου έχει ασφυκτικά περιθώρια για ελεύθερο χρόνο, όπως και τότε που ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχει άδικο” λέει ο ασπρομάλλης Γάλλος, που σήμερα κλείνει τα 75 χρόνια του. Ακόμη και αν έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του στην ΕΚΤ, η διπλωματική του δεξιοτεχνία και η εμπειρία του ένθερμου ευρωπαϊστή τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

“Έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις”

Ακόμη και δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν έχει αυταπάτες. “Κάναμε πολλά για να βελτιώσουμε τον κόσμο αλλά οι σκιές αυτής της δραματικής κρίσης συνεχίζουν να βρίσκονται πάντα μπροστά μας” είπε πρόσφατα σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη. Το Σεπτέμβριο του 2008 η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε σοκ στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Με μειώσεις επιτοκίων και με ενέσεις δισεκατομμυρίων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις οφείλουν οι κεντρικές τράπεζας και οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να εμποδίσουν δράματα” τονίζει σήμερα ο Τρισέ. Ωστόσο οι αγορές δεν ηρεμούν τόσο εύκολα. Το 2010 ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Το δημόσιο χρέος πήρε απειλητικές διαστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπό το φόβο της διάλυσης της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τότε τον Τρισέ έσπασε να ταμπού: αγόρασε κρατικά ομόλογα από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, για να τις στηρίξει. “Ξέρω ότι ορισμένοι δεν χαιρέτισαν οπωσδήποτε την απόφαση” παραδέχεται ο Τρισέ, “αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αναγκαία, κυρίως στην Ευρώπη. Ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ τάχθηκε τον Μάιο του 2010 δημόσια εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων και παραιτήθηκε λίγο αργότερα.

“Ο πιο μορφωμένος υπάλληλος της Γαλλίας”

Η αναρρίχηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε αυτό το αξίωμα δεν θα μπορούσε να έρθει, εάν δεν είχε προηγηθεί αθώωσή του από σκάνδαλο παραποίησης προϋπολογισμού της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais. Ο γιος ενός κλασικού φιλολόγου που γεννήθηκε στη Λυόν διέθετε μεγάλη εμπειρία. Σπούδασε μηχανικός εξόρυξης μετάλλων και συνέχισε στην φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ΕΝΑ Οικονομικές Επιστήμες. Αρχές του 1970 ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, όπου έφτασε μέχρι το αξίωμα του υπουργού. Το φθινόπωρο του 1993 ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Γαλλικής Τράπεζας. Ήδη σε αυτό το πόστο τάχθηκε υπέρ των σταθερών τιμών και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής. Γι αυτές τις θέσεις λοιδορήθηκε ως “κλώνος” της Μπούντεσμπανκ.

Το γαλλικό περιοδικό L´Express όμως τον αποκάλεσε ως τον πιο “μορφωμένο υπάλληλο της Γαλλίας” εξαιτίας της αγάπης του για τη λογοτεχνία και την όπερα. Η ποίηση και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τρισέ, όταν διαθέτει χρόνο. Παραμένει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστή αεροσκαφών Airbus και της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Θυμάται πολύ ευχάριστα τα οκτώ χρόνια που έζησε στην Φρανκφούρτη με τη σύζυγό του. “Είμαι και από τα δύο, και από την Φρανκφούρτη και από το Παρίσι”. Τα γενέθλιά του θα περάσει στο Παρίσι με τους δυο του γιούς και τα 5 εγγόνια του.

Σχετικα αρθρα

Goldman:Αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ , η Ζωή και άλλες «αριστερές» περιπέτειες…

admin

Η “ομάδα Ούρσουλα” υπό διαμόρφωση

admin

ΟΟΣΑ: Τα δύο σενάρια για την ανεργία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Ο αντιλαϊκιστής λαϊκιστής της Γαλλίας

admin

Το «τσουνάμι» που λέγεται Airbnb…

admin

Η προσπάθεια της Ευρώπης να εκμεταλλευτεί τη στιγμή δε θα είναι εύκολη

admin

XA:Κρούσματα σε άνοδο, δείκτες σε πτώση, επενδυτές σε αναμονή

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Οι αγορές ομολόγων έχουν δίκιο να ανησυχούν για το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Ευρ.Επιτροπή: Απόφαση ελέγχου για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα

admin

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

admin

Το Ιράν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την επίθεση στα τάνκερ

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις “ανατίναξε” την αγορά ομολόγων

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin