Image default
Πρώτο Θέμα

Tα κρυπτονομίσματα αρχίζουν και επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

Οι τιμές έχουν αυξηθεί ραγδαία για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα και είναι διασκεδαστικό να κάνει κανείς πλάκα για πράγματα με ονόματα όπως “Cardano” και “Monero” που ενισχύονται πολύ σε αξία, αλλά αν αυτά τα κέρδη γίνονταν καπνός αύριο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις για τους απλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, οι εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αρχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις για να δείξουν ότι βρίσκονται σε μία θέση από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα κρυπτονομίσματα και οι αγορές αρχίζουν να τις ανταμείβουν απλόχερα για αυτές τις αποφάσεις. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι άνθρωποι που δεν εμπλέκονται με τα κρυπτονομίσματα, θα υποφέρουν σε ένα πιθανό φιάσκο. Και θα υπάρξει φιάσκο.

Η εταιρεία που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη αυτού του “κινήματος” είναι η Longfin Corp., η μετοχή της οποίας πραγματοποίησε ράλι άνω του 2.000% την εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της ότι αγόρασε μία εταιρεία που “προσφέρει μικροδάνεια με χρήση τεχνολογίας blockchain”. Όταν οι μετοχές ενισχύονται με βάση δελτία Τύπου όπως αυτό, είναι σημαντικό να μην επηρεαστείτε πάρα  από τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης ή από το τι σημαίνει αυτό για την επιχείρηση. Αυτή η υπερβολή είναι που προκαλεί τέτοιες στρεβλώσεις στις αγορές.

Ίσως αυτή η εξέλιξη στη μανία των κρυπτονομισμάτων να ήταν προφανής μετά τα κέρδη μερικών από τα “μικρότερα νομίσματα” την περασμένη εβδομάδα. Η ιστσελίδα coinmarketcap.com εμφανίζει μια λίστα με τα κορυφαία κρυπτονομίσματα και την περασμένη εβδομάδα μερικά από τα νομίσματα που ξεκίνησαν την εβδομάδα κάτω από το 1 δολ. ενισχύθηκαν σε αξία κατά 100% ή και περισσότερο. Μια θεωρία για τις κινήσεις αυτές ήταν ότι με το bitcoin να αξίζει πάνω από 15.000 δολ., οι νέοι συμμετέχοντες στις αγορές κρυπτονομισμάτων που επενδύουν μερικές χιλιάδες δολάρια είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά μόνο ένα κλάσμα του bitcoin. Υπάρχει κάτι μη ικανοποιητικό ψυχολογικά με το να κατέχει κανείς ένα κλάσμα από κάτι. Αλλά η ίδια μικρή επένδυση μπορεί να αγοράσει εκατοντάδες ή χιλιάδες φθηνότερα νομίσματα, τροφοδοτώντας ένα ράλι για αυτά.

Το να βλέπει κανείς μέχρι στιγμής άγνωστα νομίσματα ή νομίσματα που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί από την αγορά να πραγματοποιούν ράλι όπως το bitcoin, επιφέρει ένα νέο ψυχολογικό στοιχείο για τους συμμετέχοντες που τώρα ελπίζουν να βρουν “το επόμενο bitcoin”. Και αν τα νομίσματα, εκτός από το bitcoin, μπορούν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν την τιμή τους σε μια εβδομάδα, γιατί όχι και οι μετοχές των εταιρειών που διαφημίζουν τη σύνδεσή τους με αυτή την τάση;

Όλα αυτά είναι εύλογα από τη σκοπιά των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν όσοι ήλπιζαν ότι οι πραγματικές αγορές και η οικονομία θα παραμείνουν “μονωμένες” από την Άγρια Δύση των κρυπτονομισμάτων. Η “μανία” με τη Longfin δείχνει ότι οι αγορές επιθυμούν περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα. Και αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο είναι καλή η Wall Street, είναι στο να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επενδυτών με νέα εφόδια. Είτε μέσω εξαγορών, δελτίων Τύπου ή επιχειρηματικών μοντέλων, θα δούμε περισσότερες εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο να στρέφονται προς το κρυπτονομίσματα, για όσο διαρκέσει αυτή η μανία.

Και αυτές οι εταιρείες με τις πρόσφατα ενισχυμένες αποτιμήσεις, είναι απίθανο να αξιοποιήσουν καλά τα νέα κεφάλαια και άλλους πόρους. Θα προσλαμβάνουν ανθρώπους, θα ενοικιάζουν χώρους γραφείων, θα αγοράζουν εξοπλισμό και θα ξοδεύουν χρήματα σε διαφημίσεις προκειμένου να κυνηγήσουν οι επενδυτές την “έκρηξη” ανόδου των κρυπονομισμάτων. Αυτά τα χρήματα πρόκειται να εισρεύσουν σε πραγματικές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτές τις κερδοσκοπικές εταιρίες κρυπτονομισμάτων, αυξάνοντας την έκθεση της πραγματικής οικονομίας σε αυτή των κρυπτονομισμάτων. Αυτό σημαίνει προσωρινή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αμφιβόλου ποιότητας.

Μέχρι τώρα, ήταν εύκολο να κοροϊδεύει κανείς την ανοδική έκρηξη των κρυπτονομισμάτων ή να την αγνοεί αν δεν τον ενδιέφερε. Αλλά καθώς το ράλι εξαπλώνεται πέρα από το bitcoin και σε άλλα νομίσματα, από αυτά τα άλλα νομίσματα έως τις εταιρείες που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα και πιθανώς σύντομα με τις εταιρείες που προσφέρoυν πόρους στην πραγματική οικονομία, θα δούμε ότι ο αντίκτυπος των κρυπτονομισμάτων επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή και να φοβηθείτε.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin