Image default
Πρώτο Θέμα

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας φέρουν χτύπημα στον Ραχόι

skynews catalonia carles puigdemont 4189330Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας επέστρεψαν στον έλεγχο της Καταλονίας στις περιφερειακές εκλογές της Πέμπτης, καθώς οι ισπανικές προσπάθειες για συγκράτηση του αυτονομιστικού κινήματος οδήγησαν σε ιστορική ήττα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι τρεις αυτονομιστικές ομάδες κατέκτησαν 70 έδρες στην 135μελή βουλή για να αποκαταστήσουν την πλειοψηφία που έχασαν τον Οκτώβριο όταν ο Ραχόι χρησιμοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος για να εξαφανίσει την κυβέρνηση ανταρτών προτού να μπορέσει να θέσει σε ισχύ μια δήλωση ανεξαρτησίας. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έλαβε χτύπημα, χάνοντας οκτώ από τους 11 νομοθέτες του, καθώς οι ψηφοφόροι που αντιτάχθηκαν στους αποσχιστές μετατοπίστηκαν στους Ciudadanos, οι οποίοι ζητούσαν σκληρότερα μέτρα κατά της αποσχιστικής ώθησης. Τα ισπανικά ομόλογα έπεσαν.

«Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχουν ηττηθεί, έχουν ηττηθεί από τους Καταλανούς», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο περιφερειακός πρόεδρος που ανατράπηκε από τον Ραχόι, στους οπαδούς του από την αυτοεξορία του στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα δεν υποδηλώνει ότι η καταλατική ανεξαρτησία είναι πιο κοντά από ό, τι ήταν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο Πουτζδεμόν διέφυγε στο Βέλγιο για να ξεφύγει από δικαστική διαδικασία κατά των αυτονομιστών που είδε τη φυλάκιση των συμμάχων του. Αλλά εκθέτει τα ελαττώματα στη στρατηγική του πρωθυπουργού και τις διαιρέσεις στην καταλανική κοινωνία.

Οι Ciudadanos πήραν τη νίκη εξασφαλίζοντας 37 έδρες και 25 τοις εκατό των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο μεμονωμένο κόμμα, μετά την καταμέτρηση 99,9 τοις εκατό των ψήφων. Οι αυτονομιστές κέρδισαν 47,5 τοις εκατό αθροιστικά, αρκετό για να ελέγξουν την περιφερειακή βουλή, αν και χαμηλότερα από την πλειοψηφία που θα ενίσχυε τις αξιώσεις τους για μια δημοκρατική εντολή να αποσχιστούν από την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας της ANC, της κυριότερης αυτονομιστικής ομάδας, οι υποστηρικτές ξεκίνησαν με αισιοδοξία και οι ευχές τους για «ελευθερία» και «ανεξαρτησία» έγιναν πιο δυνατές το εκλογικό βράδυ. Μέχρι τη στιγμή που ο ηγέτης της ANC Αουγούστι Αλκομπέρο κήρυξε τη νίκη, με το 70 τοις εκατό των ψήφων καταμετρημένο, το πάρτι ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Περίπου 400 εορτάζοντες εκκαθάρισαν ένα τραπέζι φανών σαμπάνιας, αν και έπιναν Cava, το τοπικό αφρώδες κρασί που είναι συνώνυμο με την Καταλονία, αντί του πιο διάσημου γαλλικού ανταγωνιστή του.

«Ο λαός απέρριψε το άρθρο 155», δήλωσε ο Αλκομπέρο στο πλήθος. «Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.»

Το κόμμα του Πουτζδεμόν αψήφησε τις προβλέψεις κερδίζοντας 34 έδρες – η εκλογική εταιρεία GAD3 είχε προβλέψει όχι περισσότερες από 29 στην αρχή της καταμέτρησης – ενώ οι αποσχισμένοι σύμμαχοί του, Esquerra, πήραν 32 έδρες. Οι αριστεροί ριζοσπάστες της CUP ολοκλήρωσαν την πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας με 4 έδρες. Η προσέλευση ήταν 82%.

«Αυτό είναι πραγματικά κακό για τον Ραχόι», δήλωσε σε συνέντευξή της η Βερόνικα Φουμανάλ, ειδική πολιτικού μάρκετινγκ, η οποία έχει συμβουλεύσει τόσο τους Ciudadanos όσο και τους Σοσιαλιστές. «Έχει απορριφθεί εντελώς.»

Η διαφορά αποδόσεων των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι συγκρίσιμων γερμανικών τίτλων, μέτρο του κινδύνου επένδυσης στην Ισπανία, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,09% στις 7:20 π.μ. στο Λονδίνο.

Το αποτέλεσμα ανοίγει ένα νέο και απρόβλεπτο κεφάλαιο στη σύγκρουση μεταξύ των ηγετών του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας και του Ραχόι, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτες συνταγματικές εξουσίες τον Οκτώβριο για να διαλύσει την προηγούμενη κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές. Ενώ τα αποσχιστικά κόμματα είναι διχασμένα για το πώς να πετύχουν τον στόχο τους για ανεξαρτησία, το αποτέλεσμα τους παρέχει μια πλατφόρμα για να αμφισβητήσουν και πάλι την εξουσία του Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δε θα δώσει στους αποσχιστές τη δυνατότητα να επιδιώξουν το στόχο τους για μια ανεξάρτητη Καταλονία.

Επικαλέστηκε το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος του 1978 για πρώτη φορά τον Οκτώβριο για να απολύσει τον Πουτζδεμόν και ο πρώην καταλανός αντιπρόεδρος Οριόλ Χουνκέρας παραμένει στη φυλακή στη Μαδρίτη καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο τον διερευνά για πιθανές κατηγορίες περί εξέγερσης. Ο Πουτζδεμόν αντιμετωπίζει τη σύλληψη αν επιστρέψει στην Ισπανία.

«Η Καταλανική Δημοκρατία έχει νικήσει την μοναρχία του άρθρου 155», δήλωσε ο Πουτζδεμόν στους οπαδούς τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η διαμάχη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή την 1η Οκτωβρίου, όταν ο Ραχόι απέστειλε μονάδες αποκατάστασης τάξης οι οποίες χρησιμοποίησαν βία για να εμποδίσουν μια προσπάθεια διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που είχε κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με πληθυσμό περίπου 7,5 εκατομμυρίων, η Καταλονία συμβάλλει περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας.  

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin