Image default
Πρώτο Θέμα

Το οικονομικό πλεόνασμα που η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει

image 685994 860 poster 16x9 vpex 685994Η Γερμανία θα κατευθυνθεί στις διακοπές των Χριστουγέννων με τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησής της ανεπίλυτη. Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι, με κάποια μορφή, μια ακόμη συμαχία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών που σχημάτισαν δύο από τις προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις της Γερμανίας.

Όταν σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, ένα από τα κύρια καθήκοντά της θα είναι να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει με το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο γίνεται μια χρόνια αμηχανία πλούτου. Τα κυκλικά προσαρμοσμένα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικά εδώ και πέντε χρόνια και η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα παραμείνουν έτσι μέχρι το 2021 τουλάχιστον. Φυσικά, αποτελούν μέρος του εγχώριου ισοδύναμου ενός πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών που είναι το μεγαλύτερος στον κόσμο σε ονομαστικές τιμές, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα.

Η κυρίαρχη πεποίθηση στην κυβέρνηση, όπως αρθρώθηκε έντονα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, είναι ότι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να φέρει πλεονάσματα και να αποπληρώνει τα χρέη. Αλλά η κοινή γνώμη μετατοπίζεται. Πέρυσι, μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ARD έδειξε ότι μια σαφής πλειοψηφία του γερμανικού κοινού ήθελε το πλεόνασμα να δαπανηθεί για υποδομές αντί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορολογικών περικοπών ή τη μείωση του χρέους.

Οι εξέχοντες οικονομολόγοι της Γερμανίας έχουν πολλές φορές συνδεθεί με τη δημοσιονομική ευσυνειδησία – και μάλιστα με τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – ως ζήτημα πίστης και όχι κρίσης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν επίσης αντιμετωπίσει την ανάγκη να μειωθεί το πλεόνασμα των δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας περικοπές στον φόρο εισοδήματος και αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση για τη μείωση του πλεονάσματος και για τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των χρημάτων με επίκεντρο τις υποδομές. Οι επενδύσεις ως μερίδιο του γερμανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μειώθηκαν από τα επίπεδα των 23 ή 24 τοις εκατό στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 19 τοις εκατό τα τελευταία χρόνια. Η φυσική υποδομή σε μεγάλο μέρος της χώρας, στο δυτικό αλλά και στο ανατολικό μισό, γηράσκει.

Η Γερμανία βρίσκεται επίσης πολύ πίσω από πολλές άλλες χώρες στην ψηφιακή υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της ευρυζωνικής κάλυψης, παρεμποδίζοντας την ικανότητα της οικονομίας να διαφοροποιηθεί από την παραδοσιακή βάση παραγωγής της σε υπηρεσίες.

Τα φορολογικά γεράκια ισχυρίζονται ότι είναι ανεύθυνο να ξεκινήσουν φορολογικά κίνητρα όταν η οικονομία αναπτύσσεται έντονα εδώ και αρκετά χρόνια και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αλλά αυτή είναι μια πολύ στενή άποψη. Σε μια περιοχή ενιαίου νομίσματος, όπου οι περιφερειακές οικονομίες έπρεπε να υποστούν πραγματική υποτίμηση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η σχετική άνοδος των γερμανικών τιμών σημαίνει ότι η προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί χωρίς οδυνηρές μειώσεις των τιμών και των ονομαστικών μισθών αλλού.

Μια από τις αυταπάτες της γερμανικής οικονομικής πολιτικής από την αρχή του ευρώ είναι ότι οι άλλες οικονομίες στο ενιαίο νόμισμα θα πρέπει απλώς να μιμούνται τις επιδόσεις της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ανάγκη να προσαρμοστούν τόσο οι χώρες με πλεόνασμα όσο και με έλλειμμα.

Εάν η Γερμανία καταλήξει σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, οι τελευταίοι τουλάχιστον θα υποστηρίξουν ότι το πλεόνασμα πρέπει περισσότερο να δαπανηθεί παρά να διατηρηθεί.

Πολλοί από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών έθεσαν υπό αμφισβήτηση το τι κέρδισαν από την ένταξη στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό. Μπορούν τουλάχιστον να ελπίζουν ότι θα παίξουν πιο θετικό ρόλο αυτή τη φορά.

Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως, σε μια χώρα απελπισμένη για επενδύσεις, θα ήταν καλύτερο για τη Γερμανία να μειώσει το φετιχισμό του πλεονάσματος των δημοσίων οικονομικών και να κάνει πιο δημιουργική χρήση του πλεονεκτήματος

Σχετικα αρθρα

Το ένα τρίτο της αξίας τους έχουν χάσει τα ακίνητα την τελευταία τριετία

admin

Φρενάρει επικίνδυνα ο «κινέζικος δράκος»

admin

Η Fed (ξανα) πήρε το οπλο της…

admin

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές προς τα Ταμεία

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Η Κίνα, η Ευρώπη και ο κορονοϊός

admin

Γιατί η Τράπεζα της Ιταλίας θέλει να αλλάξει το θέμα

admin

#DigitalSolidarityGR : ‘Απαντες πλην… Vodafone

admin

Τι σημαίνουν οι περιπέτειες της Μέρκελ για την ΕΕ

admin

Η παγκόσμια οικονομία στην εποχή του κορωνοϊού: Γρήγορη συρρίκνωση, αργή ανάκαμψη

admin

Το ευρώ σε υψηλά οκτώ ετών σε σχέση με τη λίρα

admin

Παίζοντας με την «φωτιά» του defacto Grexit…

admin

Το Faux Pas του Μακρόν

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Die Welt: Δυσμενές το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη

admin

Η δυστοπική πολιτική της Ευρώπης

admin