Image default
Πρώτο Θέμα

Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση

pasok 1Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το παράδειγμα της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δηλώσεις του υπΕξ Ζ. Γκάμπριελ για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία σήμερα στον γερμανικό Tύπο.

Το Spiegel Online δημοσιεύει σήμερα αφιέρωμα στην κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι “σε ολόκληρη την Ευρώπη σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μάχονται για την πολιτική επιβίωση. Μια από τις παλαιότερες πολιτικές ιδεολογίες βρίσκεται σε κρίση”.

Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ξεχωριστό άρθρο για την κατάρρευση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, το οποίο από κυρίαρχη πολιτική δύναμη τέθηκε στο πολιτικό περιθώριο. Ο τίτλος του άρθρου είναι: “Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση”.

Το Spiegel Online επισημαίνει ότι “η πτώση του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν τόσο εντυπωσιακή, που έγινε συνώνυμη της κρίσης των κεντροαριστερών κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται μάλιστα λόγος για “πασοκοποίηση”, όταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

Παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή τα όρια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, αλλά και επειδή τα λεγόμενα αντικαθεστωτικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας, απομυζούν τους ψηφοφόρους τους. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η κατάρρευση επιταχύνθηκε το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου.

Η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κόμμα. Ελπίδα όμως υπάρχει. Από κοινού με πολιτικούς του κόμματος “Το Ποτάμι” και άλλων μικρότερων κεντροαριστερών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό: το “Κίνημα Αλλαγής”. Έχει επομένως πολιτικά μέλλον το ΠΑΣΟΚ ή ό,τι απέμεινε από αυτό; Θα το δείξουν οι εκλογές το 2019. Για το ΠΑΣΟΚ ακόμα και ένα ποσοστό πάνω από το 10% θα αποτελούσε επιτυχία. Ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν ότι οι Σοσιαλιστές θα ξαναζήσουν τις λαμπρές στιγμής του παρελθόντος”.

Υπέρ της “στενότερης τελωνειακής ένωσης” με την Τουρκία

Με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον γερμανικό Τύπο για μια “βαθύτερη συνεργασία με την Τουρκία”, η οποία θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας “στενότερης τελωνειακής ένωσης” η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί: “Μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει τα Χριστούγεννα σε απελευθέρωση γερμανών πολιτών από τα τουρκικά κρατητήρια, το Βερολίνο έπρεπε να αντιδράσει, τουλάχιστον για τους τύπους. Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε τη μικρότερη δυνατή προσφορά, επιβεβαιώνοντας αυτό που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο τραπέζι. Η τελωνιακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας υφίσταται από το 1996, μια εμβάθυνση αποτελεί στόχο εδώ και χρόνια. Με την “προνομιακή εταιρική σχέση” η ΕΕ προσπαθεί από το 2004 να χτίσει οικονομικές γέφυρες με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Μάταια όμως. Τα πρόσφατα διατάγματα του προέδρου Ερντογάν μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα”.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin