Image default
Πρώτο Θέμα

Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας ατενίζουν με μεγάλη αισιοδοξία το 2018. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιχειρηματικών συνδέσμων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοσκόπησης του προσκείμενου στους γερμανούς εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους τη νέα χρονιά. Η ανοδική τάση επεκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρηματικών κλάδων και εμφανίζεται πιο ανθεκτική λόγω των βελτιωμένων συγκριτικά με πέρυσι προοπτικών στα πεδία των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Ακόμη και οι οικονομολόγοι δεν κρύβουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη τους εντυπωσιάζει. Ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χούτερ επισήμανε στην DW ότι “ως οικονομολόγος τρίβω λιγάκι τα μάτια μου από έκπληξη. Άσχετα αν τοποθετήσει κανείς την αρχή της ανάκαμψης το 2011, μετά τη βαριά κρίση, ή το 2013, μετά από μια μικρή φάση εξασθένησης, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια μακρά ανάκαμψη, μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ανοδικές πορείες που παρατηρούμε στη γερμανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία”.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χούτερ, 26 από τους 48 επιχειρηματικούς συνδέσμους που ρωτήθηκαν από το ινστιτούτο του κάνουν λόγο για βελτιωμένη οικονομική συγκυρία σε σχέση με πέρυσι. 20 σύνδεσμοι αξιολογούν την κατάσταση ακριβώς όπως και έναν χρόνο πριν. Μόλις δύο σύνδεσμοι κάνουν λόγο για επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: η βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού και του αυξανόμενου κόστους και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Πολλοί θετικοί παράγοντες αλλά και μια έλλειψη

Εξηγώντας τη συνολικά βελτιωμένη εικόνα ο Μίχαελ Χούτερ επισημαίνει ότι “έχουμε έναν συνδυασμό αρκετών θετικών παραγόντων. Η παγκόσμια οικονομία, για την οποία υπήρχε τους τελευταίους 24 μήνες μια αμφιβολία λόγω προβλημάτων στην ανατολική Ασία και των εξελίξεων στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ανθεκτική. Παρομοίως και η Ευρώπη. Οι χώρες της κρίσης βρίσκονται σε μια αισθητά ανοδική τάση και όλοι οι δείκτες που αφορούν το σύνολο της οικονομίας στην ευρωζώνη βρίσκονται πάλι στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την κρίση χρέους”.

Παρά την εξαιρετικά θετική οικονομική συγκυρία, το Ινστιτούτο IW καταγράφει και μια αρνητική πτυχή. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι επιβαρύνονται υπέρ του δέοντος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής. Τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θεωρούν ότι η αιτία της υπερβολικής επιβάρυνσης είναι η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Ένα πρόβλημα που έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί από ειδικούς και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας.

Σχετικα αρθρα

Καραβίας: Ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Η νέα Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Τέλος η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

admin

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin

Bruegel: Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν – Χρειάζεται σταθερό μοντέλο ανάπτυξης

admin

Η Ευρώπη φοβάται την έκθεση στον προστατευτισμό του Τραμπ

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin

DW: Η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία

admin

Οι νεοεισερχόμενες στη λίστα του 2019 με τις “Πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου”

admin

#DigitalSolidarityGR : ‘Απαντες πλην… Vodafone

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin

Ο επικίνδυνος πολιτικός γάμος της Γερμανίας

admin

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

67% περισσότερες γερμανικές κρατήσεις για Ελλάδα από Γερμανία –Αυστρία

admin

Πιάνει δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

admin