Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ιταλικές εκλογές θα είναι η επόμενη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη

RTR1ZGUXΚαθώς η ΕΕ προσπαθεί να ανακτήσει τη συνοχή μετά το σοκ της ψήφου του Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη της, οι επικείμενες ιταλικές εκλογές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πολιτικό εμπόδιο.

Στις 4 Μαρτίου, οι ψηφοφόροι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς τις κάλπες εν μέσω της εξασθένισης της υποστήριξης του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της αυξανόμενης υποστήριξης για την ευρωσκεπτικιστική αντιπολίτευση.

Τα πιθανά σενάρια μετά το πέρας των ψηφοφοριών περιλαμβάνουν ένα εκκρεμές κοινοβούλιο, έναν μεγάλο συνασπισμό ή μια λαϊκιστική κυβέρνηση με μια πολύ πιο αντιπαραθετική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες – συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ιταλίας στο ενιαίο νόμισμα.

Κανένα από τα αποτελέσματα δεν σημαίνει μεγαλύτερη σταθερότητα για μια χώρα η οποία, από οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη, παραμένει ο αδύναμος κρίκος του 28μελούς μπλοκ.

Τα μεγαλύτερα σημεία ανάφλεξης στην αναμέτρηση αναμένεται να είναι η μη ικανοποιητική οικονομία της Ιταλίας και η κρίση μετανάστευσης, η οποία έχει φέρει περισσότερους από 620.000 αιτούντες άσυλο στη χώρα από όλη τη Μεσόγειο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι πολιτικές διαμάχες έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις προσωπικότητες των ηγετών των κομμάτων από τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

«Αυτή τη στιγμή μοιάζει με μια πολύ άσχημη και χαοτική εκστρατεία», λέει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη. «Είναι επικεντρωμένη σε προσωπικές επιθέσεις, προκλήσεις και αστεία που δεν έχουν καμία σχέση με πραγματικές πλατφόρμες.»

Η Ιταλία είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι στις εθνικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια, όταν είναι ακόμα βαθιά σε ύφεση και οικονομικές δυσκολίες.

Η οικονομική ανάπτυξη φέτος αναμένεται να είναι περίπου 1,5%, η καλύτερη επίδοσή της μετά την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων – και συνεπώς το κόστος δανεισμού από το δημόσιο – μειώθηκαν σημαντικά από τα βάθη της κρίσης.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος θεωρήθηκε πρωθυπουργός πρόχειρης λύσης, όταν ανέλαβε πριν από ένα χρόνο, κέρδισε ήσυχα δημόσια έγκριση.

Ωστόσο, η Ιταλία εξακολουθεί να μένει πίσω από τις οικονομικές επιδόσεις της υπόλοιπης ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, παραμένει πιο ευάλωτη στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της και της αδυναμίας του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο επιβαρύνεται με ένα σχετικά υψηλό μερίδιο επισφαλών δανείων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πολλοί ιταλοί εξακολουθούν να αγωνίζονται να αισθανθούν οφέλη από την ανάκαμψη, με ποσοστό ανεργίας 11,1%, υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, και ανεργία των νέων στο 34,7%.

Οι κυριότεροι πολιτικοί ηγέτες που αγωνίζονται για ψήφους είναι ο Ματέο Ρέντσι, 42 ετών, ηγέτης του PD που διετέλεσε πρωθυπουργός για τρία χρόνια μέχρι την καταιγιστική ήττα των συνταγματικών του μεταρρυθμίσεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, 31 ετών, υποψήφιος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 81 ετών, επιστρέφει από σεξουαλικά σκάνδαλα και καταδίκες φοροδιαφυγής, και ο Ματέο Σαλβίνι, 44 ετών, ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, με έντονο μήνυμα κατά του ευρώ και των μεταναστών.

Εντούτοις, δεδομένης της προσδοκίας ενός μη τελεσίδικου αποτελέσματος από την ψηφοφορία, αναλυτές και αξιωματούχοι στη Ρώμη αναφέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι πιο πιθανό να ηγηθεί από έναν υποψήφιο συμβιβασμού: ίσως ο κ. Τζεντιλόνι και πάλι εάν το PD έχει αρκετά καλή επίδοση.

Εάν η κεντροδεξιά αναδειχθεί σε ισχυρότερη θέση, κάποιοι δείχνουν στον Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως πιθανό πρωθυπουργό. Είναι στενός σύμμαχος του κ. Μπερλουσκόνι και της Άνγκελα Μέρκελ, της γερμανίδας καγκελάριου.

Το χειρότερο αποτέλεσμα από τις ιταλικές εκλογές θα είναι ένας συνασπισμός μεταξύ των δυνάμεων κατά του ευρώ, αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων συμμαχήσει με τη Λίγκα του Βορρά και τους Αδελφούς της Ιταλίας.

Και οι τρεις αμφισβήτησαν την ένταξη της Ιταλίας στο ενιαίο νόμισμα, σε διαφορετικό βαθμό, υποσχέθηκαν να στρέψουν την εξωτερική πολιτική περισσότερο προς τις θέσεις που είναι φιλικές προς τη Μόσχα και αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ο κ. Ντι Μάιο λέει ότι ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ θα ήταν μόνο «έσχατη λύση», εάν η Ρώμη δεν μπορέσει να αλλάξει τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, ουσιαστικά χαλαρότερους κανόνες του προϋπολογισμού. Αλλά προσθέτει ότι, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, θα ψηφίσει την έξοδο από το ευρώ.

Ο κ. Ρέντσι λέει ότι μια ιταλική απειλή για έξοδο από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με «ανοησία», αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί ή αν θα πραγματοποιήσει το είδος της απροκάλυπτα φιλοευρωπαϊκής καμπάνιας που ώθησε τον Εμανουέλ Μακρόν στη νίκη στη γαλλική προεδρική αναμέτρηση.

«Οι αντιευρωπαίοι δεν έχουν το θάρρος να πάρουν σθεναρές θέσεις εναντίον του ευρώ επειδή γνωρίζουν ότι φοβίζουν τους ανθρώπους, αλλά οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν να παίρνουν ανοιχτά θέσεις υπέρ του ευρώ είτε επειδή γνωρίζουν ότι οι Ιταλοί δεν θέλουν να τις ακούσουν », λέει ο κ. Ορσίνα.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Το «master plan» Μέρκελ-Σαμαρά…

admin

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για τους παγιδευμένους μετανάστες

admin

Πώς ο λαϊκισμός περνάει και στην εξωτερική πολιτική

admin

Εξωδικαστικός: Έρχονται ρυθμίσεις εξπρές για χιλιάδες οφειλέτες

admin

Ήπια διόρθωση τιμών στο Χρηματιστήριο

admin

Η αναθερμασμένη ευρωπαϊκή επανάσταση του Μακρόν

admin

Τι περιμένει την Ιταλία μετά την παραίτηση Ρέντσι

admin

Τι είναι ο “Covid μακράς διαρκείας” – Οι τρομακτικές επιπτώσεις του για τους νέους

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας συνεχίζεται σαν Οδύσσεια δίχως τέλος

admin

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

DW: Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα

admin

XA: «Ξεκλείδωσαν» οι τράπεζες από το -30%

admin

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη

admin

Κυβέρνηση Brexit παρουσιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Κλιμάκωση από την Τουρκία, το πρώτο τέστ για τον ΥΠΕΞ Τσίπρα!

admin