Image default
Πρώτο Θέμα

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

Η τρίτη προπαρασκευαστική συνάντηση των προέδρων των δύο χριστιανικών κομμάτων, του CDU, του CSU από τη Βαυαρία και των Σοσιαλδημοκρατών καθώς και των επικεφαλής των Κ.Ο. του θα είναι η πιθανώς και τελευταία πριν την επίσημη έναρξη των διερευνητικών διαβουλεύσεων την Κυριακή. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσα στο απόγευμα της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μεγάλωσε η διάσταση απόψεων CSU-SPD

Ήδη το πρωί της Τετάρτης συναντήθηκαν οι ηγεσίες του CDU και του CSU. Μιλώντας πριν από αυτή τη σύσκεψη σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε ότι στόχος του κόμματός του είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους Σιαλδημοκράτες.

“Θα κάνουμε το παν για να επιτευχθούν λογικές συμφωνίες” δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφερ. Ανεξάρτητα από την πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας γεγονός είναι ότι μόλις πρόσφατα στο κόμμα του διατυπώθηκαν αιτήματα για το προσφυγικό, την ευρωπαϊκή και αμυντική πολική, τα οποία όμως έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σε σημερινό του μήνυμα στο twitter ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ κατηγορεί από την πλευρά του το CSU ότι “δεν έχει καμία αίσθηση της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τους συμβιβασμούς με άλλα κόμματα.” Ο κ. Στέγκνερ καταλογίζει στους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι η “διασκέδαση” της εκλογικής τους πελατείας.

Οι νεότερες πάντως προτάσεις των Βαυαρών δεν φαίνεται να πείθουν ούτε το αδελφό κόμμα, τουλάχιστον το αίτημα για ένα νέο νόμο που θα προβλέπει τον υποχρεωτικό προσδιορισμό της ηλικίας νεαρών προσφύγων (με ιατρικές εξετάσεις). Όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ το αίτημα αυτό καλύπτεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα επόμενα βήματα Σύμφωνα με τη συμφωνία των ηγεσιών των τριών κομμάτων οι διερευνητικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή. Οι εκάστοτε αντιπροσωπείες των κομμάτων θα αποτελούνται από δώδεκα άτομα. Συνήθως πρόκειται για μέλη των προεδρείων αλλά και πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Κατόπιν θα γίνει απολογισμός των συνομιλιών και θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα, δηλαδή, κατά πόσο υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω διαβουλεύσεις και σε ποια ζητήματα.

Αυτή η φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 21 Ιανουαρίου. Τότε θα συγκληθεί και το συνέδριο του SPD, που θα αποφασίσει για τη στάση του κόμματος. Οι μέχρι στιγμής επιλογές είναι: συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενδεχομένως παροχή στήριξης σε μια κυβέρνησης μειοψηφίας των χριστιανικών κομμάτων ή επαναληπτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας φαίνεται ωστόσο να το αποκλείει η Άγκελα Μέρκελ. Σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών για το σχηματισμό κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται ότι η καγκελάριος θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σχετικα αρθρα

Πέντε Γερμανοί Σοφοί : Μόνο στην Ελλάδα δεν αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες

admin

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Ο «παγωμένος» Γενάρης των «καυτών» ανατροπών

admin

Το ιμπεριαλιστικό ένστικτο της Ρωσίας

admin

«Μαύρος» Σεπτέμβρης με ρήγμα ΕΕ-ΔΝΤ

admin

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Η Γαλλία έπιασε πάτο…

admin

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

Τα ευρωομόλογα ξανά στο προσκήνιο

admin

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, πανωλεθρία για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

admin

ICAP: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων το 2016

admin

DW: Το SPD χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin

Στον αστερισμό της λιτότητας

admin

Γιατί η Κίνα επενδύει περισσότερο στην Ευρώπη

admin