Image default
Πρώτο Θέμα

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού υπονομεύει τις εκκλήσεις για παύση του QE

ecb flags web thumb largeΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έλαβε μια υπενθύμιση ότι θα πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο για να ανέβουν οι τιμές, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την πτώση της ανεργίας.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 1,4% τον περασμένο μήνα από το 1,5% του Νοεμβρίου, και το βασικό επιτόκιο απροσδόκητα απέτυχε να επιταχυνθεί, μένοντας στο 0,9%. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ όταν κρίνει πότε πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα ενίσχυσής της, παρόλο που ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προειδοποιούν για τους κινδύνους της αναβολής της απόφασης για πάρα πολύ καιρό.

bb ecb 50118 1

Με πολλαπλές αναφορές να δείχνουν ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένη οικονομική ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ, το συναίσθημα μπορεί να μετατοπίζεται στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα δημόσια σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες είδαν τυπικά γεράκια του συμβουλίου όπως ο Γενς Βάιντμαν και η Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ της Γερμανίας να βρίσκουν κάποιες από τις απόψεις τους να επαναλαμβάνονται από σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ, βασικού αρχιτέκτονα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των καταναλωτικών τιμών παραμένει μικρότερη από το στόχο της τάξης του μόλις 2% και η ΕΚΤ προβλέπει ότι τα κέρδη θα παραμείνουν υποτονικά για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους πριν από την ανάκαμψη. Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος αποκλείει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα, την ενέργεια και τον καπνό, ως σημαντικό δείκτη για το πού θα καταλήξει ο βασικός ρυθμός.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα του πληθωρισμού λόγω του πετρελαίου, αλλά αυτό που παραμένει κρίσιμο είναι ο δομικός», δήλωσε πριν από την έκθεση ο Νικ Κούνις, επικεφαλής της έρευνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην ABN Amro στο Άμστερνταμ. «Εάν πρόκειται να δούμε επίπεδες ενδείξεις για τον δομικό πληθωρισμό – και αν δούμε επίπεδες ενδείξεις μισθών – τότε αυτό θα έκανε την ΕΚΤ επιφυλακτική.»

Ο ρυθμός του QE μειώθηκε κατά το ήμισυ φέτος στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα, αν και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επανέλαβε μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της 14ης Δεκεμβρίου ότι οι αγορές θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσαν να παραταθούν ξανά. Το απόθεμα θα φτάσει τουλάχιστον στα 2,55 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων του μείον 0,4% δε θα αυξηθεί παρά πολύ μετά την παύση των αγορών.

Ο απολογισμός αυτής της συνάντησης θα δημοσιευθεί στις 11 Ιανουαρίου και μπορεί να δώσει κάποια εικόνα για το κατά πόσο διχασμένοι είναι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μπαίνοντας στο 2018. Ορισμένοι έχουν ήδη διατυπώσει τη θέση τους.

Ο Κερέ, υπεύθυνος για τις πράξεις αγοράς της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Caixin Global τον περασμένο μήνα ότι υπήρξε «εύλογη πιθανότητα» ότι η τελευταία επέκταση των αγορών ενεργητικού θα είναι η τελευταία.

Ο συνάδελφός του Υβ Μερς δήλωσε στο γερμανικό Boersen-Zeitung ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην δράσει τόσο διστακτικά ώστε να πέσει «πίσω από την καμπύλη». Ενώ υποστηρίζει την προσοχή στην έξοδο από τα μέτρα ενίσχυσης, ευνοεί μια απόφαση πριν από το καλοκαίρι.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sueddeutsche Zeitung ότι το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι «εν όψει».

Αυτές οι απόψεις υποστηρίζονται από έρευνες που δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ είναι η ισχυρότερη σε σχεδόν επτά χρόνια τον Δεκέμβριο. Η γερμανική ανεργία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα και οι ισπανικές αιτήσεις ανεργίας έπεσαν τα μέγιστα από τον Ιούνιο.

Σε μια ένδειξη ότι οι μισθολογικές πιέσεις μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται, η IG Metall της Γερμανίας πιέζει για αύξηση μισθών 6% για λογαριασμό 3,9 εκατομμυρίων μεταλλοτεχνητών και μηχανικών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μετά από μια αρχική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας που εγκρίθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντράγκι δεν έχει μιλήσει πρόσφατα δημοσίως, ούτε και οι συνήθως υποχωρητικοί αξιωματούχοι όπως ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάντσιο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Πέτερ Πράετ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος. Η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

«Θα ήμουν προσεκτικός στην ερμηνεία αυτής της ώθησης από τα γεράκια ως κάτι που αντιπροσωπεύει μια γενική άποψη μέχρι να ακούσετε ανθρώπους όπως ο Πράετ να μιλούν», δήλωσε ο Κούνις. «Ωστόσο, φαίνεται λογικό ότι έξι μήνες στο μέλλον μπορεί να αποφασίσουν να μην προχωρήσουν περαιτέρω με μια νέα επέκταση.»

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin