Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

angie in black and whiteΤο κομματικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ της κάνει τη ζωή της πιο δύσκολη, καθώς οι σκληροπυρηνικοί επιδιώκουν να αναγκάσουν τη γερμανίδα καγκελάριο να μεταβεί στα δεξιά στις συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης.

Μετά από περισσότερο από τρεις μήνες μετά το αδιέξοδο αδράνειας, η Μέρκελ αναζητά αυτήν την βδομάδα δέσμευση από τους αντιπάλους Σοσιαλδημοκράτες να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την επέκταση της κυβερνητικής τους συμμαχίας. Οποιοδήποτε σύμφωνο συνασπισμού πρέπει να περιλαμβάνει το συντηρητικό αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, και τη σκληρή της γραμμή για τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα 12 χρόνια της Μέρκελ στην εξουσία τροφοδοτούν μια αυξανόμενη αίσθηση σε τμήματα του μπλοκ της ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που άρχισαν την Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία για την τρέχουσα σοδειά ηγετών να παραμείνουν στην εξουσία. Η εν ενεργεία καγκελάριος, ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεχόφερ – που σύντομα θα αντικατασταθεί ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας από έναν νεότερο ηγέτη – είναι όλοι ευάλωτοι σε μια μεταβαλλόμενη δημόσια διάθεση η οποία είναι σκεπτική για έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό».

«Και οι τρεις ηγέτες των κομμάτων έχουν έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για την επιτυχία των συνομιλιών συνασπισμού», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. Μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το SPD να δέχεται τα όρια στη μετανάστευση που ζητά η CSU σε αντάλλαγμα για διευρυμένες παροχές υγείας και γήρατος, ανέφερε.

Η Μέρκελ επίσης καλεί τους συντηρητικούς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσής της να αντισταθούν στη δημοσιονομική χαλάρωση.

«Δεν είμαι τόσο χαρούμενος για τον υποκείμενο τόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μίκαελ Κρέτσμερ, ο πρωθυπουργός του ανατολικού κράτους της Σαξονίας της CDU, καθώς οι συνομιλίες άρχισαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο. «Η πολιτική δεν αφορά τη δαπάνη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων των φορολογουμένων, πρόκειται για τη δημιουργία χώρου για τις μελλοντικές γενιές.»

Ο Σουλτς είπε στη Μέρκελ και τον Ζεχόφερ την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική του σταδιοδρομία θα τελειώσει εάν τα τρία κόμματα δεν μπορέσουν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Bild. Ο Ζεχόφερ συμφώνησε και φάνηκε να υποδηλώνει ότι η Μέρκελ αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο, ανέφερε η Bild.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μέχρι την Πέμπτη. Αν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος, οι ηγέτες του SPD θα ζητήσουν μια συνδιάσκεψη του κόμματος στις 21 Ιανουαρίου για να υποστηρίξουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο πολιτικής για μια κυβέρνηση.

Πολλά μέλη του SPD διστάζουν να υπηρετήσουν ως κατώτερος συνεργάτης της Μέρκελ για τρίτη φορά, αφού η στήριξη του κόμματος βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις μη τελεσίδικες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η σύνοδος του SPD «είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Μάρτιν Σουλτς» δήλωσε ο Σμίντινγκ.

Η προσωπική οικειότητα και η ελευθερία του προϋπολογισμού που δημιουργείται από την οικονομική άνθηση της Γερμανίας μπορεί να εξομαλύνουν τον δρόμο προς μια συμφωνία. Η Μέρκελ έχει κυβερνήσει με το SPD για οκτώ από τα 12 έτη της θητείας της σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας.

Η Μέρκελ, 63 ετών, ανασυντάσσεται αφού η προσπάθειά της να οικοδομήσει μια κυβέρνηση με το υπέρ της αγοράς Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών και τους Πράσινους κατέρρευσε τον Νοέμβριο. Θεώρησε την αποχώρηση του FDP ως μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη θέση της, παρά ως αποτέλεσμα πολιτικών διαφωνιών, σύμφωνα με πρόσωπο που ήταν εξοικειωμένο με την σκέψη της εκείνη την εποχή.

Το πιο μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο της σύγχρονης Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αφήσει σε αναμονή τις αποφάσεις για τα πάντα, από την πολιτική της ευρωζώνης έως τις κυβερνητικές δαπάνες, τη μετανάστευση και τα κοινωνικά προγράμματα. Εάν η προσπάθεια συνασπισμού αποτύχει, η Μέρκελ μπορεί να καταλήξει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες εκλογές στις οποίες είπε ότι θα κατέβει και πάλι.

Η CSU της Βαυαρίας παρουσίασε τη θέση της σε άρθρο στην εφημερίδα Die Welt, το οποίο έγραψε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος. Είπε ότι το κόμμα είναι η εμπροσθοφυλακή μιας «συντηρητικής επανάστασης» που απορρίπτει την υπερβολική μετανάστευση, την πολιτική ορθότητα και την αυταρχική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο εισήλθε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με 12,6 τοις εκατό των ψήφων τον Σεπτέμβριο, αφού διέβαλε τη Μέρκελ επειδή αρνήθηκε να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες. Το μπλοκ της Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές με το 32,9%, το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949.

Σχετικα αρθρα

RUBINI:Γιατί ο Μπάιντεν είναι καλύτερος από τον Τραμπ για την οικονομία

admin

Η ΕΚΤ «πήρε το όπλο της» – Λέϊν: Εχθρός το ισχυρό ευρώ – Ανοδικά τα ομόλογα

admin

DW: Η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία

admin

Γιατί έχει σημασία η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

admin

Όσα πρέπει να προσέξουμε το 2018

admin

Γιατί η ΕΕ διακινδυνεύει με την Τουρκία

admin

Ζεστοί οι Ρώσοι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

admin

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

admin

Goldman και Deutsche Bank αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την Τουρκία

admin

Λεφτά υπάρχουν. Αλλά για ποιους;

admin

O «φτωχός» ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ

admin

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

admin

Πώς η Τουρκία εκβίασε την ΕΕ

admin

Ο Ψυχρός Tech-Πόλεμος μόλις άρχισε…

admin

Οι μικρομέτοχοι στο… απόσπασμα

admin

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

DW: Πρώτο εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Κόντε

admin