Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η Τράπεζα της Ιταλίας θέλει να αλλάξει το θέμα

bank of italyΑπό τότε που ανέλαβε από τις εθνικές αρχές ως επικεφαλής της εποπτείας της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περηφανεύεται για την αποφασιστική της στάση όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια. Αλλά έχει παραμελήσει άλλους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα;

Αυτή είναι η θέση ενός περίεργου εγγράφου που δημοσιεύθηκε από την Τράπεζα της Ιταλίας στα τέλη Δεκεμβρίου. Η ιταλική κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται με την ΕΚΤ στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική όσον αφορά τα λεγόμενα περιουσιακά στοιχεία του επιπέδου 2 (L2) και του επιπέδου 3 (L3) . Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά μέσα που δεν διαπραγματεύονται σε ενεργές αγορές και για το λόγο αυτό είναι συνήθως αδιαφανή και δύσκολο να εκτιμηθούν. «Το ισχύον ρυθμιστικό πρότυπο αναφοράς δεν επαρκεί για να γίνει μια συνολική εκτίμηση των συνολικών κινδύνων που προκύπτουν από τα μέσα L2 και L3», αναφέρει το έγγραφο της Τράπεζας της Ιταλίας.

Η μελέτη είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιταλίας. Η BOI φοβάται ότι το σκληρό χέρι της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τιμωρεί αδικαιολόγητα τους ιταλούς δανειστές έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους στη Γαλλία και τη Γερμανία. Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων της ζώνης του ευρώ – συνέπεια της παρατεταμένης ύφεσης της Ιταλίας και μιας σειράς κακών δανειοληπτικών και εποπτικών αποφάσεων. Αντιθέτως, οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν λίγα επισφαλή δάνεια, αλλά οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι περιουσιακά στοιχεία «επιπέδου 2» και «επίπεδου 3»: μαζί, αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου της ζώνης του ευρώ.

Η Τράπεζα της Ιταλίας δικαίως υπενθυμίζει στους εποπτικούς φορείς την επικινδυνότητα αυτών των αδιάφανων οργάνων. Όπως αναφέρει η εργασία, καθώς τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, οι τράπεζες έχουν αρκετό περιθώριο να χειραγωγήσουν τις αξίες τους στους ισολογισμούς τους. Επομένως, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά ελεγκτικά πρότυπα, για παράδειγμα να είναι αυστηρά τα εσωτερικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες της ευρωζώνης για να καθορίσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Ο SSM ξεκίνησε πρόσφατα μια «στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών υποδειγμάτων» (TRIM), η οποία θα οριστικοποιηθεί το 2019. Εφόσον αυτό οδηγεί σε πιο δίκαιες και πιο συνετές αποτιμήσεις, αποτελεί ασφαλώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, η σύγκριση μεταξύ της επικινδυνότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιουσιακών στοιχείων «επιπέδου 2» και «επιπέδου 3» είναι άστοχη. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στις τράπεζες που κατέχουν μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, όπως είναι οι συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων: υπό την προϋπόθεση ότι είναι σωστά καταλογισμένες, οι περισσότερες από αυτές αποτελούν μόνο μέρος της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας τράπεζας. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας δανειστής πρέπει να κρατήσει σημαντικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία του, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και για τον δυναμισμό της οικονομίας στο σύνολό της: σημαίνει ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν κεφάλαια για να κρατήσουν ζωντανές τις εταιρείες «ζόμπι», σε αντίθεση με την υποστήριξη των ανταγωνιστών τους.

Η Τράπεζα της Ιταλίας παίρνει δύο επευφημίες για την υπενθύμιση στην ΕΚΤ των κινδύνων που κρύβονται πίσω από σύνθετα χρηματοπιστωτικά μέσα. Τώρα, πρέπει να επιστρέψει στο εγχείρημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων – σε αυτή τη φάση του κύκλου, παραμένει το πιο επείγον καθήκον της ευρωζώνης.

Σχετικα αρθρα

Το καταλανικό ερώτημα χρειάζεται μια δημιουργική απάντηση

admin

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin

Η Ευρώπη απειλείται με βαλκανική κρίση

admin

Ελβετία: ξαναχτίζοντας το όνομα

admin

Δε γλιτώνουν οι κύριες συντάξεις…

admin

Η ΕΚΤ στέκει ατάραχη απέναντι σε μια ιταλική τράπεζα που ζορίζεται

admin

Bloomberg: «Τριπλή επίθεση» στον Ερντογάν από νέο κύμα κρουσμάτων, πραγματική οικονομία και φούσκα δανεισμού

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Οι πραγματικοί ήρωες της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Ο Τουσκ προειδοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ευρώπη»

admin

Η ανάκαμψη δεν είναι εξυγίανση

admin

Ευρω-πλεόνασμα κατήφειας με την αποδυνάμωση της Γερμανίας

admin

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

admin

Η 15η Ιουλίου δώρο του Αλλάχ για τον Ερντογάν

admin

Το τέλος της εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Και δεν θα είναι “αναίμακτο”

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Έφοδοι στην Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

admin