Image default
Πρώτο Θέμα

Εμπόριο και κεντρικές τράπεζες θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των επενδυτών

Investment Finance shutterstock 258863162 e1446828454273Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν σχετικά συγκρατημένος τους τελευταίους μήνες σε ό, τι αφορά το εμπόριο, περίοδο που σχεδόν επικαλύπτει τον χρόνο που χρειάστηκε για να περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση.

Ήταν υπό πίεση να μη μιλήσει γι’ αυτό κατά τη διάρκεια των φορολογικών διαπραγματεύσεων, αλλά το 2018 είναι πιθανό να φέρει έναν πολύ διαφορετικό Τραμπ. Αυτό το υλικό «οικονομικού εθνικισμού» δεν είναι μόνο λόγια. Ο Τραμο είναι ένας αληθινός πιστός του προστατευτισμού και πιθανότατα σύντομα θα δούμε tweets σχετικά με τους δασμούς.

Ας υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον χρηματοπιστωτικό χώρο συμφωνούν για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μια αποπληθωριστική άνθηση και αύξηση του βιοτικού επιπέδου σχεδόν όλων, εκτός από τους εργαζομένους βιομηχανιών στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίοι ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτεροι ηττημένοι. Σε μια παγκόσμια αγορά εργασίας, ήταν απλά μη ανταγωνιστικοί. Δεν είναι δικό τους λάθος. Αλλά η τραγωδία είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιτίθενται στο ελεύθερο εμπόριο σύμφωνα με την αρχή ότι είναι άδικο, μια άποψη στην οποία τα έθνη αναδυόμενων αγορών σίγουρα αντιτίθενται.

Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισαν το 2018 με τον ίδιο τρόπο που τελείωσαν το 2017, με μεγάλη ισχύ σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Έχει παρατηρηθεί από πολλούς ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο θα έχουμε έναν ειλικρινή εμπορικό πόλεμο και οι κεντρικές τράπεζες θα απομακρυνθούν από μέτρα έκτακτης νομισματικής πολιτικής. Έχουν υπάρξει εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με τρόπο ουσιαστικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης υπήρξε η πιο στρεβλωτική πολιτική στη σύγχρονη ιστορία των κεντρικών τραπεζών, οδηγώντας τις αποδόσεις ακόμη και σε χαμηλά ποιοτικά ομόλογα σε αμελητέα επίπεδα.

Μια έξοδος της ΕΚΤ από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης χαρακτηρίζεται ως πιθανή και πολλοί υποτιμούν την πιθανότητα νομισματικής αυστηρότητας στην Ιαπωνία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος οικονομικού ατυχήματος. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατέχει περίπου το 70% της αγοράς του έθνους για εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματιστηριακής αγοράς. Έχουν αγοράσει τόσα κρατικά χρέη που η αγορά κρατικών ομολόγων έχει πάψει να λειτουργεί. Υπήρξε ακόμη ανοικτή συζήτηση μεταξύ των αναλυτών της BOJ που ακυρώνουν πραγματικά το δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε τρισεκατομμύρια σε έντυπα γεν να παραμένουν στην κυκλοφορία.

Έτσι, αν και δεν είναι δύσκολο να κάνουμε μια απαισόδοξη δήλωση για το χρηματιστήριο, όσοι έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις τα τελευταία χρόνια φαίνονται αρκετά ανόητοι. Αλλά είναι ένα αξίωμα των μετοχών που θέλετε να είστε αισιόδοξοι όταν οι κεντρικές τράπεζες προσθέτουν ρευστότητα και απαισιόδοξοι όταν την αποσύρουν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποχωρεί σταδιακά από μια πολύ μακρά περίοδο αρνητικών πραγματικών επιτοκίων και έχει αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο στόχος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι πάνω από το 2% στο τέλος του έτους. Σε κάποιο σημείο, τα υψηλότερα επιτόκια πρόκειται να δαγκώσουν.

Όσο για τον Τραμπ, αν ξεκινήσει δασμούς κατά της Κίνας σε πράγματα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο και η Κίνα εξαπολύσει αντίποινα και οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και πάλι, οδηγώντας σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες ακαδημαϊκές αντιρρήσεις ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά το παγκόσμιο ΑΕΠ. Θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ, αλλά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές.

Αλλά αν η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε αποπληθωρισμό στην τιμή των μεταποιημένων προϊόντων – σκεφτείτε τις τηλεοράσεις 300 δολαρίων στο Wal-Mart – ένας εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει πληθωρισμό – πολύ πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει τη λύπη τους για το γεγονός ότι τα εισοδήματα έχουν παγώσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι αρκετά υψηλό, επειδή το δολάριό τους φτάνει για πολύ περισσότερα. Τα πράγματα είναι φτηνά – τα ασημικά και οι λάμπες και τα παιχνίδια, τα γάντια του μπέιζμπολ και τα πλυντήρια πιάτων. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα πράγματα ήταν ακριβά. Έχουμε ξεχάσει πώς ήταν.

Αυτοί οι δίδυμοι κίνδυνοι του εμπορίου και της ρευστότητας είναι αρκετά σημαντικοί. Για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ενός πραγματικού πυρηνικού πολέμου, κάτι που η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να βρίσκει σχεδόν αστείο. Η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου θα ήταν μια εξαιρετικά κακή απόφαση. Η κατάργηση της διευκόλυνσης στη νομισματική πολιτική θα ήταν μια εξαιρετικά καλή απόφαση. Εάν και τα δύο συμβούν ταυτόχρονα, το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον έτος.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin