Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ιταλικοί πολιτικοί πρέπει να σοβαρευτούν

elections 645x385Οι πολιτικοί της Ιταλίας δεν είναι γνωστοί για τον νηφάλιο ρεαλισμό τους, αλλά οι εκστρατείες πριν τις εκλογές της Ιταλίας στις 4 Μαρτίου είναι κάτι νέο.

Τα πολιτικά κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις πιο πλούσιες υποσχέσεις – από τον επίπεδο φόρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι το «εισόδημα των πολιτών» του Κινήματος Πέντε Αστέρων – χωρίς να παρέχουν αξιόπιστες εξηγήσεις για το πώς θα πληρώσουν για αυτές.

Αυτό το είδος δημοσιονομικής ονειροπληξίας είναι ιδιαίτερα απερίσκεπτο στην Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 130% του εθνικού εισοδήματος. Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να προωθούν το πώς θα φέρουν το χρέος υπό έλεγχο, χωρίς να υπόσχονεται να το καταστήσουν ακόμα μεγαλύτερο.

Δύο παράγοντες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αύξησης της ανευθυνότητας. Η μία είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία βοήθησε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης στο 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ανάκαμψη για να μειώσει περαιτέρω τον δανεισμό, δημιουργώντας χώρο για να αυξήσει τις δαπάνες όταν ξεσπάσει η επόμενη ύφεση. Αντί αυτού, οι καλύτερες προοπτικές προτρέπουν σε εκκλήσεις για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, θα ήθελε να αυξήσει το δανεισμό στο 2,9% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο νέος εκλογικός νόμος της Ιταλίας – ένα μείγμα πλειοψηφικού συστήματος και αναλογικής εκπροσώπησης. Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να κυβερνά μόνο του. Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να κρατήσουν τον λόγο τους. Θα είναι σε θέση να αποδώσουν τις αθετημένες υποσχέσεις τους στην ανάγκη να συνεργαστούν με τους εταίρους του συνασπισμού.

Μια πολύτιμη ευκαιρία για να συζητήσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας πρόκειται συνεπώς να σπαταληθεί. Το θέμα δύσκολα θα μπορούσε να ήταν πιο επείγον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και το πρόγραμμα πρόκειται να λήξει τον Σεπτέμβριο. Καθώς η έκτακτη ενίσχυση της ΕΚΤ τελειώνει, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας είναι πιθανό να αυξηθεί.

Επίσης, η Ρώμη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευθύνη, προκειμένου να έχει κάποια επιρροή στην επερχόμενη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης. Η ιταλική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει την αύξηση του επιμερισμού των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών – για παράδειγμα, με ένα κοινό πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας. Η Γερμανία είναι απίθανο να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους μέτρα, εκτός εάν η Ρώμη αποδείξει τη δημοσιονομική της ακεραιότητα.

Οι Ιταλοί πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι να αποδείξουν το αντίθετο. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η δημοσιονομική ονειροπόληση, τόσο πιο σίγουρο είναι να τελειώσει με μια δυσάρεστη αφύπνιση.

Σχετικα αρθρα

Τα δέκα πρόσωπα που θα καθορίσουν την Ευρώπη το 2017

admin

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Η εκκεντρική οικονομική θεωρία του παράλληλου σύμπαντος της Γερμανίας

admin

Ο Ιταλός Ντόναλντ Τραμπ κυβερνά την Ιταλία

admin

O αγώνας δρόμου του κ.Τσίπρα

admin

Ελληνική οργή εν μέσω φόβων για συμφόρηση προσφύγων

admin

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

admin

Τα 3 σενάρια για την αξιολόγηση και στο βάθος το QE

admin

Η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ευρώπη

admin

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Περί διάσωσης του ευρώ

admin

Οι εξελίξεις και οι επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων

admin

Επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στην καρδιά της Ευρώπης

admin

Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια του bitcoin για αξιοπιστία

admin

ΘΕΣγάλα:«Δημιουργηθήκαμε και αναπτυχθήκαμε μέσα στην κρίση»

admin

Η Μεγαλύτερη Ύφεση… είναι τώρα…

admin