Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ιταλικοί πολιτικοί πρέπει να σοβαρευτούν

elections 645x385Οι πολιτικοί της Ιταλίας δεν είναι γνωστοί για τον νηφάλιο ρεαλισμό τους, αλλά οι εκστρατείες πριν τις εκλογές της Ιταλίας στις 4 Μαρτίου είναι κάτι νέο.

Τα πολιτικά κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις πιο πλούσιες υποσχέσεις – από τον επίπεδο φόρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι το «εισόδημα των πολιτών» του Κινήματος Πέντε Αστέρων – χωρίς να παρέχουν αξιόπιστες εξηγήσεις για το πώς θα πληρώσουν για αυτές.

Αυτό το είδος δημοσιονομικής ονειροπληξίας είναι ιδιαίτερα απερίσκεπτο στην Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 130% του εθνικού εισοδήματος. Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να προωθούν το πώς θα φέρουν το χρέος υπό έλεγχο, χωρίς να υπόσχονεται να το καταστήσουν ακόμα μεγαλύτερο.

Δύο παράγοντες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αύξησης της ανευθυνότητας. Η μία είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία βοήθησε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης στο 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ανάκαμψη για να μειώσει περαιτέρω τον δανεισμό, δημιουργώντας χώρο για να αυξήσει τις δαπάνες όταν ξεσπάσει η επόμενη ύφεση. Αντί αυτού, οι καλύτερες προοπτικές προτρέπουν σε εκκλήσεις για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, θα ήθελε να αυξήσει το δανεισμό στο 2,9% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο νέος εκλογικός νόμος της Ιταλίας – ένα μείγμα πλειοψηφικού συστήματος και αναλογικής εκπροσώπησης. Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να κυβερνά μόνο του. Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να κρατήσουν τον λόγο τους. Θα είναι σε θέση να αποδώσουν τις αθετημένες υποσχέσεις τους στην ανάγκη να συνεργαστούν με τους εταίρους του συνασπισμού.

Μια πολύτιμη ευκαιρία για να συζητήσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας πρόκειται συνεπώς να σπαταληθεί. Το θέμα δύσκολα θα μπορούσε να ήταν πιο επείγον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και το πρόγραμμα πρόκειται να λήξει τον Σεπτέμβριο. Καθώς η έκτακτη ενίσχυση της ΕΚΤ τελειώνει, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας είναι πιθανό να αυξηθεί.

Επίσης, η Ρώμη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευθύνη, προκειμένου να έχει κάποια επιρροή στην επερχόμενη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης. Η ιταλική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει την αύξηση του επιμερισμού των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών – για παράδειγμα, με ένα κοινό πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας. Η Γερμανία είναι απίθανο να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους μέτρα, εκτός εάν η Ρώμη αποδείξει τη δημοσιονομική της ακεραιότητα.

Οι Ιταλοί πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι να αποδείξουν το αντίθετο. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η δημοσιονομική ονειροπόληση, τόσο πιο σίγουρο είναι να τελειώσει με μια δυσάρεστη αφύπνιση.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin