Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στο City να ευημερήσει

cΤην περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τους γερμανούς επιχειρηματικούς ηγέτες να βοηθήσουν στην επίτευξη καλής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το αίτημα αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι επιχειρήσεις της Ευρώπης έχουν πολλά να κερδίσουν από το να διατηρήσουν το Λονδίνο ως ένα ακμάζον χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η πόλη είναι μακράν το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη. Το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε πάνω από τα τρία τέταρτα του κύκλου εργασιών της στην ΕΕ, 85% των περιουσιακών στοιχείων αμοιβαίου κεφαλαίου και σχεδόν το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ορισμένοι στην ΕΕ των 27 βλέπουν το Brexit ως μια ευκαιρία να προσελκύσουν μέρη αυτής της επιχείρησης – και έχουν δίκιο. Ωστόσο, δε θα είναι εύκολο να αναπαραχθεί ο πλούτος της εμπειρογνωμοσύνης που δημιούργησε η πόλη. Επιπλέον, μερικές από τις χρηματοπιστωτικές υποδομές του Λονδίνου – το σύστημά τους για την εκκαθάριση παραγώγων, για παράδειγμα – είναι πολύπλοκες και ευαίσθητες. Η μετεγκατάσταση θα είναι επικίνδυνη, ειδικά αν πρέπει να γίνει απότομα. Οι πελάτες του City στην ΕΕ ενδιαφέρονται για την ελαχιστοποίηση αυτής της διαταραχής.

Βεβαίως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να περιμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα να συνεχιστεί όπως πάντα για την πόλη. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσουν τα αυτόματα «διαβατήριά» τους για να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ. Πολλές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα ήθελαν να παραμείνουν στο Λονδίνο, αλλά δεν θα είναι σε θέση να χάσουν αυτές τις άδειες: η ΕΕ των 27 αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Παρ’ όλα αυτά, θα έπρεπε να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός. Η Βρετανία και η ΕΕ των 27 θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποια μορφή ρυθμιστικής «ισοδυναμίας» – σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα αναγνώριζε ότι οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ίδιοι με τους δικούς της. Η ιδέα δεν είναι καινούρια: η Ευρώπη εφαρμόζει ήδη την αρχή της ισοδυναμίας στις συναλλαγές της με άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Για να είναι χρήσιμη για το Λονδίνο, η ισοδυναμία θα πρέπει να επεκταθεί σε νέους τομείς δραστηριοτήτων – αλλά δεν υπάρχει λόγος να μη συμβεί αυτό. Αυτό θα έδινε στις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας μερική πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ.

Η κίνηση θα παρέμενε ακόμη σε καμία περίπτωση ανώδυνη. Η μερική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να είναι μόνο αυτό – μερική. Η Βρετανία ίσως χρειαστεί να δεχτεί ορισμένους κανόνες χωρίς να έχει λόγο και δεν θα μπορέσει να αφήσει τους οικονομικούς κανόνες της να αποκλίνουν πολύ από της Ευρώπης στο μέλλον.

Για το Λονδίνο και για τους πελάτες του City στην ΕΕ, όλα αυτά θα απέχουν πολύ από το να παραμείνουν απλά στην ΕΕ και στην ενιαία αγορά της. Αλλά μια συμφωνία σε αυτές τις γραμμές θα ήταν πολύ καλύτερη από καθόλου συμφωνία, και όχι μόνο για τη Βρετανία. Η Ευρώπη έχει επίσης συμφέρον να καταλήξει σε συμφωνία.

Σχετικα αρθρα

Γενς Μπάστιαν: Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Αγάπη και μίσος μεταξύ της Ελλάδας και της δύσης

admin

Θρίλερ με τους οίκους αξιολόγησης!

admin

ΕΚΠΑ:Κίνδυνος λουκέτου για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Μια μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την επιφυλακτικότητα των Γερμανών

admin

Διχασμένος και ο στρατός στη Βενεζουέλα

admin

Αυτόματο κούρεμα οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες το Νοέμβριο

admin

Μία εναλλακτική λύση για τα σφάλματα του συστήματος

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

admin

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

admin

Σε τροχιά για κάλπες η χώρα

admin

Ελλάδα και ορκωμοσίες: έκτακτες συνεδριάσεις της Bundestag

admin

Πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ;

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin