Image default
Πρώτο Θέμα

Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

Ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διάφορες τάσεις ενισχύονται. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Demopolis, το κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 29,2% της πρόθεσης ψήφου και είναι πρώτο κόμμα. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματτέο Ρέντσι με το 23,5% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 15,6%.

Τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν συμμαχήσει με καμία άλλη πολιτική δύναμη. Σε ό,τι αφορά συνολικά όλη την κεντροδεξιά συμμαχία, η πρόθεση ψήφου φτάνει στο 36,3%, ενώ για την κεντροαριστερά δεν ξεπερνά το 27%. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι βάσει των μέχρι τώρα γκάλοπ, καμία παράταξη ή κόμμα δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις, παράλληλα, δείχνουν ότι μόνο το 62% των Ιταλών εννοεί να πάει να ψηφίσει και ότι το 78% πιστεύει ότι τα κόμματα δεν πρόκειται να σεβαστούν ούτε μια προεκλογική τους υπόσχεση.

Η εκστρατεία για τις εκλογές μόλις άρχισε αλλά οι Ιταλοί δείχνουν να έχουν ήδη κουραστεί και πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι στο τέλος δεν αποκλείεται να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Μπερλουσκόνι και της κεντροαριστεράς με κύριο κοινό στοιχείο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Προβλήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και στου συντηρητικούς 

Παράλληλα, στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθούν και περιφερειακές εκλογές στο Λάτιο και την Λομβαρδία, με πρωτεύουσες την Ρώμη και το Μιλάνο. Σύμφωνα με τα πρώτα γκάλοπ στην περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας, στην πρόθεση ψήφου έχουν προβάδισμα τα Πέντε Αστέρια. Στην δε Λομβαρδία, την προτίμηση των ψηφοφόρων, έως τώρα, φέρεται να συγκεντρώνει ο κεντροδεξιός υποψήφιος Αττίλιο Φοντάνα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, δυσκολεύεται εμφανώς να ξεπεράσει τη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει: τα έως τώρα ποσοστά του είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δέκα ετών. Η πρόταση του Ρέντσι να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών στην δημόσια τηλεόραση δεν έπεισε και ο διάλογος με τις δυνάμεις της αριστεράς συναντά συνεχή εμπόδια.

Δεν λείπουν, βέβαια, και κάποια προβλήματα για την συντηρητική παράταξη. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η εισαγγελία του Μιλάνου φέρεται να ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν από τον Μπερλουσκόνι σε Κινέζους επιχειρηματίες. Ερευνάται το ενδεχόμενο, να υπήρξε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με υπερβολικά υψηλή τιμή πώλησης και υπερεκτίμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιλάνου, Φραντσέσκο Γκρέκο, έκανε γνωστό ότι “σε αυτή την φάση δεν διεξάγεται έρευνα που να αφορά την πώληση της ομάδας της Μίλαν”.

Σχετικα αρθρα

FT: Φιλικές στην αγορά μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

admin

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

admin

Τι δείχνουν σήμερα τα «ταμεία» των τραπεζών

admin

Αδύναμα κράτη, φτωχές χώρες

admin

Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από Αργεντινή και Τουρκία

admin

Η κούρσα της Μέρκελ για την τέταρτη θητεία γίνεται πιο περίπλοκη

admin

Τι σημαίνει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις παγκόσμιες αγορές

admin

Πώς να κυβερνηθεί μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Συντάξεις: Κίνδυνος… τρακαρίσματος με ΔΝΤ – αγορές!

admin

Μια λογική απάντηση στους παράλογους δασμούς του Τραμπ

admin

Οι πιο πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι παρά το Brexit

admin

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

admin

Επενδυτικές Ευκαιρίες και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

admin

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

admin

Πέντε Γερμανοί Σοφοί : Μόνο στην Ελλάδα δεν αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες

admin

Ριζοσπαστικές θεραπείες για τα ασυνήθιστα οικονομικά δεινά

admin

Οι γαλλό-γερμανικές διαφορές για την άμυνα καθιστούν ευάλωτη την Ευρώπη

admin

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin