Image default
Πρώτο Θέμα

Ελληνική Άνοιξη

greek parliament peopleΕίναι Grexit με μια διαφορά. Το 2018 θα πρέπει να είναι το έτος που η Ελλάδα θα ολοκληρώσει οκτώ χρόνια οικονομικής καθοδήγησης, κλείνοντας ένα κεφάλαιο σε μια εξαιρετική περίοδο στην καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της ΕΕ.

Ο Αύγουστος είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου και η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ήσυχα με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το καλοκαίρι. Σε ένα γνωστό τελετουργικό, το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε αυτή την εβδομάδα το τελευταίο βουνό των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων – που αγγίζουν τα πάντα, από τις αγορές ενέργειας έως τα συνδικάτα – για να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση των χρημάτων διάσωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να υπογράψουν την προτελευταία αξιολόγησης της διάσωσης τη Δευτέρα.

Σε μια τελευταία πράξη αμφισβήτησης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο για να εξαπολύσουν την οργή τους εναντίον των εργατικών νόμων που δυσκολεύουν τα συνδικάτα να πραγματοποιούν απεργίες. «Ο νόμος είναι εντελώς μη δημοκρατικός, μια σύγχρονη μορφή δουλείας», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου του δημόσιου τομέα της Ελλάδας στην Έλανα Σμιθ του The Guardian.

Ωστόσο, για το ΣΥΡΙΖΑ, οι διαμαρτυρίες θα αποτελέσουν μια δευτερεύουσα ταλαιπωρία στην κατά τα άλλα ομαλή πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική ανεξαρτησία. Από πέρυσι, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σταθερά τα ταμειακά αποθέματά της για να προετοιμαστεί για τη ζωή χωρίς οικονομικές εγχύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει ακόμη συμβουλές στους σοσιαλιστές της Γερμανίας για το πώς θα αναβιώσει καλύτερα η αποδυναμωμένη κεντροαριστερά της Ευρώπης.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο θα ήθελε ο κ. Τσίπρας.

Έχει γραφεί προηγουμένως για τους κινδύνους που συνεπάγεται το τέλος του μεγάλου ελληνικού πειράματος της ΕΕ. Δύο μακρόχρονες δικαστικές υποθέσεις έχουν επίσης αναδείξει την ανησυχία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κατάσταση των εγχώριων υποθέσεων της Ελλάδας. Η μία αφορά τον πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας και η άλλη ένας εκκρεμής δίκης κατά τριών πρώην αξιωματούχων της ευρωζώνης στο ταμείο ιδιωτικοποίησης της Αθήνας. Και οι δύο διώξεις αφορούν υποτιθέμενα εγκλήματα από τεχνοκράτες εναντίον του ελληνικού κράτους.

Για τους έμπειρους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης, οι δικαστικές σκηνές είναι εμβληματικές μιας άρχουσας τάξης (ανεξάρτητα από την πλευρά της) που δεν έχει αναλάβει ποτέ ευθύνη για τα γεγονότα πριν από το 2009. Ο Γιάννης Μουζάκης στη Μακρόπολη γράφει δικογραφικά για την αποτυχία του πολιτικού κατεστημένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης – ένα κράτος του οποίου οι δαπάνες ήταν μη ελεγμένες και εκτός ελέγχου.

Παράλληλα με την ευαισθησία της ΕΕ στο κράτος δικαίου της χώρας ή τη θεσμική της ετοιμότητα, υπάρχουν κάποιες δυνητικά δύσκολες μηχανικές για να κινηθεί η χώρα προς τη ζωή της μετά τη διάσωση. Πριν από την ημερομηνία εξόδου, οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε ευαίσθητες συνομιλίες για τη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα. Η άνοιξη φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία έναρξης, αλλά η απουσία μιας εν ενεργεία κυβέρνηση στο Βερολίνο θα μπορούσε να βάλει φρένο στη συζήτηση.

Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης. 

Σχετικα αρθρα

Αισιοδοξία στα hedge funds για το ευρώ για πρώτη φορά από το 2014

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν

admin

Η αντιλαϊκιστική εξαίρεση της Γερμανίας

admin

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

admin

Αντίστροφο 1989: η Ευρώπη ξαναχτίζει τείχη

admin

Το ευρώ: Nομισματική ένωση ή πολιτικός διχασμός;

admin

Ο πρόεδρος και η αγορά

admin

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της περιουσίας τους από την αρχή της κρίσης

admin

Το πόκερ του Τσίπρα για το Μακεδονικό

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

«Ντρίπλες» Τσίπρα για αποφυγή σύγκρουσης με Eurogroup!

admin

Οι δανειστές και ο… τρόμος του διπλού αδιεξόδου

admin

Η προέλαση του τζιχαντισμού

admin

Τα καιρικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας

admin

Όλο και πιο πιθανό το να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit

admin

Ενδείξεις ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2014

admin