Image default
Πρώτο Θέμα

Οι υψηλότερες αποδόσεις το 2018 δε σημαίνουν αναταραχή των αγορών

bonds money and stuffΟι επιδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων το 2017 συγκλόνισαν πολλούς, καθώς τα χρεόγραφα διατηρούσαν τη διαπραγμάτευση σε κλίμακα μεγέθους, τόσο στο πλαίσιο της υψηλότερης ανάπτυξης όσο και της σύσφιγξης του επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που υπερέβαινε τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων έχει προκαλέσει τόσες πολλές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων ότι μπορεί να είμαστε στο τέλος μιας από τις μεγαλύτερες ανοδικές αγορές της σύγχρονης ιστορίας για το σταθερό εισόδημα. Ωστόσο, ενώ το συγκεκριμένο επίπεδο των αποδόσεων είναι σημαντικό, η φύση της κίνησης και οι οδηγοί της θα διαδραματίσουν ίσο, αν όχι μεγαλύτερο, ρόλο στον προσδιορισμό των ευρύτερων επιπτώσεων στην οικονομία και στην αγορά.

Η απόδοση αναφοράς των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε μια περιοχή με μόνο 30 μονάδες βάσης για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Η απουσία τόσο υψηλότερων αποδόσεων όσο και μεγαλύτερης μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων ήταν αξιοσημείωτη δεδομένων όσων έγιναν αλλού στις αγορές και στην οικονομία.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών το 2017, συμπεριλαμβανομένων των 71 ρεκόρ ημερήσιου κλεισίματος για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, κανονικά θα συνδέεται με αύξηση των αποδόσεων. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία συγχρονίζεται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οδηγείται περισσότερο από γνήσιες οικονομικές δυνάμεις παρά χρηματοπιστωτικές, και όλο και πιο ευαίσθητη στην ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ κατανάλωσης, επενδύσεων και εμπορίου. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει τις αποδόσεις υψηλότερες και να τις κάνει πιο ασταθείς, σίγουρα μια πιο επιθετική Fed θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Πολλοί λόγοι έχουν αναφερθεί για το εκπληκτικό αποτέλεσμα του περασμένου έτους. Αυτοί κυμαίνονται από τον αντίκτυπο των «μη εμπορικών ροών» – ιδίως των αγορών τίτλων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και από επενδύσεις θεσμικών επενδυτών με βάση την ευθύνη – μέχρι τις αμφιβολίες σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της αύξησης της ρευστότητας. Και με ερωτήματα για τον συνεχιζόμενο ρόλο αυτών των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές της με ταχύτερο ρυθμό, οι αποδόσεις αυξήθηκαν σε όλον τον προηγμένο κόσμο και έγιναν κάπως πιο ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πού θα καταλήξουν οι αποδόσεις το 2018, φυσικά, θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και στην οικονομία. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδραση των τιμών της αγοράς, ιδίως του μεγάλου αριθμού περιουσιακών στοιχείων που αντανακλούν τις προεξοφλημένες μελλοντικές ταμειακές ροές. Επίσης, επηρεάζουν τις δραστηριότητες δανεισμού, πίστωσης και ενυπόθηκων δανείων. Και, μέσω των αγορών συναλλάγματος, μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ανάπτυξη.

Τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται αυτές οι υψηλότερες αποδόσεις. Τα μεγάλα άλματα τείνουν να είναι πιο αποδιοργανωτικά από βαθμιαίες αυξήσεις, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον κίνδυνο της άτακτης απομόχλευσης από υπερβολικά εκτεταμένα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι οδηγοί υψηλότερων αποδόσεων έχουν επίσης σημασία. Για παράδειγμα, οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές και στην οικονομία είναι πολύ λιγότερο σοβαρές εάν η άνοδος οφείλεται σε ισχυρότερη αύξηση χωρίς αποκλεισμούς, σε αντίθεση με ένα πολιτικό λάθος της κεντρικής τράπεζας ή ένα ατύχημα στην αγορά.

Πού μας αφήνει αυτό;

Οι υψηλότερες και πιο ασταθείς αποδόσεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με εκείνες του 2017, πρέπει να αποτελούν μέρος της βασικής γραμμής για το τρέχον έτος. Αυτό είναι απίθανο να είναι μια διαδικασία διαφυγής, καθώς η επιρροή των κεντρικών τραπεζών, αν και πιθανότατα θα μειωθεί, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική. Και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ανοσοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που τους επιτρέπουν εν μέρει τα σημαντικά κέρδη που μπορούν πλέον να αποκομίσουν από τις συμμετοχές τους σε μετοχές. Το ενδεχόμενο ευρύτερων διαταραχών θα περιοριστεί επίσης στην πιθανότητα ότι ο κύριος οδηγός θα είναι καλύτερη δυναμική ανάπτυξης – όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και αλλού.

Ναι, οι αποδόσεις πιθανόν να φτάνουν σε υψηλότερο επίπεδο φέτος, χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό μη οικονομικό σοκ. Αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του είναι μάλλον απίθανο να μεταφραστεί σε γενικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας ο λιγνίτης

admin

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού

admin

Ο John Paulson σκέφτεται το κλείσιμο του hedge fund του

admin

Γιατί ο κίνδυνος του Grexit είναι μεγαλύτερος τώρα απ’ ότι πριν…

admin

Τρόικα: Ρίχνει την κυβέρνηση με ένα… email!

admin

Εμφύλιος στη συγκυβέρνηση για το Μακεδονία του Μουζάλα

admin

Γιατί οι μετοχές μπορούν να αγνοήσουν τα ομόλογα

admin

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

admin

Ντίξον: Η Ευρώπη μολις έκανε δώρο 55 δισ. € στην Ελλάδα

admin

Η διόρθωση της μακροοικονομίας θα είναι δύσκολη

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» δεν φοβίζουν τις αγορές

admin

Πέντε πράγματα για να φοβόμαστε σε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία

admin

Οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία

admin

Το τέλος της εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Και δεν θα είναι “αναίμακτο”

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

Bloomberg: Η παράταση του δράματος απειλεί τις τράπεζες

admin

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την τιμή του πετρελαίου

admin

Μια περίεργη αποστροφή της Μέρκελ…

admin