Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιος θα κερδίσει από το επόμενο κραχ;

us stocks 20years filesΟι τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών μοιάζουν με τους αινιγματικούς διαλογισμούς των μεσαιωνικών μοναχών.

Αλλά οι πραγματικοί οδηγοί είναι πιο εγκόσμιοι. Οι έμποροι, μεγαλωμένοι με ιστορίες χρηματοοικονομικού θάρρους σαν το «The Big Short», θέλουν να είναι αυτοί που θα κερδίσουν από το επόμενο κραχ. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι ευκολότερο να προβλεφθεί η κατάρρευση παρά να χρησιμοποιηθεί.

Για να κερδίσετε χρήματα από τη μείωση των τιμών, μπορείτε να πουλήσετε βραχυπρόθεσμα, να αγοράσετε επιλογές πώλησης ή να μεταβείτε από επικίνδυνα σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία. Η επιτυχία απαιτεί ακριβή εκτίμηση του χρονικού ορίζοντα και του εύρους οποιασδήποτε μετατόπισης των αποτιμήσεων. Πρέπει να προβλέψετε τις κλάσεις και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που θα επηρεαστούν καθώς και τους φορείς της μετάδοσης. Πρέπει να προβλέψετε αν η προσαρμογή είναι σε τιμές ή σε στοιχεία δεύτερης τάξης, όπως η μεταβλητότητα ή η συσχέτιση.

Για να επιτύχει μεγάλη απόδοση, η κίνηση της αγοράς πρέπει να ενισχυθεί με μόχλευση. Το Quantum Fund του Τζορτζ Σόρος κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 1992 πουλώντας ανοιχτά τη βρετανική λίρα, χρησιμοποιώντας μόχλευση για να αυξήσει το ποσοστό απόδοσης. Το 2008, τα κεφάλαια που πραγματοποίησαν αστρικές αποδόσεις από τις ζημίες που προέκυψαν από τα υποτιμητικά δάνεια χρησιμοποίησαν παράγωγα, κυρίως συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης υποχρέωσης. Η πληρωμή σε σχέση με το ασφάλιστρο ή το κόστος των παραγώγων βελτίωσε τα κέρδη σε ποσοστιαίες μονάδες. Πολλαπλά επίπεδα μόχλευσης εντός των ίδιων των τίτλων αύξησαν περαιτέρω τις αποδόσεις.

Ωστόσο, η μόχλευση καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση μιας θέσης που έχει σχεδιαστεί για να επωφεληθεί από τις αναμενόμενες αλλαγές της αγοράς. Η αδυναμία κάλυψης κλήσεων περιθωρίου ή έκθεσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εκκένωση. Οι αντισυμβαλλόμενοι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί από τους εμπόρους που προέβλεπαν νωρίς την κρίση του 2008 δεν ήταν ικανοί να επωφεληθούν επειδή αναγκάστηκαν να κλείσουν πρόωρα τις θέσεις τους λόγω κλήσεων περιθωρίου. Άλλοι ωφελήθηκαν μόνο επειδή οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής διέσωσαν τους πολύ μεγάλους για να αποτύχουν αντισυμβαλλόμενους.

Ακόμη και αν η πρόβλεψη είναι σωστή, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αρχική θέση. Εάν ληφθεί θέση έναντι των υφιστάμενων επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να διατηρηθεί μόνο η αξία του χαρτοφυλακίου εάν οι φράκτες λειτουργούν όπως προβλέπεται. Αν αφήσουμε στην άκρη την απόλαυση της υπεροχής έναντι των ανταγωνιστών, δεν υπάρχει προσήλωση στην αξία, η οποία πρέπει επίσης να προσαρμοστεί για το κόστος αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων.

Η πώληση επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και η επένδυση με αμυντικό τρόπο έρχεται και με προκλήσεις. Περιλαμβάνει την αγορά «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων, μη συσχετιζόμενων με την αγορά αντισταθμιζόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου που υπόσχονται προστασία έναντι κάμψης ή επενδύσεων με βάση το κόστος με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας.

Το 2008, οι επενδυτές κέρδισαν από την κατοχή κρατικών ομολόγων, αλλά κυρίως από την ανατίμηση λόγω της αγοράς από την κεντρική τράπεζα. Σε μια μελλοντική κρίση, τα κρατικά ομόλογα μπορεί να μην αποτελούν καταφύγιο άνευ κινδύνου εάν επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα των κρατών. Υπάρχει επίσης κίνδυνος απώλειας από τις μεταβολές των επιτοκίων και του πιστωτικού περιθωρίου όταν η ασφάλεια πρέπει να πωληθεί πριν από την τελική λήξη.

Ορισμένα κονδύλια απέφευγαν μεγάλες απώλειες το 2008, μειώνοντας την καθαρή έκθεση μέσω αντισταθμίσεων, αλλά λίγοι παρείχαν μεγάλες αποδόσεις. Η Berkshire Hathaway Inc., ένας ταλισμανικός επενδυτής αξίας, έχασε περίπου το 50% της αξίας της από το Δεκέμβριο του 2007 έως τις αρχές του 2009.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της μετάβασης σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία βασίζεται σε κάθε προσωρινή επιβράδυνση. Υποθέτει ότι οι τιμές θα επανέλθουν τελικά σε πραγματικές αξίες. Αυτό επιτρέπει την αγορά αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων, την εκμετάλλευση εσφαλμένων μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων ή την παροχή ρευστότητας ή κεφαλαίου με συμφέροντες όρους κατά τη διάρκεια περιόδων διακοπής της αγοράς. Η Berkshire επωφελήθηκε τελικά από την κρίση χρησιμοποιώντας την άφθονη ρευστότητα της για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία σε ελκυστικές αποτιμήσεις και να παράσχει κεφάλαια σε ευάλωτες οντότητες (συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc.), ενώ παράλληλα πώλησε μετοχικά δικαιώματα με μακρά ημερομηνία όταν οι τιμές αγοράς ήταν χαμηλές.

Η δυσκολία λήψης κέρδους από μια κρίση υπογραμμίζει ένα παράδοξο. Το χρήμα δε βγαίνει στην πραγματικότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς κάθε κέρδος πρέπει να αντισταθμιστεί από μια απώλεια, τα χρήματα μεταφέρονται απλώς μεταξύ των συμμετεχόντων ή, όπως προτείνει ο χαρακτήρας του Μάικλ Ντάγκλας στο «Wall Street», από “μια αντίληψη στην άλλη”.

Τα μόνα αληθινά κέρδη προέρχονται από τα κέρδη μετρητών των λειτουργικών επιχειρήσεων και όχι από την αύξηση ή τη μείωση της αξίας των οικονομικών απαιτήσεων από αυτά τα κέρδη. Αλλά οι πραγματικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο συναρπαστικές από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές – και επομένως παρεξηγημένες σε περιόδους που εκτιμούν το υψηλό δράμα περισσότερο από τις πραγματικές αποδόσεις.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin