Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο εφικτη είναι μια καθαρή εξόδος από το μνημόνιο;

Greece EuroYNΠαρά τις δυσκολίες που προδιαγράφονται για την μεταμνημονιακή εποχή όμως, στο άμεσο μέλλον τα πράγματα φαντάζουν εν μέρει καλύτερα μετά και το πράσινο φως που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το EuroWorking Group.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ πιστοποίησαν στη βάση της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και άνοιξαν και το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί όπως όλα δείχνουν και στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων της ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ, δήλωσε πως  είναι «βέβαιο πως κάθε κράτος μέλος που βγαίνει από ένα πρόγραμμα υπόκειται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους του. Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας -επειδή έχει ήδη οικονομικά ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του χρέους, το οποίο με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν- θα γίνει μετά από πολύ μεγάλο διάστημα».

Λίγες ώρες νωρίτερα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου ανέφερε πως η Ελλάδα σώθηκε για χάρη των τραπεζών, τόνισε πως παρά την μερική ανάπτυξη της χώρας, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν το ΕuroWorking Group ξεκαθάριζε ότι η ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές είναι δεδομένη όπως και για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζεται αρκετά διαφορετική. «Με την ελάφρυνση χρέους, με τα πλεονάσματα που καταγράφονται αντί ελλειμμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για μεγάλο μαξιλάρι «ρευστότητας» όταν μάλιστα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο ευνοϊκό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ενημερωθούν για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (24 στον αριθμό) και τα οποία θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και βάσει του προγραμματισμού το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα επικυρώσει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ η οποία θα αρχίσει να εκταμιεύεται στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια και τον ESM.

Όσο για την τέταρτη και τελευταία  αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες με τις συζητήσεις να κορυφώνονται τον Ιούνιο όπου και θα ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ώστε να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τις πολιτικές συζητήσεις οι οποίες αναμένονται γι’ αργότερα και μόνο αφότου έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη αξιολόγηση.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin