Image default
Πρώτο Θέμα

Eurogroup: Εύσημα ναι, δόση ίσως…

ftΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν εύσημα στην Ελλάδα για τα πρόσφατα βήματα βελτίωσης των δημοσιονομικών, αλλά και τη δόση, εκτιμούν οι Financial Times, σε δημοσίευμα για το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τη συντριπτική πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου, για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα που απομένουν, γράφουν οι Financial Times. Αλλά, σημειώνει το δημοσίευμα, στο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδος ουσιαστικά κλείνει την τρίτη αξιολόγηση.

«Μία καθυστέρηση θα μπορούσε να μεταθέσει την έκδοση ομολόγου που η Αθήνα σχεδιάζει για τα τέλη αυτού του μήνα, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Τόσο ο Σεντένο, όσο και Ελληνες αξιωματούχοι, έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας καθυστέρησης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι πιο θεμελιώδες για της μετάβασης στη μετά μνημόνιο εποχή και την ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Η συνήθης πρακτική για χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα διάσωσης είναι οι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι να αποπληρωθεί το 7% των χρεών.

Ομως, ένας διπλωμάτης δήλωσε στους FT πως είναι πιθανό η ευρωζώνη να είναι «λίγο πιο σκληρή» στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας του μεγάλου ποσού που οφείλει. Μια πιθανότητα είναι οι πιο τακτικές αξιολογήσεις. Μία άλλη κίνηση θα μπορούσε να είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τέτοιου είδους backstops αποτελούν μέρος μιας “συζήτησης που πρέπει τώρα να γίνει” καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αγοράς.

Θα ήταν “πολύ δύσκολο” για την Ελλάδα να στηριχθεί καθαρά στη χρηματοδότηση της αγοράς τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που θέλουν οι ιδιώτες επενδυτές σε αντάλλαγμα για την αγορά του χρέους της χώρας, υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι η ελάφρυνση του χρέους ή η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έτσι να μειώσουν το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα.

Ενώ οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπήρξε όρεξη να διερευνήσουν την ιδέα της πιστωτικής γραμμής μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, πρόσθεσαν ότι η πρώτη δυσκολία ήταν να πείσουν τους Έλληνες.

“Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα είναι για κάποιον να το ζητήσει”, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει με πολύ σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει προθυμία να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα”.

Σχετικα αρθρα

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

admin

Τι ωραίος εμπορικός πόλεμος!

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ελπίζουν στην ανάκαμψη

admin

Ποιον εξυπηρετεί η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη Βόρεια Συρία

admin

Γιατί οι Gucci και Dior θέλουν να ανοικοδομήσουν την Παναγία των Παρισίων

admin

Μικτή εικόνα στη ελληνική βιομηχανία

admin

ΕΕ-Κίνα: Τελικά σώθηκαν τα προσχήματα

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

admin

Σταγονίδια για την Ελλάδα η… βροχή του Ντράγκι

admin

Ώρα μηδέν για τις ασφαλιστικές

admin

Κερέ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά

admin

ΧΑ και ομόλογα σε «εκρηκτικό» κλίμα

admin

Πόσο εφικτη είναι μια καθαρή εξόδος από το μνημόνιο;

admin

Eκτεταμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα από το Βερολίνο

admin

Αμείωτο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Η επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρώπης

admin